ABD Ordusu, yeni geliştirdiği Yüksek Güçlü Kısa Menzilli Lazer Hava Savunma Sistemi (DE M-SHORAD)’ni Irak’a konuşlandırdı. Sistem, gerçek muharebe koşullarında test edilecek.
Konuşlandırmayla birlikte ABD Ordusu, DE M-SHORAD sisteminin etkinliğini ve operasyonel kabiliyetlerini gerçek muharebe koşullarında test etmeyi hedefliyor. ABD Ordusu Acil Yetenekler ve Kritik Teknolojiler Ofisi Direktörü Korgeneral Robert Rasch’a göre; konuşlandırma, DE M-SHORAD donanımlı üç Stryker aracını içeriyor ve ek modifikasyonlardan geçtikten sonra dördüncüsü de onlara katılacak.
Bu girişim, ABD Ordusu’nun havadan gelebilecek tehditlere karşı savunmasını geliştirmek için 50 kilovatlık lazer silahlarıyla donatılmış kara platformlarını envanterine dahil etme stratejisinin bir parçası.
Defense News’e göre; 2005 yılından bu yana ABD kara kuvvetlerine yönelik hava tehditlerinin karmaşıklığı, büyük bir dönüşüm geçirdi. İnsansız hava sistemlerinin (İHA) yaygınlaşması ve Ukrayna’daki mevcut durum da dahil olmak üzere çeşitli çatışmalarda başarılı bir şekilde konuşlandırılması, sağlam ve mobil hava savunma çözümlerine duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.
Türk savunma sanayii şirketlerinin de yönlendirilmiş enerjili silah sistemleri alanında önemli projeler yürüttüğü biliniyor.
ALKA Lazer Silahı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve Roketsan ana yükleniciliğinde yürütülen Lazer Silah Sistemleri Tedarik Projesi faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.
ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi kapsamında geliştirilen; Hedef Tespit Radarı, Hedef Takip Sistemi ve Elektromanyetik Karıştırma Sistemine sahip yüksek güçlü lazer silah sistemi gösterimi gerçekleştirildi. Gösterim faaliyeti kapsamında; farklı güç seviyelerinde ve farklı taşıyıcı platformlara (sabit, taşınabilir ve mobil) entegre bir ürün ailesi olarak geliştirilen yerli ve milli lazer silah sistemi çözümü tanıtıldı ve yapılan atışlı testler ile elde edilen yetenek ve etkinlik gösterildi. Projede Ermaksan firması da lazer kaynağı üreticisi olarak görev alıyor.
Geliştirilen sistemler, hem yer hem de hava hedeflerine karşı üstün tespit, takip ve saniyeler mertebesinde tahrip yeteneği gösterdi.
Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ALKA’nın farklı konfigürasyonları üzerinde çalışmalarını sürdüren Roketsan, aynı zamanda sisteminin ‘Katmanlı Hava Savunma Ağı’na da entegre edilmesini amaçlıyor. 750 metre tahrip menzili bulunan ALKA, katmanlı hava savunma ağının zemininde bulunacak.
ALKA Sistemi’nde angajman kompozisyonu ise şu şekilde:
- Radar ile hedef tespiti,
- Elektro-Optik Suit ile tespit edilen hedefin takibi,
- Elektromanyetik Enerji ile hedefin Soft-Kill olarak durdurulması,
- Lazer ile hedefin Hard-Kill olarak imha edilmesi.