BAE’nin Çin İle Gelişen Askeri Bağları F-35 Alımını Etkiliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine özel olarak konuşan kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin arasında yeni yeni olgunlaşmaya başlayan güvenlik işbirliğinin BAE’ye yönelik F-35 satışında sorunlara yol açtığını belirtti.

Gazeteye konuşan kaynaklar, ABD istihbarat örgütlerinin geçtiğimiz haftalarda Çin Halk Cumhuriyeti ordusuna bağlı iki kargo uçağının BAE’deki bir havalimanına iniş gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini not etti. ABD istihbaratına göre uçaklardan sandıklarla boşaltılan materyallerin içeriği ise bilinmiyor.

STM Banner

ABD’nin Körfez’deki en yakın müttefiklerinden birisi olarak kabul edilen BAE, son dönemde Çin ile askeri ve güvenlik ilişkilerini geliştiriyor. İki ülke arasında son yıllarda başlayan yakınlaşma, ABD’yi rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık ABD’nin BAE’ye yönelik 10.5 milyar $’lık 50 adet F-35 savaş uçağı satışını tehlikeye atıyor ve olumsuz etkiliyor.

Biden yönetimi, Ocak ayında inceleme için askıya aldığı BAE’ye yönelik 50 adet F-35 savaş uçağı, 18 adet MQ-9B İHA ve çeşitli mühimmatları içeren 23.3 milyar $’lık silah satışını Nisan ayında sürdürme kararı almıştı. BAE ile ABD arasındaki bu devasa anlaşma, Trump’ın başkanlık dönemi sona ermeden saatler önce imzalanmıştı.

F-35

Fakat ABD’li yetkililere göre Abu Dabi ve Pekin arasındaki bağların gelişmesi, satışın geleceğini etkileme potansiyeline sahip. Biden yönetimi, geçtiğimiz ay içerisinde BAE’nin Çin ile olan yakın ilişkilerden dolayı BAE’ye F-35 satışına tam olarak izin vermeden önce “F-35’lerdeki teknolojinin korunacağına dair garantiler almak üzere” BAE’ye bir heyet yollama kararı almıştı. Heyet, “Çin’in ABD teknolojisini ele geçirebileceğine dair endişelerini” dile getirip çözmeye çalışacaktı. WSJ’de yer alan haber, heyetin Abu Dabi temasları sonrasında sızdırıldı.

F-35 ve Monogami

Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan David Schenker, WSJ’ye özel yaptığı açıklamalarda “ABD’nin baş tacı olan F-35’in satışı, BAE’nin Washington ile bir dereceye kadar tekeşliliği (monogami) manasına geliyor. Bu sistemlerin transferi için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BAE’ye yönelik ilk parti F-35 teslimatları 2027’den önce gerçekleşmeyecek. BAE ise ABD’nin yaşadığı bu rahatsızlıkları ise geçiştirmeye çalışıyor.

BAE’nin Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe: “Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ordusu ile birlikte hizmet verdiği koalisyonlarda ve BAE içinde ABD askeri teknolojisini koruma konusunda uzun ve tutarlı bir geçmişe sahiptir.”

Pentagon tarafından 2020 yılında yayımlanan ve Çin’in askeri hırslarını konu alan bir rapora göre BAE, Çin’in denizaşırı askeri lojistik tesisleri inşa etmek istediği ülkelerin en başlarında geliyor. Bazı ABD’li savunma yetkililerine göre Çin, BAE’de bir deniz üssü inşa etmek istiyor. ABD’li kaynakların paylaştığı istihbarat raporlarına göre Pekin, BAE’ye yüzlerce asker göndermek için müzakereler yürüttü ve yürütmeye de devam ediyor.

Yetkililere göre Biden yönetimi, Trump zamanında imzalanan F-35 anlaşmasının şartlarının eksik olduğunu düşünüyor ve bunun için de anlaşmanın şartlarını yeniden müzakere etmek istiyor.

ABD’li Yetkili: “BAE’nin genel görüşü şöyle: Başka bir hükümetten askeri teçhizat satın alırlarsa nasıl ve ne zaman kullanılacağına karar vermek onlara kalmış.”

Washington’un Taahhüt Talepleri

Washington, BAE ile gerçekleştirdiği görüşmelerde 3 ayrı alanda isteklerde bulundu:

  • İsrail’in niteliksel askeri üstünlüğü korunacak.
  • Ne F-35’lere ne de İHA’lardaki teknolojilere üçüncü ülkeler ve özellikle de Çin erişmeyecek.
  • Bu silahların BAE’nin daha önce müdahale ettiği Yemen ve Libya gibi çatışma alanlarında kullanılmasında kısıtlamalar olacak.

WSJ’ye konuşan bir başka ABD’li yetkili ise BAE’nin Çin’e BAE’de bir üs kurmasına izin vermesi durumunda silah satış anlaşmasının bilfiil iptal olacağını belirtti.

“Problem şu ki Washington ve Abu Dabi, neyin ‘üs’ olarak nitelendirilebileceği konusunda uzlaşıya varamıyor.”

Çin’in Körfez’deki askeri faaliyetleri ABD’li yetkilileri endişeye sevk ediyor. Pekin çoktan bölgeye girmiş durumda. Suudi Arabistan’a sivil nükleer tesis inşasında yardım ettikleri bilinen bir gerçek. Pekin’in bölgedeki amaçlarının daha uzun vadeli olduğu da düşünülüyor.

ABD’den Körfez’e Ziyaret

Bu ay içerisinde bölge ülkelerini ziyaret eden üst düzey Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri yetkilileri, BAE ve diğer ülkelerle gerçekleştirdikleri görüşmelerde Çin ile askeri ilişkilerin ajandanın en üst sıralarında yer aldığını vurguladı.

Pentagon Sözcüsü ve ABD Donanması  Komutanı Jessica McNulty: “Birleşik Arap Emirlikleri ile kapsamlı bir güvenlik diyaloğumuz var. Herhangi bir sorunla ilgili endişelerimizi nereye bildirebiliriz ve ne yapabiliriz, bunları böyle hallediyoruz. ABD ulusal güvenlik çıkarlarını geniş kapsamlı olarak bu şekilde koruyacağız.”

Çin ve BAE arasındaki ilişkiler 35 yıl önce resmiyete döküldü. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve beraberindeki heyet 2018 yılında Abu Dabi’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti. BAE’nin Çin ile ilişkilerini en fazla geliştirdiği alanlardan bir tanesi ise siber güvenlik.

Schenker: “BAE ve Çin arasında giderek büyüyen ve gelişen ticaret, teknoloji ve yatırım ilişkisi ABD’nin askeri gücünü değiştirmesinden sonra başladı. Washington konusunda tereddütleri olan BAE, bahsini hem Washington hem de Pekin üzerine oynuyor. İki ülkeyle de güvenlik partneri olarak ilişkilerini sürdürmek istiyor.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Biden’an BAE’ye yönelik F-35 ve SİHA ambargosuna son


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Wall Street Journal

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Kendini bulunmaz hint kumasi sanir, habire yokus yaparsan, ‘Hep başım ağrıyor’ dersen haliyle eşinin gozude disarda olur😉
    Ote yandan Çin iran ile 25 yillik bi anlasma yapmisken, bae nasil bunlara guvenebiliyor? Sandıkları ne var?Libya ve yemende kullanılacak yeni silah ve mühimmat mi, Allah muhafaza?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu