AUKUS’un tartışmalı nükleer denizaltısının adı belirlendi

Roketsan-ATMACA-Banner

İngiltere, Avustralya ve ABD’nin oluşturduğu AUKUS paktının geliştireceği denizaltının adı SSN-AUKUS olarak belirledi. Programın detayları da netleşti.

ABD’nin San Diego Eyaleti’nde bir konuşma yapan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya’nın nükleer güçle çalışan saldırı denizaltıları (SSN’ler) kullanmasına yönelik on yıllardır süren planı açıkladı. Birleşik Krallık ve ABD’li mevkidaşlarıyla birlikte kürsüye çıkan Albanese, anlaşmanın “tarihimiz boyunca Avustralya’nın savunma kabiliyetine yapılan en büyük tek yatırım” olduğunu söyledi.

STM Banner

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara ise 18 aylık bir çalışmanın ardından, İngiliz tasarımına dayanan ve en modern ABD denizaltı teknolojisini içeren bir model seçildiği ifade edildi. İngiltere ve Avustralya’nın birlikte yapacağı üretim kapsamında öncelikle İngiltere’deki Barrow-in-Furnes kentinde daha sonra da Güney Avustralya’da kurulacak bir merkezde üretim gerçekleştireceği de açıklamaya yansıdı.

İlk denizaltının 2030 sonunda, Avustralya’da üretilecek ilk denizaltının ise 2040’ın başlarında çalışmaya başlayacağı kaydedilen açıklamada, denizaltı üretiminin İngiltere’de binlerce yeni istihdam oluşturacağı da vurgulandı.

Virginia Sınıfı Nükleer Denizaltı
Virginia Sınıfı Nükleer Denizaltı

ABD 3 denizaltı verecek

AUKUS’un dün ABD’de gerçekleştirdiği toplantı ardından yapılan ortak açıklamaya göre ABD, Avustralya’ya 2030’ların başında 3 adet Virginia sınıfı denizaltı tedarik edecek. Avustralya’nın, 2 adet ilave Virginia sınıfı denizaltı tedarik hakkı bulunuyor.

Avustralya’nın askeri ve sivil personelinin eğitimi de ABD ve İngiltere’de yapılacak.

SSN-AUKUS

SSN-AUKUS nükleer denizaltıları ise bir Amerikan savaş yönetim sistemi ile bir İngiliz tasarımına sahip olacak. Denizaltı, Rolls Royce nükleer reaktörü ile güçlendirilecek ve bir Dikey Atım Sistemi (VLS) içerecek. İngiliz Donanması için ilk denizaltılar, 2020’li yılların sonunda Birleşik Krallık’ta inşa edilmeye başlanacak. Avustralya’nın ilk denizaltıları ise 2030’ların başından itibaren Adelaide’de inşa edilecek.

AUKUS anlaşması

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 2021’de nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşması imzalanmıştı.

Üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan “AUKUS” güvenlik anlaşması kapsamında Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

AUKUS-Denizaltı

Anlaşma uyarınca, Avustralya’nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik’te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.

AUKUS’un ardından Avustralya, “nükleer güce” ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

AUKUS programının kesin maliyeti kamuya açıklanmamış olmakla birlikte, 2055 yılına kadar 286-386 milyar Avustralya doları (kabaca ~190-257 milyar ABD doları) arasında bir yerde olduğu bildirilmektedir.

AUKUS Fransa ile gerilime neden olmuştu

Diğer taraftan, Avustralya, 2016’da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları tutarındaki sözleşmeyi Eylül 2021’de iptal etmişti.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya arasında krize yol açmış, Fransa AUKUS’a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.

ABD-İngiltere-Avustralya Üçlü Basın Toplantısı/AUKUS
ABD-İngiltere-Avustralya Üçlü Basın Toplantısı/AUKUS

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anlaşmanın iptali hakkında Avustralya’nın Fransa’yı önceden bilgilendirdiğini belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Morrison’un yalan söylediğini iddia etmişti.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin’in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise “anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı” eleştirisinde bulunmuştu.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu