Akıllı Dip Mayını (MALAMAN) Projesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Sözleşmesi 2011 yılında imzalanan MALAMAN Projesi ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Akıllı Dip Mayını ihtiyacının karşılanacak ve Türk karasularının daha güvenli hale getirilmesi sağlanacaktır. TÜBİTAK SAVTAG destekli olan ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nin ana yüklenici olduğu proje kapsamında, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE); sualtı duyarsız harp başlığı, bu harp başlığına uygun patlayıcıların geliştirilmesi ile tapa kısmında danışmanlık görevlerini üstlenmiştir.

Halihazırda devam eden projede seri üretime geçtiğinde; olası bir savaş durumunda Türk karasuları, çok daha güvenli hale gelecektir. Proje kapsamında geliştirilen Akıllı Dip Mayını, savaş gemileri ile insanlı ve insansız denizaltı platformları tarafından istenilen bölgeye dökülebilecektir. Geliştirilmekte olan mayın, bir zincir ile deniz tabanındaki ağırlığa sabit vaziyette bulunmaktadır. En etkili akustik yalıtım malzemelerinde biri olan GRP (glass reinforced polyester/cam elyaf takviyeli polyester) gövdeye sahip olacak mayın üzerinde, sofistike teknolojiye sahip sensörler kullanılacaktır. Bu sayede dost birimler için son derece güvenli olurken, düşman unsurlar için bir o kadar tehlikeli olacaktır.

STM Banner

Sualtı Akustik IFF (Dost – Düşman Tanımlama) sistemine sahip olacak mayın üzerinde; basınç izi, titreşim, manyetik anomali ve ses sensörleri bulunacaktır. Bu tarz sistemlerin çalışma mimarisi gereği tüm sensör birimlerinden alınan veriler harmanlanarak tek bir veri haline getirilir, daha sonra bu veri hafıza-bellek biriminde bulunan veriler ile karşılaştırılır ve eşleşme olmadığı taktirde zincirinden ayrılan mayın, itki+dümen görevi gören basınçlı CO2 gazına sahip tanklarının tahliye portları sayesinde hedefine yönelerek tahrip eder. Her ne kadar derin sularda görev yapabilecek olsa da Adalar Denizi ve Karadeniz gibi kısmen sığ sularda da görev yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır.

25-30 kg arasında bir harp başlığına sahip olacağını değerlendirdiğimiz mayının, hedef unsuru bulk charging yöntemi( genişleme/şişme hasarı) ile imha edeceğini düşünülmektedir. Su altı patlamalarında kullanılacak harp başlıkları tasarlamak, ekzotermik reaksiyon bakımından çok zordur. Bu zorluğa birde duyarsızlaştırma gereksinimleri koyulunca, zorluk 2 kat artmaktadır. Dolgu maddesi nemden ve sudan korunmalıdır. Aksi takdirde su altında verimli bir yanma için hayati öneme sahip, yükseltici olarak kullanılan ve yanma esnasında oksijen gazı açığa çıkaran amonyum perklorat gibi organik tuzlar eriyerek, sıcak nokta diye tabir edilen alanların oluşmasını engeller ve zayıf verimsiz bir patlama olur. Bu durumda; su altındaki basınç, patlama basıncını yener ve sadece yüzeye doğru yükselen sıcak su elde edilmiş olur.

MALAMAN-Projesi-İmza-Töreni

Günümüzde su altı patlayıcılarına yönelik oldukça fazla çalışmalar yapılıyor olsa da 7600 m/s detonasyon hızı henüz aşılamamıştır. Bu hız, çok derin sularda yeterli öldürücülüğü sağlayamadığı için 300-500 metre derinlik ideal patlama sınırı olarak kabul edilmektedir. Üzerinde bulunan hidrostatik tapalar da bu duruma göre tasarlanarak bir derinlik ölçer olarak kullanılır. Belirli bir derinliğe ulaştığında, mühimmatı devreye sokmaktadır. Modern su altı sistemlerinde dolgu maddesi olarak genellikle PBXN-103, PBXN-105 ve PBXW-115 gibi karışımlar tercih edilmektedir. Türkiye’nin geliştirmekte olduğu sualtı mühimmatlarında da benzer karışımlar kullanılacaktır

Roketsan’ın RDX-HMX üretim tesisi ve MKEK’in mevcut üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan enerjik ham madde ihtiyacı yurtiçinden karşılanacaktır

Sonuç olarak üretilen bu mayın ile mayın konusunda yurtdışına bağımlılık kalmayacak, gerek gerginlik gerekse harp döneminde karasularımız ya da deniz ilgi sahamızda menfaatimizle doğru orantılı olan sahalar, muhasımın kullanımına kapatılabilecektir. Ayrıca mayın harbinde, genel olarak mayın daha modern ve sofistike oldukça maliyeti arttığı için dökülen mayın miktarı azalır. MALAMAN projesi, milli bir proje olduğu için temin maliyeti düşecek ve daha sofistike mayınlar, daha yüksek miktarda dökülebilecektir.


Kaynak. SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Bu mayınları destekleyecek şekide havadan veya gemilerden atılan su bombalarının da güdümlü hale getirilmesi için çalışmalarımız var mıdır dersiniz ? Rusların Zagon’u gibi. Janes.com’daki 8/12 tarihli habere göre Çin de yapmış benzerini. Hedef denizaltının eskiden olduğu gibi tam da tepesine
    inmesi gerekmeden, 450 metre yarıçap içinde hedefe gidebiliyormuş kendiliğinden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu