ATMACA Füzesinin hedefi vuruş anı paylaşıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesinin hedefi vuruş anları paylaşıldı. Füze, deniz yüzeyindeki konteynır hedefi hassas bir şekilde vurdu.

Türkiye’nin ilk deniz füzesi olan ATMACA, kısa süre önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi. Roketsan’ın 35’inci kuruluş yıldönümü sebebiyle hazırladığı videoda, ATMACA Gemisavar Füzesi’nin hedefini vurduğu anlara yer verildi.

STM Banner

Fırlatıldıktan sonra irtifa alan ve akabinde tekrar alçalan ATMACA Füzesi, super sea-skimming olarak ifade edilen deniz yüzeyinden yalnızca birkaç metre yükseklikteki uçuşuna geçiyor. Bu sayede hedef deniz platformu tarafından fark edilmesi oldukça zorlaşan ATMACA, terminal aşamada ise ya direkt bir şekilde ya da yunuslama manevrasıyla hedefini imha edebiliyor.

ATMACA Gemisavar Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 220+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu