ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’nin F-16 Blok 70 savaş uçağı talebine olumlu bakıyor. Ancak Başkan Biden, bu satışın gerçekleşmesi için ABD’de geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün G2O Zirvesi esnasında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesinin 20 dakika sürmesi planlanırken, toplantı 1 saat 10 dakika sürdü. Reuters’a konuşan Beyaz Saray’dan bir yetkili, Başkan Biden’ın Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebine olumlu baktığını ifade etti.
Yetkili tarafından yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Biden, Türkiye’nin F-16 satın alma arzusunu kabul etti, ancak ABD’de geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ifade etti. S-400’ün Kongre için endişe olmaya devam eden bir konu olduğunu düşünüyorum.” ifadelerine yer verildi.
İki liderin görüşmesinin ardından Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ifadeler dikkat çekti: “Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye’nin bir NATO Müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti, ancak ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çekti.”
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede, iki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.” ifadeleri öne çıktı.
Türkiye’nin, hem F-35 için harcanan 1.4 milyar ABD Dolarlık paranın geri kazanımı hem de Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut F-16 Fighting Falcon savaş uçağı filosunun güçlendirilmesi için F-16 Blok 70 talebi mevcut. Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor. Talebin içerisinde, yeni alınacak uçaklar ile mevcut F-16 filosu için mühimmat ve yedek parça tedarikinin de olduğu bilinmekte. F-16 Blok 70 paketinin, Türkiye’ye 6 milyar ABD Doları bedele mâl olacağı tahmin ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: F-16 Blok 70 Türk Hava Kuvvetleri’ne Ne Katar?
Kaynak: SavunmaSanayiST.com