Anadolu Kartalı 2022 Tatbikatı Tamamlandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri’nin öncülüğünde düzenlenen, dost ve müttefik ülkelerin katıldığı Anadolu Kartalı 2022 Tatbikatı başarıyla tamamlandı. 20 Haziran – 1 Temmuz arasında düzenlenen tatbikata Türkiye, Azerbaycan, Pakistan, Ürdün, İngiltere ve birçok ülkeden gözlemci katıldı.

Tatbikata Türk Hava Kuvvetleri 113. Ceylan Filo 5 F-16, 131. Ejder Filo 1 adet E-7T HİK uçağı, 132. Filo 10 adet F-16, 151. Filo 6 adet F-16, 161. Filo 4 adet F-16, 181. Filo 3 adet F-16, 191. Filo 3 adet F-16, 101. Filo 1 adet KC-135R Tanker uçak, 302. Filo 1 adet ANKA-S İHA ile katılırken, Türk Deniz Kuvvetleri 2 adet Fırkateyn, Baykar Firması ise 1 adet Akıncı-B ile katıldı.

STM Banner

Müttefik ülkelerden Azerbaycan 2 adet Su-25 ile, Ürdün 3 adet F-16 ile, Pakistan 6 adet F-16 ile, İngiltere 4 adet Eurofighter Typhoon ile katılırken NATO 1 adet E-3A AWACS uçağı ve 1 adet konuşlandırılabilir NATO DADR (İntikal Edebilir Hava Savunma Radarı) Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığına intikal etti.

Kapanışa katılan Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz “Anadolu Kartalların eğitimlerinin amacı, harekata yönelik eğitim ihtiyacını karşılamak ve personelin harbe hazırlık seviyesini yükseltmek, NATO ve müttefik ülkeler ile çalışabilme kabiliyetini arttırmak ve yükseltmek, gerçeğe yakın bir alanda basitten zora giden bir senaryo dahilinde eğitim seviyesini geliştirmek, yeni taktik konsept ve doktrinlere yönelik kazanımlar sağlamak ve bilgi-deneyim paylaşımında bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

STEADFAST DEFENDER 2021 F-16

Küçükakyüz Anadolu Kartalı Eğitim Sahası hakkında da bilgi verirken, “Anadolu Kartalı Eğitim Sahası hava trafiğinden etkilenmeyen, büyük ve çeşitli atış sahalarına sahip, modern ve elektronik harp sistemlerinin bulunduğu güçlü bir sahadır. Bu saha dünyada benzer imkânlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri, Avrupa’da yer alan ise tek taktik eğitim merkezidir. Bu eğitim sahasını dost ve müttefik ülkelerle kullanmanın gururunu yaşıyoruz. Bunu da değerli buluyoruz. ” ifadelerini de kullandı.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, modern altyapısıyla pilot ve katılımcı hava kuvvetlerinin hem hava hava, hem de hava yer görevlerini icra edebilmesini sağlıyor. ACMI podlarının Harekat merkeziyle entegre bir şekilde uçuş yaptığı bu eğitim merkezinde Mavi ve Kırmızı kuvvetlerin uçaklarının tüm bilgileri, uçuş karakteristikleri, atılan mühimmatların vurma yüzdesi gibi birçok parametre kayıt altına alınarak Türk Hava Kuvvetleri ve katılımcı ülkelerin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Bu yılki tatbikatın birçok açıdan önemli gelişmelere sahip. İlk önemli gelişme Hava ve Deniz unsurlarının müşterek çalışması oldu. AGM-84 Slam-ER mühimmatıyla eğitime katılan Türk F-16’ları düşman deniz unsurlarını taklit eden hedeflere karşı eğitim düzenledi. İkinci olarak NATO envanterinde bulunan LANZA LTR-25 Hava Arama Radarı, ilk kez bir NATO ülkesine intikal etti. Radar, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na konuşlandırıldı. Üçüncü olarak Baykar firması tarafından üretilen AKINCI TİHA da tatbikata katılarak kendini gösterme şansı buldu.

Önerilen İçerik: MMU TF-X Programına Bir Bakış

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu