Arifiye’de ALTAY-Leopard 2A4 bilmecesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 23 Kasım 2020 tarihinde BMC’nin Arifiye’deki tesislerini ziyaret etti.

Arifiye’ye gerçekleştirilen ziyaret esnasında çeşitli temaslarda bulunan heyet, devam eden projeleri de incelediler. Paylaşılan görüntülerde, ALTAY Tankı’na benzer bir tank görüntülendi. ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) kulesinin bulunduğu tankta; Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından ALTAY için lisans altı olarak üretilen Rheinmetall L55 120mm Tank Topu’nun yerine, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Leopard 2A4 ve M-60T/TM tankları tarafından da kullanılan L44 120mm Tank Topu’nun kullanıldığı görüldü

STM Banner

İlaveten tankın gövdesinin ise daha önce Roketsan’da gerçekleştirilen tören esnasında tanıtılan ve yerli zırhlarla modernize edilen Leopard 2A4’e benzediği görüntülendi. Tankın, ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın kulesi ve Roketsan üretimi yerli zırhların kullanımıyla modernize edilen bir Leopard 2A4 olduğu tahmin ediliyor.

Leopard 2A4

Leopard 2A4 Modernizasyonu

ROKETSAN Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni, 30 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile ROKETSAN’da icra edildi. Tören esnasında, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait modernize edilen Leopard 2A4 Ana Muharebe Tankı (AMT) görüntülendi.

ROKETSAN Balistik Koruma Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen Tepkisel Reaktif Zırh (ERA), Yüksek Balistik Mukavemete Sahip Kafes Zırh ve Boşluklu Modüler Add-on Zırh ile birlikte, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Leopard 2A4 tanklarının pasif ve reaktif koruma seviyeleri artacak.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen modernizasyon projesi kapsamında Roketsan, Leopard 2A4 tankının etek tarafına Tepkisel Reaktif Zırh (ERA), kule ve şoför önü kısmına Boşluklu Modüler Add-on Zırh ve arka tarafına ise Yüksek Balistik Mukavemete Sahip Kafes Zırh entegrasyonu gerçekleştirdi. Modernizasyon sonucunda Leopard 2A4 tankının ağırlığı, 55 tondan 62 tona çıktı. Ancak icra edilen arazi testlerinde, istenilen performansın başarıyla sağladığı görüldü.

Ekim ayından itibaren Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ayda ikişer adet modernize edilmiş Leopard 2A4 tankı teslimatı gerçekleştirileceği ve ilk aşamada 40 adet tankın modernize edileceği öğrenildi.

Roketsan Zırh

SavunmaSanayiST.com’un “Bu zırh eklemeleri ile Leopard 2A4 tanklarının ATGM’lere (anti-tank güdümlü füze) karşı mukavemeti ne seviyeye yükseldi” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Roketsan personeli, “Şu anda Suriye ve Irak gibi operasyon bölgesinde bulunan bütün tehditlere karşı, ATGM ve RPG-7 tehditlerine karşı koruma sağlıyoruz. Bu kabiliyet, gerçek atışlı testlerle de denendi. Şu anda sistem, seri üretime hazır durumda.” ifadelerinde bulundu.

ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) Projesi

Milli Ana Muharebe Tankı (AMT) ALTAY projesi kapsamında seri üretim sözleşmesi, 9 Kasım 2018 tarihinde BMC ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında düzenlenen törenle imzalanmıştı. Proje kapsamında; ilk seri üretim tank, T0+24’üncü ayda teslim edilecek ve ALTAY-T1 teslimatları T0+39’uncu ayda bitirilecekti. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın direktifleri doğrultusunda sözleşme kapsamında olmayan bir adet ALTAY-T1 konfigürasyonundaki tanıtım tankının, T0+18’inci ayda tamamlanması hedeflenmekteydi. İlk ALTAY-T2 tankı ise T0+49’uncu ayda teslim edilecek ve T0+87’nci ayda 250 adet tankın teslimatları tamamlanacaktı.

Ancak, Almanya tarafından güç grubu tedarikine halen onay verilmemesi sebebi ile ALTAY Projesi’nde seri üretime henüz başlanılamadı. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından geçtiğimiz günlerde TBMM’de yapılan açıklamada, Alman yetkili makamlara lisanslar ve gerekli izinlere yönelik başvuruların yapıldığı ve sürecin devam ettiği dile getirilmişti.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Çinlilerin meşhur bir sözüdür : ” Hiçbir göz, görmek istemeyen bir göz kadar kör olamaz”.
    Almanların genelde, Kürt sempatizanı olan Almanların da özelde ,bu işi yaptırmayacakları gayet açık.
    Nato üyeliği filan da kar etmeyecek. Hele bizim bunları satabilmemiz imkansız olacak. Azerbaycana da Fırtınaları satamayışımız unutulmadı herhalde. Eh bizim de ihtiyacımız varken ne yapmalı ? Motor ve aktarmayı kendimizin yapamayacağını düşünüyorum hele zaman, maliyet ve teknoloji göz önünde bulundurulursa. Burada Ukrayna’dan çok benim aklıma Kore geliyor. Lisans, ortak yapım gibi.
    Tarihimiz boyunca yeni tankımız hiç olmadı. İşimizi görüyorsa bu çok da sorun edilmemeli. Zaten yenilenmesini, üstüne Aselsan vs cihazların takılmasını biz çok güzel yapıyoruz. Kıt kaynaklarımızı
    bence daha acil projelere teksif etmeliyiz.

  2. Bu işin meraklısına acil tavsiyemdir, ” Bulgariannmilitary.com” sayfası bugün epey ilginç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu