ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile ilgili olarak SavunmaSanayiST’ye özel açıklamalarda bulundu.
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Eurosatory Fuarı sırasında SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtlayan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtladı. Akyol, ASELSAN’ın hava savunma sistemi çözümleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Özellikle hava savunma, son dönemde dünyada ki gelişmelerde öne çıkan bir alan. Bizim de uzun yıllardır yatırım yaptığımız ve kendi içinde birden çok teknolojiyi barındıran bir büyük faaliyet alanı. Biz bunu bir konsept olarak Türkiye’de Gök Kubbe konsepti altında toparladık. Burada yabancı uluslararası camiada Skydome olarak sunuyoruz.
Bunun içerisinde en alçak irtifa da artık çok yaygın olarak kullanılan dronları önleme sistemleri var. İHTAR’lar, ŞAHİN’ler… Bir taraftan jammerlarla soft-kill yöntemiyle etkisiz hale getirdiğimiz çözümler de varken bir taraftan da kısa menzilli parçacıklı mühimmat atan, ATOM mühimmatımızı atan 40mm ŞAHİN çözümümüz var. Bir üstünde KORKUT sistemimiz var bunun kısa mesafede parçacıklı mühimmatla bu sürü dronları, kamikaze dronları etkisiz hale getirebilme yine seyir füzesi, helikopter ve benzeri hedefleri etkisiz hale getirebilme yetkinlikleri var ki burada da benzer alt sistemleri milli olarak donatıyoruz ve bu akıllı mühimmatı da Türkiye’deki paydaşlarımızla MKE’nin de katkılarıyla tamamen kendi dizaynımızla sağlayabilir duruma geldik.
8×8 KORKUT ilk kez Paris’te sergilendi
KORKUT sistemimizin lastik tekerlekli versiyonunu ilk defa uluslararası arenada Paris’te sergiliyoruz. Buraya giden yolda önce bu paletli versiyonunu geliştirdik ve şu anda kahraman silahlı kuvvetlerimiz oldukça etkin bir şekilde Türkiye’nin değişik coğrafyalarında özellikle sınır ötesi operasyonlarında kullanıyor bu sistemleri. Gerçekten etkili bir şekilde, gayet aktif bir şekilde bundan sonuç aldığımızı söyleyebilirim. Coğrafi şartların getirdiği bazı gereklilikler; biraz daha yüksek mobiliteye çıkmak, biraz daha çevik hale getirmek için bunun 8×8 versiyonunu da geliştirdik. Bugün burada uluslararası camiada ilk defa sergiliyoruz.
Burada bir dakikada 1.100 adet ATOM mühimmatını atabilen bir sistem mevcut. ATOM mühimmatını da şöyle anlatalım: İçinde aslında yüzlerce tungsten bilyelerin olduğu ve bu bilyelerin hava sahasında bir bulut etkisiyle gelen hedefe mutlaka bir yerinden temas ederek etkisiz hale getirdiği bir mühimmat türü. Gerçekten özel bir dizaynı var, içinde özel elektronik komponentler var ve tamamıyla kendi tasarladığımız ve kendi üretimlerimizle destekleyebildiğimiz, Makina Kimya kurumumuzun da bize destek olduğu bir mühimmat ailesi ve burada maliyet etkinlik çok önemli.
Dronlar en maliyet etkin şekilde nasıl etkisiz hale getirilir?
Biz dronları, en hızlı ve en maliyet etkin bir şekilde nasıl etkisiz hale getiririz? Yine seyir füzesi ve helikopter gibi hedeflere de bunu kullanabilmekle beraber bugünlerde en çok bu sürü dronlar ve değişik tipteki dronlara karşı etkin kullanılıyor. Burada o mühimmatın namludan çıkmadan önce programlanması gerekiyor.
Bunu yapabilmek için çok hassas bir radar. Öncelikle hedefi takip eden sonra onun mesafesini kestiren sonra onu elektro-optikle otomatik takibe alan ve nerede bu mühimmatın patlayacağını hesaplayan bunun doğruluğunu artırmak için navigasyon sistemlerini de içinde barındıran ve namludan çıkarken ilk hızı da ölçtükten sonra içindeki elektronik bileşenlerle nerede patlayacağını ve nasıl patlayacağını programladığımız bir teknolojiden bahsediyoruz.Gerçekten her bir atışta bu tekrar tekrar yapılıyor ve bunun devamlı güvenilir bir şekilde yapılması da çok kritik bir konu.
KORKUT ihracatı için sözleşme imzalandı: 25mm ve 30mm yolda!
Bu teknolojiyi biz şu anda uluslararası markete çıkardık. Yoğun ilgi var, Türkiye’de zaman zaman demolar oluyor. Uluslararası bir sözleşme de imzaladık bu KORKUT sistemiyle ilgili. Ben önümüzdeki dönemde, bu sistemin harp sahasında giderek yaygınlaşacağını söyleyebilirim. Biz 35mm’lik bu sistemin 40mm’lik ŞAHİN’ini de geliştirmiştik. Şimdi 30mm ve 25mm gibi ailelere de çalıştığımızı ve onu da önümüzdeki dönemde kullanıcılarımızın hizmetine verileceğini burada söylemek isterim.”
Kaynak: SavunmaSanayiST.com