Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK yayında gündemdeki savunma sanayii projelerine değindi.
ALTAY Ana Muharebe Tankı Projesi’nde değinen Prof. Dr. İsmail DEMİR, daha önceki bir ihalede yabancı firmanın 500 bin Avrodan daha fazla tutardaki bir parayı yakıp projeden çekildiğini açıkladı.
DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Elimizde, prototip aşamasından kalma 3-4 tane güç paketi. Bunlarla biz seri üretime başlayıp, 3-4 tane tank üretebilirdik. Sonra? Yaptığınız seri üretim yatırımı orada bekleyecek. Aslında ben şunu hiç duymadım, ona da üzülüyorum: “Yahu bir dakika… Prototip aşamasında bu güç grubunu veren ülke, siz bu aşamada bunu verdiniz de şimdi ne oldu?”
Biz bu arada çözüm arayışına girdik. Yerli güç grubu geliştirmekle ilgili projeye başladık. İhalesini bir firmamız aldı ve bu süreçte Türkiye’nin hiç tecrübesi olmadığı için bir yabancı tasarımcıyla anlaştılar. O yabancı tasarımcı, ihaleyi kazandıktan sonra destek vermekten vazgeçti. Başka bir yabancı tasarımcıyla anlaşıldı. Bu firma ile anlaşma imzalandı ancak firma, ülkesinden gelen baskı sebebiyle 500 bin avrodan daha fazla parasını yakarak çekildi. Bu ihaleyi alan firmamız, iki yabancı firmadan da desteği alamayınca çekildi. Sonrasında tekrardan ihaleye çıkıldı. Şu anda 1500bg gücündeki tank motorumuz, çok yakında testlere başlayacak.” ifadelerine yer verildi.
Güney Kore ile ALTAY Tankı için mutabakat imzalanacak
ALTAY Tankı için milli güç grubu geliştirme faaliyetlerine paralel olarak, yabancı güç grubu arayışı da devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 4 Aralık 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, ALTAY Tankı’nın güç grubu yani motor ve şanzımanıyla ilgili niyet mektubu imzalandığını, Kore Cumhuriyeti Savunma Sanayi Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalanması için müzakerelere katkı sunduklarını açıkladı.
Güney Kore ile ALTAY Görüşmeleri
Milli Ana Muharebe Tankı (AMT) ALTAY’ın motor ve transmisyonu için Güney Koreli Doosan Infracore Co. ve S&T Dynamics Co. şirketlerinin sözcüleri, daha önce BMC ile görüşmeler yapıldığını doğrulamıştı.
Şirket temsilcilerinin geçtiğimiz dönemde Kore medyasına verdiği bilgiye göre; Güney Koreli Doosan Infracore Co. ve S&T Dynamics Co. şirketleri, ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın motor ve transmisyonunu BMC için üretecek. Üretimin birkaç yıl sürmesi öngörülüyor.
ALTAY Ana Muharebe Tankı
ALTAY projesi kapsamında; üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi, zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedeflenmiştir.
2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı ile tamamlanmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalanan anlaşmaya binaen, önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimi BMC tarafından gerçekleştirilecektir.
T0 denilen üretimin faaliyetleri için her şeyin hazır olduğu durumun akabinde 18 ay içerisinde ilk seri üretim ALTAY Tankı’nın, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amaçlanmış ancak Almanya’nın motor ve transmisyon ambargosu sebebi ile T0 aşaması tamamlanamamıştır.
ÖNERİLEN İÇERİK: Güney Kore’den Avustralya’ya Obüs İhracatı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com