ABD, Güney Kore’ye yönelik balistik füze kısıtlamalarını kaldırdı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, ABD’nin 42 yıldır yürürlükte olan füze geliştirme kısıtlamalarının kaldırması ile artık Kore Yarımadası’nın çok ötesindeki hedeflere ulaşabilen balistik füzeler geliştirebilecek.

Güney Koreli ve ABD’li liderler, Seul’e 1979’dan beri uygulanmakta olan füze geliştirme kısıtlamasının sona erdiğini duyurdu. Kısıtlama kararının çıktığı dönemlerde Güney Kore, kendi füzelerini geliştirmek için Amerikan teknolojisini bünyesine katmak istemiş ve karşılığında ise füzelerinin 180 kilometre menzil ve 500 kilogram maksimum taşıma kapasitesi ile kısıtlandırılmasını kabul etmişti.

STM Banner

Daha Önce 4 Kez Revize Edildi

Artan Kuzey Kore kökenli tehditler sebebiyle karar dört kez revize edildi. 1997’de yapılan ilk revizyon ile Seul’un maksimum 300 kilometre menzile sahip 500 kilogramlık savaş başlığı taşıyan balistik füzeler geliştirmesine izin verildi. 2012 yılında yapılan bir diğer düzenleme ile de 500 kilogramlık savaş başlığına sahip balistik füzenin menzili 800 kilometreye kadar çıkarıldı.

Pyongyang’ın 2017’deki altıncı nükleer testinin ardından, Seul ve Washington; savaş başlığı ağırlığı sınırını kaldırmayı kabul etti ve 2020’de katı yakıtlı uzay roketlerinin geliştirilmesine izin verilmesi için başka bir revizyon yapıldı.

Güney Kore Hyunmoo-2B Balistik Füzesi Testi
Güney Kore Hyunmoo-2B Balistik Füzesi Testi

ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı zirvenin ardından 21 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yapılan ortak basın toplantısında Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in karara ilişkin, “Füze kısıtlamalarının sona erdiğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, Biden yönetiminin göreve başladığı ilk günlerde ikili savunma maliyeti anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte Kore Cumhuriyeti-ABD ittifakının sağlamlığını kanıtlamak için sembolik ve esaslı bir adımdır.” dedi.

Hedef: Çin

Gözlemciler, füze menzilleri üzerindeki kısıtlamalar olmadan Güney Kore’nin, Kore Yarımadası’nın ötesindeki hedeflere ulaşma kapasitesine sahip maksimum 1.000-5.000 kilometre menzile sahip orta menzilli balistik füzelerin geliştirilmesine öncelik vereceğini düşünüyor. Seul’ün denizaltından fırlatılan daha uzun menzilli balistik füzeler geliştirmesi veya hipersonik silahlar üzerine çalışmalar yürütmesi de olasılıklar dahilinde olarak görülüyor.

Güney Kore hükümetinin Savunma Geliştirme Dairesi eski başkanı Nam Se-gyu kararın ardından, “Daha uzun menzilli füzeler geliştirmek için yeterince teknoloji ve bilgi birikimine sahibiz ancak füze kuralları nedeniyle bunları yapamadık. Ulusal güvenlik için gerekli olan çeşitli füzeler geliştirdik ve şimdi de her türden füzeyi geliştirebiliyoruz.” dedi.

Hyunmoo-4 Balistik Füzesi

Savunma Geliştirme Dairesi, Kuzey Kore’yi caydırmak için Hynmoo kod adlı bir dizi balistik ve seyir füzesi geliştirmişti. Hyunmoo-4, Güney Kore’nin herhangi bir noktasından Kuzey Kore’nin büyük bir bölümüne atılabilecek en son balistik füze çeşididir ve 800 kilometrelik menzile, 2.000 kilograma kadar taşıma yüküne sahiptir.

Güney Kore, daha önce Kuzey Kore’ye erişebilecek menzilde balistik füze geliştirme hakkına sahipti fakat kısıtlamalardan ötürü füzelerin menzili Çin ve Japonya’ya ulaşmıyordu. Bu kısıtlama artık yok.

Savunma kaynaklarına göre, devlet silah kurumu Mart 2020’de Güney Kore’nin batı kıyısında iki adet Hyunmoo-4 füzesini test etti. Güney Kore merkezli Hanwha ve LIG Nex1 tarafından ortaklaşa geliştirilen Hyunmoo-4, savaş durumunda Kuzey Kore’nin yeraltı komuta ve kontrol tesisleri gibi yüksek korunaklı hedefleri yok etmek için özel olarak tasarlandı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Boo Seung-chan pazartesi günü gazetecilere verdiği bir demeçte, “Füze kısıtlamalarının sona ermesi, Biden yönetiminin Kore Cumhuriyeti-ABD ittifakına nasıl önem verdiğini ve Washington’ın ulusal kapasite ve statü yönünden Güney Kore’ye güven duyduğunu yansıtıyor. Ayrıca Güney Kore’yi uluslararası yayılmanın önlenmesi için örnek bir ülke olarak gösterdiğini işaret ediyor.” dedi.

Güney Kore’ye yönelik olan füze geliştirme kısıtlamalarının kaldırılmasının ABD’nin Çin’e karşı koyma amaçlı yürüttüğü stratejilerinin bir parçası olabileceği düşünülüyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Güney Kore Bunker Buster Balistik Füze programına devam ediyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Defense News

Elif Funda ALTUN

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. E, hani mtcr?bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!
    g. Kore 2001’de abd’nin önayak olduğu bu anlaşmayı imzalamış.ilki imza tarihinden 11 yıl sonra olmak uzere abd’nin bilgisi ve izni dahilinde 2 defa anlaşmayı ihlal etmiş.benzer olarak abd, iran tehdidi nedeniyle s. Arabistan’a da uzun menzilli füze tedarigi konusunda esneklik sağlıyor.
    Meger mtcr, Abd’nin dilediginde taptigi dilediginde yedigi Helvadan putu imis! Ya da bütün hayvanlar eşittir, bizim Seçtiklerimiz daha eşittir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu