Akıllı Dip Mayını MALAMAN İlk Kez Görüntülendi

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Akıllı Dip Mayını ihtiyacının karşılanması amacıyla Sözleşmesi 2011 yılında imzalanan MALAMAN ilk kez IDEF’te görüntülendi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Akıllı Dip Mayını ihtiyacının karşılanması için başlatılan MALAMAN Projesi, 2011 yılında başlatılmıştı. Proje, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri ile TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından yürütülüyor.

STM Banner

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nin ana yüklenici olduğu proje kapsamında TÜBİTAK SAGE ise sualtı duyarsız harp başlığı, bu harp başlığına uygun patlayıcıların geliştirilmesi ile tapa kısmında danışmanlık görevlerini üstleniyor. Ayrıca MKE A.Ş. de harp başlığı tarafında görev alıyor

MALAMAN Projesi

Halihazırda devam eden projede seri üretime geçtiğinde; olası bir savaş durumunda Türk karasuları, çok daha güvenli hale gelecektir. Proje kapsamında geliştirilen Akıllı Dip Mayını, savaş gemileri ile insanlı ve insansız denizaltı platformları tarafından istenilen bölgeye dökülebilecektir. Geliştirilmekte olan mayın, bir zincir ile deniz tabanındaki ağırlığa sabit vaziyette bulunmaktadır.

En etkili akustik yalıtım malzemelerinde biri olan GRP (glass reinforced polyester/cam elyaf takviyeli polyester) gövdeye sahip olacak mayın üzerinde, sofistike teknolojiye sahip sensörler kullanılacaktır. Bu sayede dost birimler için son derece güvenli olurken, düşman unsurlar için bir o kadar tehlikeli olacaktır.

MALAMAN Projesi, Akıllı Dip Mayını, Akıllı Dip Mayını Projesi
Deniz Mayınları

Sualtı Akustik IFF (Dost – Düşman Tanımlama) sistemine sahip olacak mayın üzerinde; basınç izi, titreşim, manyetik anomali ve ses sensörleri bulunacaktır. 25-30 kg arasında bir harp başlığına sahip olacağı değerlendirilen mayının, hedef unsuru bulk charging yöntemi( genişleme/şişme hasarı) ile imha edeceği tahmin edilmektedir.

Roketsan’ın RDX-HMX üretim tesisi ve MKEK’in mevcut üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan enerjik ham madde ihtiyacı yurtiçinden karşılanacaktır

Sonuç olarak üretilen bu mayın ile mayın konusunda yurtdışına bağımlılık kalmayacak, gerek gerginlik gerekse harp döneminde karasularımız ya da deniz ilgi sahamızda menfaatimizle doğru orantılı olan sahalar, muhasımın kullanımına kapatılabilecektir. Ayrıca mayın harbinde, genel olarak mayın daha modern ve sofistike oldukça maliyeti arttığı için dökülen mayın miktarı azalır. MALAMAN projesi, milli bir proje olduğu için temin maliyeti düşecek ve daha sofistike mayınlar, daha yüksek miktarda dökülebilecektir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’dan yeni tank avcısı KMC-U


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu