Hızlı Haritalama Podu Entegreli Bayraktar TB2 Taktik İHA

Roketsan-ATMACA-Banner

Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 S/İHA Sistemi, Hızlı Haritalama Podu ile geniş alanların haritasını çıkarma kapasitesine sahip.

Türkiye’ye etkisi altına alan depremler, 10 şehire ağır yıkımlara yol açtılar. Deprem bölgelerinde, koordinasyon ve hasar tespiti amacıyla İHA’lar da ilk andan itibaren görev aldılar. Ancak bazı İHA’lar, çok daha özel göreve sahipti… 4 adet Bayraktar TB2, ‘Hızlı Haritalama Podu’ ile uçtu. Peki nedir bu pod?

STM Banner

Şirket tarafından sağlanan bilgilere göre Baykar Hızlı Haritalama Podu, binlerce kilometre karelik yüksek çözünürlüklü (7 cm ve daha az) haritaları 24 saatlik bir süre içinde üretebiliyor.

Bayraktar TB2 S/İHA’larda faydalı yük olarak kullanılabilen Hızlı Haritalama Podu, otomatik bir ardışık düzen içinde, her bir pikselin birkaç desimetre ile doğru bir şekilde coğrafi referansa sahip olduğu, ortorektifleştirilmiş güzel haritalar sağlamak için terabaytlarca veriyi işliyor.

Bizzat Baykar Geliştirdi

2018 yılında Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından yapılan açıklamalara göre dizili halde elektro optik kameraların yer aldığı özgün kamera podu, bizzat Baykar tarafından geliştirildi. Bu pod daha sonra Bayraktar TB2 üzerine entegre edildi.

Baykar/Bayraktar TB2
Baykar/Bayraktar TB2

Pod takılı yapılan uçuş testlerinde çekilen binlerce yüksek çözünürlüklü resmi otomatik birleştiren özgün yazılımı algoritmaları oluşturuldu. Baykar, bu kabiliyeti hızlı bir şekilde ürüne dönüştürmeyi amaçlıyor.

Haluk Bayraktar’ın Hızlı Haritalama Podu ile alakalı kurduğu bir cümle:

“Şöyle ifade edebiliriz, mesela Afrin coğrafyası 2 bin kilometrekareydi. Mevcut geliştirdiğimiz çözüm Google Earth’ün 2-2,5 katı daha iyi bir çözünürlükte fotoğraf ve haritalama olanağı sunuyor. Bunu ürünleştirdikten sonra alan tarama hızını ve daha ileri noktaya taşımayı hedefliyoruz.”

HGM için Hızlı Haritalama Podlu Bayraktar TB2 Taktik İHA

Böylesine bir sistem ülkemizde en çok halen Milli Savunma Bakanlığına bağlı olan ulusal haritacılık kurumu olan Harita Genel Müdürlüğünün (HGM) kabiliyetlerini artırmasına büyük katkı sağlayacaktır. HGM, yaklaşık 750 personeli ile gerek kalkınma amaçlı kamu kurum ve kuruluşlarına, gerekse savunma ve güvenlik amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet vermekte.

Yazar olarak 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21) kapsamında HGM’nin kabiliyetlerini bizzat yerinde inceleme şerefine nail olmuştum. HGM’nin özellikle meskun mahaller için geliştirdiği çözümler oldukça etkileyiciydi. HGM standında bir adet de İHA sergiliyordu fakat bu mini bir İHA idi.

HGM envanterinde halihazırda TSK’nın ihtiyaçları için 3 mini İHA timi bulunuyor. Bunlara ek olarak yine HGM envanterinde haritalama faaliyetleri için bir adet Beech King Air B350 ER (2019’da tedarik edildi) ve iki adet Beech King Air B200 uçağı yer alıyor. Uçaklarda kullanılan kameralar ise UltraCam Eagle 2xMark 3 ve 1xMark 1 olarak belirtiliyor.

HGM/Beechcraft King Air 350i
HGM/Beechcraft King Air 350i

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 2018 yılında TBMM’de gerçekleştirilen Bütçe Görüşme Tutanaklarında yaptığı konuşmada HGM envanterine iki adet taktik-İHA’ya (Bayraktar TB2) harita üretimi amaçlı hava fotoğrafı çekim yeteneği kazandırılmasının da hedeflendiği belirtiliyor.

Akar’a göre bu sayede böylece ülkemizin tamamının hava fotoğrafları iki yılda bir yenilenecek, ülkemizin kalkınması ve savunması için önem arz eden bu görüntüler, kamu kurum ve kuruluşları ile halkımıza sunulacak.

30 Mart 2021 tarihli Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu Toplantısının ardından HGM tarafından paylaşılan bir sunuda ise Taktik İHA üzerine monte edilmiş kameralarla haritacılık çalışmalarında kullanılabilecek görüntü elde eden Sistem üzerinde çalışmaların devam ettiği aktarılıyor.


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, HGM, MSB

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu