Baltık Cephesinde 5’inci Nesil Uçak Devri

Roketsan-ATMACA-Banner

İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait F-35’ler, Estonya’daki Hava Üssü’ne indi. İtalyan F-35’leri, Baltık Hava Polisliği’nde kullanılan ilk 5. nesil hava aracı oldu. 

İtalya önümüzdeki hafta Baltık Hava Polisliği görevlerini Almanya’dan devralacak. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Hava Kuvvetleri; eğitim tatbikatları, Baltık Devletlerinin hava sahasına yakın uçan Rusya Federasyonu jetlerini belirleme ve bazen onlara eşlik etme gibi daha gündelik görevleri yerine getirmek için genellikle Estonya’daki hava üssünü kullanıyor.

STM Banner

Estonya’nın 2004’te NATO’ya katılmasından bu yana görev sırası İtalya’ya ikinci kez geldi. İtalyan Hava Kuvvetleri en son 2018’de görev kapsamında Estonya’da varlık göstermişti.

Baltık Hava Polisliği

Gerekli hava yeteneklerine sahip olmayan NATO üyesi ülkeler için, Avrupa NATO hava sahasında tek bir güvenlik standardı elde etme amacıyla yapılmış anlaşmalar mevcuttur. Üç Baltık üyesi olan Litvanya, Letonya ve Estonya, kendi topraklarında NATO Hava Komutanlığı’na katkıda bulunmak için gerekli uçak varlıklarına sahip olmadığından, İttifak üyeleri bu ülkelere Baltık Hava Polisliği’nden koruma sağlamaktadır.

NATO’ya bağlı kuvvetler Litvanya’nın Šiauliai kentinde ve Estonya’nın Ämari kentindeki hava üslerinde gerektiğinde NATO’nun Almanya’daki Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından yönetilmeye hazır olacak şekilde konuşlandırılıyor. Litvanya, Letonya ve Estonya Hava Kuvvetleri ev sahibi ülkeler olarak misyona katkıda bulunuyorlar.

F-35A

Baltık Hava Polisliği ve benzer amaçlara hizmet eden görevler hem üye ülkelerin tehditlere karşı eşit korumaya sahip olması açısından hem de gelecekteki potansiyel üyeler tarafından ittifak dayanışması ve kararlılığının fark edilebilir seviyeye ulaşması açısından oldukça önemlidir.

Üç Baltık Devleti 2004’te NATO’ya katıldığında, Litvanya’daki Šiauliai Hava Üssünde bir NATO Hava Komutanlığı yeteneği oluşturulmuştu. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ve gayri meşru bir şekilde ilhak etmesinden sonra, NATO’nun Doğu Müttefiklerine Güvence Tedbirleri kapsamında Estonya-Ämari Hava Üssü’nde ikinci bir Hava Komutanlığı varlığı da oluşturulmuştu.

İtalyan F-35’leri

İtalyan endüstrisi, F-35 Lightning II programının bir ortağı olarak, parça üretiminden ve uçağın son montajından bölgesel bakım çalışmalarına kadar birçok alanda 30 yılı aşkın bir süre boyunca aktif olarak katılım sağlayacak. F-35’in hem A hem de B varyantı İtalya’nın çalışma kapsamına dahildir.

F-35-Lightning-II-BAE

Hem İtalya’ya ait hem de Hollanda’ya ait her iki varyanttaki F-35’ler İtalya’da üretilmekte ve buradan teslim edilmektedir. Ayrıca şu an İtalyan F-35’lerini depolamak amacı ile kullanılan tesislerden Bakım, Onarım, Revizyon ve Yükseltme tesisi ileride uluslararası uçaklara hizmet edecek bir tesis haline getirilecektir.

İtalyan F-35’leri temel olarak şu dört yerde konumlandırılmaktadır: Ghedi Hava Üssü, Amendola Hava Üssü, NAS Taranto Cavour Uçak Gemisi ve Cameri Çok Fonksiyonlu Ana Merkez.

ÖNERİLEN İÇERİK: FNSS Savunma’dan üst üste Silah Taşıyıcı Araç teslimatı


Elif Funda ALTUN / SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu