ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin F-16 Blok 70 Programını ‘kısıtlayan’ bir yasa tasarısını onayladı. Söz konusu tasarı, Türkiye tarafından Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceği garantisi sunulmaz ise F-16 Blok 70 satışının yasaklanmasını içeriyor.
Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, geçtiğimiz gün Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedarikini içeren bir yasa tasarısı sunmuştu. Frank Pallone tarafından sunulan yasa tasarısında özetle; Türkiye, ABD’den alacağı F-16 Blok 70 savaş uçaklarını Amerikan çıkarlarına göre kullanırsa ve Yunan hava sahasını bu uçaklarla ihlal etmeyeceğini garantiler ise Türkiye’ye uçakların satışının “önü açılabilir.” ifadeleri bulunuyordu.
Pallone’nin yasa tasarısı, 179 hayır oyuna karşılık 244 evet oyuyla bugün kabul edildi. Yasa tasarısı şimdi ABD Savunma Bakanlığı 2023 bütçe kanununa (NDAA) eklenecek. Başkan Biden’ın bu tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor ancak NDAA tarihinde şimdiye kadar sadece 5 adet tasarı veto edildi.
Savunma Sanayii Analisti Arda MEVLÜTOĞLU, süreci şu şekilde özetledi: “NDAA’in malum, Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından hazırlanan taslakları bulunuyor. Bunlar karma komisyonda birleşip tek bir taslağa dönüştürülüp Başkan’ın onayına sunuluyor. Başkan’ın veto hakkı var. Bundan sonrası komisyon toplantıları, karma komisyon (conference) ve hazırlanacak ortak taslağın ABD Başkanı’na sunulması vs. demek.
Bu durumda yapılacak en önemli karşı hamle, NDAA tasarı hazırlama sürecinde, bu konunun absürdlüğünü ve ilişkilere dinamit koyma potansiyelini vurgulayarak Kongre nezdinde markajı artırmak. Zira Pallone tasarısı NDAA 2023’ün Temsilciler Meclisi taslağına eklendi. Daha Senato taslağı var ve bunların karma komisyon tarafından birleştirileceği son taslak var. Bu süreçte diplomatik tam saha pres yapılmalı.”
Biden, F-16’ların Kongreden Geçmesi İçin Gayret Göstereceğini Açıklamıştı
Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi kapsamında yüz yüze görüşmüştü. Görüşmenin ardından Biden, “Washington’a iner inmez F-16 konusunu çözmek için çalışacağım. Kongreden geçmesi için gayret göstereceğim” ifadelerini kullanmıştı. Biden’ın bu açıklamasının ardından bazı Kongre üyeleri, Türkiye karşıtı açıklamalar yapmaya başlamış ve 35 Kongre Üyesi, Türkiye’nin F-16 B tedarikine karşı Başkan Biden’a bir mektup yollamıştı.
Türkiye’nin F-16 Blok 70 Talebi
Türkiye’nin, hem F-35 için harcanan 1.4 milyar ABD Dolarlık paranın geri kazanımı hem de Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut F-16 Fighting Falcon savaş uçağı filosunun güçlendirilmesi için F-16 Blok 70 talebi mevcut.
F-16 Blok 70
Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor.
Talebin içerisinde, yeni alınacak uçaklar ile mevcut F-16 filosu için mühimmat ve yedek parça tedarikinin de olduğu bilinmekte. F-16 Blok 70 paketinin, Türkiye’ye 6 milyar ABD Doları bedele mâl olacağı tahmin ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: F-16 Blok 70 Türk Hava Kuvvetleri’ne Ne Katar?
Kaynak: SavunmaSanayiST.com