Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Salı günü Washington merkezli düşünce kuruluşları Atlantic Council ve Türk Miras Vakfının (THO) ortaklaşa düzenlediği “Yarını belirlemek için bugün ne yapılmalı?” başlıklı online panele konuk oldu.
Çavuşoğlu, “Türkiye’nin S-400 sistemini satın alma kararı, ABD’nin 10 yıldır acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için isteksizliğinin bir sonucudur. Bu da ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edilmektedir.” dedi.
“İyi bir teklif varsa Patriot sistemlerini satın almaya hazırız” diyen Çavuşoğlu, “S-400 sorununun çözümüne ilişkin tutumumuz değişmedi. ABD’ye NATO’nun dahil olduğu bir teknik çalışma grubu kurmasını öneriyoruz, NATO da bu teknik çalışma grubuna liderlik edebilir ve bu teklif hala masa başında.
Söylemeye çalıştığım şey şu: S-400 hava savunma sistemlerini son 10 yıldır müttefikimizden bu tür bir sistem satın alamadığımız için almak zorunda kaldık ve gelecekte daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Eğer müttefiklerimiz sağlayabilirse Müttefiklerden satın almalıyız. Değilse, alternatifler aramak zorundayım.” ifadelerini kullandı.
S-400 ve EUROSAM SAMP/T
Türkiye’nin hava savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi, 11 Nisan 2017’de Rusya Federasyonu ile imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme, 2.5 milyar dolar bedel ile Türkiye’ye her biri 2 bataryadan oluşan toplamda 2 sistem S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedarikini kapsamaktaydı ve bütün sistemlerin teslimatları tamamlandı. Sistemlerin, Nisan 2020’de operasyonel olması planlanmaktaydı ancak 16 Nisan 2020 itibariyle bu yönde bir duyum bulunmamaktadır.
S-400’e ek olarak Türkiye, Fransa ve İtalya ortak girişimi EUROSAM konsorsiyumu ile SAMP/T Hava Savunma Sistemi üzerinden ortak bir sistem geliştirmek için de bir süredir temas halinde. Ancak edilen bilgiye göre; Fransa’nın Türkiye karşıtı tutumları, bu temasları zaman zaman azaltmakta.
Önerilen İçerik: Türkiye’nin EUROSAM SAMP-T programı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com