Barbaros Sınıfı Fırkateyn’lerin modernizasyon tarihine revize

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan dört adet fırkateyni kapsayan Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu (YÖM) Projesi’nde tarih, revize edildi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN ve HAVELSAN iş ortaklığı arasında, Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyon Projesi ile ilgili olarak 03.04.2018 tarihinde bir anlaşma imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma kapsamında ASELSAN’ın toplam pay bedeli, 175.783.000 Avro ve 457.491.000 TL tutarındaydı.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi kapsamında Kasım 2020 olan ilk geminin modernizasyon tarihi, Şubat 2022 olarak revize edildi. Bu duruma, Doğu Akdeniz’deki mevcut sıcak durumun etkili olduğu tahmin ediliyor.

barbaros sınıfı fırkateyn yarı ömür modernizasyonu projesi, Barbaros sınıfı fırkateyn, Barbaros sınıfı fırkateyn yöm, barbaros sınıfı fırkateyn modernizasyon, barbaros sınıfı fırkateyn yarı ömür modernizasyon projesi

Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi

Toplamda 4 adet Barbaros Sınıfı Fırkateyn’in modernizasyonunu içeren proje kapsamında:

⇒ Barbaros Sınıfı Fırkateyn’lerde halihazırda mevcut olan TACTICOC Savaş Yönetim Sistemi (SYS), HAVELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen savaş yönetim sistemi ile modernize edilecektir.

⇒ ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS), 25 mm STOP Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, AKR-D Atış Kontrol Radarı (AKR), HIZIR Torpido Karşı Tedbir Sistemi, Deniz Platformu 3 Boyutlu Arama Radarı (MAR-D), ARES-2NC Elektronik Harp (EH) Sistemi, ARES-2NC Elektronik Destek (ED) Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, ​PİRİ-KATS Kızılötesi Arama Takip Sistemi ve FERSAH Karinaya Monteli Sonar Sistemi gibi birtakım silah ve sensör sistemleri, modernize edilecek platforma entegre edilecek ve savaş yönetim sistemi (SYS) ile bütünleştirilmeleri sağlanacaktır.

Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, modernize edilecek platformlara entegre edilecek ve 4×2 olan atışa hazır gemisavar füzesi sayısı, 4×4 olarak yükseltilecektir.

⇒ Araştırma Merkezi Komutanlığı (ArMerKom) tarafından geliştirilen Top Atış Kontrol Sistemi (TAKS)’nden elde edilen tecrübelerle, Barbaros Sınıfı Fırkateyn’lerde bulunan 127mm’lik top için milli bir atış kontrol sisteminin tasarımı yapılacaktır. Ayrıca, geliştirilen sisteminin üretimi, testi, doğrulaması ve savaş yönetim sistemi ile bütünleşmesi de sağlanacaktır.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde; TCG BARBAROS (F-244), TCG ORUÇREİS (F-245), TCG SALİHREİS (F-246) ve TCG KEMALREİS (F-247) adlarında olmak üzere toplam dört adet Barbaros Sınıfı Fırkateyn bulunmaktadır. Barbaros Sınıfı Fırkateynler; 118 metre uzunluğa, 14.8 metre genişliğe, 4.3 metre yüksekliğe, 3380 ton tam yük deplasmana, CODAD tahrik sistemine, 4100 deniz mili seyir siasına, 32 kts azami sürate, AB-212 ve/veya SeaHawk helikopterine ve 170 kişilik mürettebata sahiptir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

3 Yorum

  1. Bazılarını doğrudan aldık, bazıları ortak yapım Almanya Blohm & Voss firmasıyla.Uzun senelerden beri de kullanıyoruz. Almanlar bunları ” çok amaçlı korvet ” diye lanse ettiler. Herhalde daha havalı veya şaşaalı olacağını düşündüğümüzden biz bunlara korvet değil. firkateyn diyoruz. Burada da ikinci
    derdime geliyorum. Bu fırkateyn lafını ilk kim çıkardı acaba ? Yelkenli gemi zamanlarında ” fırkata ” tipi tekneler vardı, belki ordan mülhem. Buram buram arapça tınılı.Bütün dünya korvet ve fregat derken her nedense korvet’i aldık fregat’ı almadık. Öneriyorum ki firkateyn gibi abuk laflar yerine biz
    de fregat diyelim. Nasıl ki tank’a biz de tank diyorsak.

  2. Firketeler kaliteden kucuk, yelkenli ve kurekli gemilerdir.osmanli tuna nehri başta olmak üzere birçok denizde kullanmıştır.belki şimdinin hucumbotlariyla kıyas edilebilir.prof.dr. idris Bostan’in ‘osmanlilar ve deniz’ kitabinda yazdigina gore 17. Yy’da gavurun ‘frigate’ dediği gemiler ortaya çıkınca osm. Bahriyesi firketelerle karışmasın diye kelimeyi bozarak ‘firkateyn’ kelimesini turetmislerdir.kaldi ki kelime arapça olsa ne yazar!
    2.5-3 asırdır kullanılan bir kelime artik turkce olmustur.senin anlamsız takintilarin yuzunden turkce olmayan bi kelime mi kullanalım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu