Bakan AKAR: “SSB, Patriot konusunda ABD ile temasta”

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, bu yıl Azerbaycan ile müşterek olarak icra edilen KIŞ-2021 Tatbikatı sonrasında Türkiye’nin Patriot tedariki ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan AKAR tarafından yapılan açıklamada, “S-400’ler konusu kendi mecrasında devam ediyor. Bu arada Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Patriot tedariki konusunda ABD ile temasta. Avrupa ile SAMP-T süreci ilerliyor. Fakat Amerikalılar “S-400 varsa, gerisi yok” anlayışındalar, çok katı tutum sergiliyorlar. Bu konuya medyamız ve herkes milli menfaatler bağlamında bakmalı. Benim dediğim şu: ‘S-400 bir savunma sistemi. Türkiye’ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok. Savunma sistemleri kriz durumunda, lüzum üzerine, ihtiyaç halinde kullanılır. Ayrıca görüşmeye de hazırız.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen hem yerli, hem ortak üretim hem de hazır alım şeklinde olmak üzere farklı hava savunma füze sistemi tedarik programları yürütüyor. SSB öncülüğünde bir taraftan HİSAR ve SİPER gibi milli hava savunma füze sistemi projeler, bir taraftan SAMP/T gibi ortak geliştirme modelindeki projeler bir taraftan da S-400 ve Patriot gibi hazır alım üzerine projeler üzerinde durulmakta. Ancak SSB, hazır alım programlarında dahi her zaman teknoloji transferi gibi yerli savunma sektörüne katkı sunacak şartlar talep etmekte.

Türkiye’nin EUROSAM SAMP/T Programı

eurosam-min

Hatırlanacağı üzere T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 5 Ocak 2018 tarihinde; ASELSAN, Roketsan ve EUORSAM (İtalya + Fransa konsorsiyumu) firmaları ile “Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi (LORAMIDS) Tanımlama Çalışması” sözleşmesi imzalamıştı.

SAMP/T tabanlı ancak ondan çok daha gelişmiş bir hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesini kapsayan tanımlama çalışması kapsamında “definition study” da denilen tanımlama çalışması, uzun süre önce tamamlandı. Ancak EUROSAM konsorsiyumunun üyesi olan Fransa, Türkiye ile olan ikili ilişkilerini projeye yansıttığından ötürü EUROSAM Projesi bir süredir kilit durumda.

SAMP/T Programı’nın, Fransa ile ilişkilerin normalleşmesine binaen ilerlemesi beklenmekte.

Önerilen İçerik: HİSAR-A+ hava savunma füzesi seri üretime geçiyor

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu