MSPO | Söyleşi: Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı esnasında SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.

Polonya’nın Kielce şehrinde 6-9 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na, Türk savunma sanayii şirketleri yoğun ilgi gösterdi. Fuarın gözde şirketlerinden olan Roketsan’ın Genel Müdürü Murat İkinci, SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulundu.

STM Banner

Genel Müdürü Murat İkinci, hem Roketsan’ın ihracat faaliyetlerine hem de yürütülen projelerin detaylarına değindi. Şirketin gelirinin %50’sinin ihracattan elde edilmesine yönelik bir hedefleri olduğunu vurgulayan İkinci, bu hedefe doğru çok hızlı bir şekilde yol alındığını açıkladı.

SİPER Hava Savunma Sistemi

“SİPER’in, çok yakın bir zamanda başarılı bir atışını gerçekleştirdik. SİPER’in, 100 kilometrelik versiyonu olan Blok I’in 2023 yılı başında envantere kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu konuda, ASELSAN ve TÜBİTAK-SAGE ile Roketsan arasında çok güzel bir iş birlikteliği var. Bu iş birliğinin modelini farklı noktalara da taşımak, bu konudaki çalışmaları hızlandırmak açısından da önemli bir katma değer sağlar diye düşünüyorum.

SİPER

SİPER’in başarılı atışının, şu anlamı var: Yüksek irtifa ve uzun mesafeli bir hava savunma sistemini, Türkiye’nin kendi olanaklarıyla geliştirebileceğini kanıtlamış olduk. Bu başarı, bunu gösteriyor. Daha sonraki aşamalarda da katmanlı hava savunma içerisinde; SUNGUR’dan başlayan ve HİSAR-A+, HİSAR-O+ ile HİSAR-RF’le devam eden ve SİPER ile de taçlandırdığımız katmanlı hava savunma ağını, Türkiye kendi imkanlarıyla geliştirmiş olacak.

Yurtdışından SİPER Talebi

Bunu yapabilen ülke sayısı, Dünya’da çok fazla değil. SİPER’in, ihracat potansiyeli çok yüksek çünkü özellikle hava savunma sistemlerine yönelik ilgi, Dünya genelindeki çatışmacı ortama bağlı olarak artıyor. SİPER’in ilk atışından sonra bize çok ciddi anlamda talep gelmeye başladı. Bu da aslında SİPER’in başarılı bir versiyonunun sahaya indirildikten sonra çok başarılı bir şekilde ticari potansiyelinin artacağının göstergesi.

Bizler tabii ki öncelikli olarak, kendi ülkemizin hava savunma alanındaki eksikliklerini tamamlamak ve milli sistemlerle kapasitemizi çok üst noktalara taşıma hedefindeyiz. Bundan sonraki hedefimiz ise150 kilometreye kadar etkili olacak SİPER Blok-II’yi de hızlı bir şekilde sahaya inmesini sağlayacak tedbirlerin alınması olacak.

LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi

LEVENT-Hava-Savunma-Sistemi

Hedefimiz, çok kısa bir süre içerisinde ilk atışları yapabilecek düzeye gelmek ve önümüzdeki yıl içerisinde denemelere başlayabilmek. Çok kısa süre içerisinde bunları üreterek, özellikle bizim Silahlı Kuvvetleri’mizin hava savunma konusundaki kabiliyetini LEVENT platformu ile arttırmaya gayret gösteriyoruz.

Ancak LEVENT, sadece bizim Silahlı Kuvvetleri’miz tarafından ihtiyaç duyulan bir platform değil. Aynı zamanda uluslararası müşteriler tarafından da yoğun ilgiyle bekleniyor. Bu konuda, iş birliktelikleriyle özellikle çok ciddi bir şekilde talep görüyoruz. Bu da aslında bu alana yapmış olduğumuz yatırımın çok kısa bir süre içerisinde dönüşünün olacağının bir garantisi.

Bu gibi bir sistemi hayata geçirip deniz platformlarının üzerinde kullanmaya başlayabilirsek, bunun aynı zamanda sabit platformlar üzerinde de yakın hava savunma unsurlarını içerecek şekilde de planlamasını yapma gayreti içerisinde olacağız.”

SÖYLEŞİYİ, BURAYA TIKLAYARAK İZLEYEBİLİRSİNİZ…

ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’ın Topçu Mühimmatları Polonya Yolcusu


SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu