ABD Başkanı Biden, Ukrayna’nın Rusya sınırları içerisindeki bölgelere ABD üretimi ATACMS Balistik Füzesi ile saldırmasına onay verdi.
Görevi Donald Trump’a devretmeye hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya Rusya sınırları içinde saldırı düzenlemesi için güçlü ATACMS Balistik Füzelerini kullanma yetkisi verdi. Washington Post’a göre; bu bilgi, iki üst düzey ABD yetkilisinden geldi.
Ukrayna’nın Army Tactical Missile System (ATACMS) adlı füze sistemini Rusya’daki hedefleri vurmak için kullanmasına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi, ABD politikasında önemli bir değişimi işaret ediyor. Bu adım, Kuzey Kore’den yaklaşık 10.000 seçkin askerin, Ukrayna’nın kuzey sınırı boyunca Rusya’nın Kursk bölgesine gönderilerek Moskova’nın, Ukrayna’nın geri kazandığı bölgeleri yeniden ele geçirme çabalarına yardımcı olması üzerine geldi. Biden yönetimi, bu çabanın desteklenmesi için Kuzey Kore’nin daha fazla özel kuvvet birimi gönderebileceğinden endişe ediyor.
Trump’ın gelişinden hemen önce
Bu hamle, iki ay sonra Beyaz Saray’a dönecek olan Başkan seçilen Donald Trump’ın gelişinden önce yapıldı. Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek istediğini belirtti, ancak bunu nasıl yapacağına dair ayrıntı vermedi.
Bir ABD yetkilisi, bu hamlenin kısmen Pyongyang’ı daha fazla asker göndermekten caydırmayı amaçladığını söyledi. İsmini gizli tutan yetkiliye göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bu ilk konuşlanmanın “pahalıya mal olan” bir hata olduğunu anlamalı.
Son zamanlara kadar Biden yönetimi, Ukrayna’nın ATACMS’i Rusya topraklarına ateşlemesine karşı kararlı bir şekilde karşı çıkıyordu ve bu adımın, savaş alanında getireceği faydalara kıyasla Kremlin tarafından orantısız bir tırmanmaya yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyordu.
ATACMS Füzesi
ATACMS, süpersonik bir füze sistemidir ve azami menzili yaklaşık 305 kilometredir. Ukrayna, aylardır bu güçlü füzeleri Rusya topraklarına karşı kullanma izni talep ediyor ve bu silahların, kısıtlı durumdaki Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya içindeki bölgelere saldırmasına ve Kremlin’in savaş makinesine zarar verecek hedefleri vurmasına olanak tanıyacağını savunuyor.
İkinci bir ABD’li yetkili, Biden’ın ATACMS onayının “sahada çok spesifik ve sınırlı bir etkisi” olacağını belirtti.
Aylardır izin verilmiyordu
Bu yetkilendirme, Biden yönetiminin, Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmak için ATACMS kullanmasına izin verme konusunda aylar süren direncinin ardından geldi. Üst düzey ABD yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’da ve dünyada tırmanmaya yol açabilecek bir misilleme yapabileceğinden endişelerini tekrar tekrar dile getirdi. Kiev’in ATACMS’i Rusya’ya ateşleme taleplerini reddederken, ABD yetkilileri kamuoyuna bu silahın muharebe alanında sınırlı bir fayda sağlayacağını söylemişti.
Pentagon yetkilileri, yönetimdeki en şüpheci ses olarak, Rusya’da saldırılara izin vermenin faydalarının sınırlı olacağını savundu, çünkü Kremlin, kısıtlamaların hafifletilebileceğini tahmin ederek bu yılın başlarında çoğu savaş uçağını ve diğer varlıklarını Rusya’nın derinlerine ve menzil dışına çekmişti.
Putin’in kırmızı çizgisi ATACMS
Putin, ATACMS kullanımını kırmızı çizgi olarak görüyor. Eylül ayında, bu füzelerle Rusya topraklarına yapılacak bir saldırının, muhtemelen ABD hedefleme desteğini içereceğini belirterek, “çatışmanın özünü, doğasını değiştireceğini” söyledi ve ülkesinin misilleme yapacağı uyarısında bulundu. O ayın ilerleyen günlerinde, ABD tarafından sağlanan uzun menzilli silahların Rus topraklarında kullanımı konusunda örtülü bir tehdit olarak yorumlanan bir adım atarak Rusya’nın nükleer doktrinini revize etti.
Önerilen İçerik:
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Washington Post