Türkiye’nin kara platformu alanında çalışan savunma sanayii firmalarından biri olan Otokar, 2018 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. KOÇ, şirketin faaliyetlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
“BAE’ye Rabdan 8×8 teslimatları başladı”
Yönetim Kurulu Başkanı KOÇ, ARMA aracı baza alınarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için Rabdan aracıyla alakalı olaraktan, “Yurt dışındaki bağlı ortaklık ve iştiraklerimizin 2018 yılında şirketimizin kârlılığına önemli katkısı oldu. Otokar için hem kârlılık hem de ihracat artışına etkisi yüksek iki sözleşme, finansal olduğu kadar stratejik olarak da özel öneme sahipti. Teslimatları geçtiğimiz yıl başlayan ve 2019 yılında da devam edecek bu ihracat projelerinden ilki, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri’nin zırhlı araç tedarikine ilişkin sözleşmesi oldu. Bu sipariş, aynı zamanda Türkiye’nin tek kalemde imzalanan en büyük kara sistemleri ihracatıdır. 2018 yılında Sakarya’daki fabrikamızda başlayan seri üretimle birlikte, Rabdan 8×8 zırhlı araçları atış ve amfibik kabiliyetler dahil tüm kabul testlerini başarıyla geçti, ilk teslimatlar yıl sonunda başladı. Önümüzdeki dönemde teslimatlarına devam edilecek projenin şirketimiz için özel önemi ise Otokar’ın savunma sanayisinde artık sadece ürün üretip satan değil, bilgi birikimini ihraç eden, teknoloji transferi yapan bir konuma ulaşması oldu.” açıklamalarında bulundu.
RABDAN 8×8
Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al Jasoor (Cesur) şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri ile 661 milyon ABD Doları değerinde 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araç (Rabdan 8×8) sözleşmesini 2017 yılında imzalamıştı. BAE Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde hizmet veren RABDAN 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araç, en zor arazi ve iklim koşullarında, modern bir ordunun ihtiyaç duyacağı farklı görevlere hizmet vermek üzere modüler bir platform olarak tasarlandı. Sürücü ve komutan dahil toplam 11 personel taşıyabilen RABDAN’ın azami yüklü ağırlığı 30 ton. Rabdan ismi, Hz. Muhammed’in atının soyundan geldiğine inanılan, gücü, sürati ve yarış kazanmadaki kabiliyetleri ile bilinen safkan Arap atından gelmekte.
“TULPAR, iki farklı kullanıcı tarafından test ediliyor.”
Otokar’ın TULPAR Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) üzerinden geliştirmiş olduğu TULPAR Hafif Tankıyla ilgili de açıklamalarda bulunana KOÇ, “Fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu taktik tekerlekli ve paletli zırhlı araçları ile kule sistemleriyle 32 dost ve müttefik ülkeye savunma sanayisi ürünleri ihraç eden Otokar, 2018’de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki araç sayısını da artırdı. Geçtiğimiz yıl Türkiye savunma sanayisi için gündem maddelerinden biri de Altay tankı oldu. Otokar şirketimiz, ana yükleniciliğini yaptığı Altay ana muharebe tankının tasarım, prototipleme ve kalifikasyon süreçlerinden oluşan ilk dönem projesini 2018 yılında başarıyla tamamladı. Açılan üretim ihalesinde başka bir üretici, seri imalat için görevlendirildi. Gururla tamamladığımız Altay birinci dönem projesi hiç kuşkusuz Otokar’a çok önemli bir bilgi birikimi sağladı, yeni ürün geliştirilmesi konusunda eşsiz bir deneyim kazandırdı. Paletli zırhlı araçlar alanında edindiği birikimle Otokar, dünyada artan hafif tank ihtiyacı çerçevesinde, geçtiğimiz yıl TULPAR hafif tankı Fransa’da tanıttı. Araç, Avrupa’da girdiği atış testlerini başarıyla tamamlayarak iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı.” dedi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com