Gelişmiş AKSUNGUR 55 saat havada kalacak

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen uçuş esnasında 49 saat hava kalan AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA), yeni uçuş rekorlarına hazırlanıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen AKSUNGUR Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İnsansız Hava Aracı (İHA), 59’uncu test uçuşu kapsamında 49 saat havada kalmıştı. Edinilen bilgiye göre TUSAŞ, AKSUNGUR İHA’nın daha gelişmiş bir versiyonu için de çalışmalarını sürdürüyor. TUSAŞ’ın öz kaynakları ile geliştirilen ve halihazırda 300 saatlik havada kalış süresini geride bırakan AKSUNGUR İHA’nın gelişmiş versiyonunun, 55 saat havada kalabileceği öğrenildi.

STM Banner

AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı

İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA ailesinin en yeni ve son günlerin en iddialı üyesi AKSUNGUR, 2020 yılında başarılarıyla adından söz ettiriyor. Yüksek faydalı yük kapasitesi, istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerindeki hünerleri, 40 bin feet’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren hava aracı iki rekor uçuşa imza attı.

Kullanıcılarına her zaman daha güçlü, kaliteli ve emniyetli ürünler sunmak için çalışmalarını sürdüren TUSAŞ, ANKA’ların başarısını göz önünde bulundurarak, kullanıcıların gelişen teknolojiler doğrultusunda değişen beklentilerini karşılamak üzere 2017 yılının Ağustos ayında daha fazla havada kalabilen, daha fazla faydalı yük taşıyabilen bir hava aracı tasarlamak ve üretmek için yola çıktı.

AKSUNGUR-İHA

İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcımız Dr. Ömer Yıldız önderliğinde başlayan çalışmalar için 17 ay gibi kısa bir süre ayrıldı. ANKA’nın var olan aviyonik mimarisi ile yazılım kabiliyetleriyle şekil alacak olan hava aracının önce kavramsal tasarım aşamaları tamamlandı. 2018 yılının Şubat ayında ön tasarım aşamasını da geçen TUSAŞ, hava aracının Kritik Tasarım Toplantısı’nı da bu gelişmelerden birkaç ay sonra gerçekleştirdi.

Yazılım ve donanımını ANKA serisinden alan AKSUNGUR’un, ailesinden daha fazla faydalı yük taşıması için öncelikle yeni bir kanat platformu tasarlandı. Pre-preg adı verilen, reçine emdirilmiş kompozit kumaşlar yerine ıslak serim yöntemi ve el yordamı ile yeni insansız hava aracının kanat platformunu tasarlayan TUSAŞ, benzer büyüklükle ıslak serim kanat kompozit yapan dünyanın sayılı firmalarından biri olduğunu yeniden kanıtladı. Süreç boyunca ürün ve program yönetimini tek elde toplayan TUSAŞ, AKSUNGUR adını alan yeni İHA’yı, 2019 yılının Ocak ayında hangarından çıkardı.

EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemi olan AKSUNGUR, 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirdiği ilk uçuşla TUSAŞ’a büyük bir gurur yaşattı. Hava aracı ilk denemede 4 saat 20 dakika havada kalmayı başardı.

AKSUNGUR

ANKA’dan farklı olarak, güdüm kontrol sistemi, yapısalı, uçuş mekaniği, iniş takımları, motor ve yakıt sistemi gibi tüm uçak sistemleri gibi birçok özelliği baştan tasarlanan AKSUNGUR, tam mühimmat kapasitesiyle ilk kez yaklaşık 28 saat havada kalarak, büyük bir heyecana neden oldu. Başarısını 49 saatlik bir uçuşla taçlandıran insansız hava aracı, tesislerimizden kontrol edilerek, 12 MAM-L ile gerçekleştirdiği uçusun yanı sıra, 49 saatlik uçuşunda ise Roketsan tarafından geliştirilen TEBER güdüm kitli mühimmatla ilk test atışını yaptı. AKSUNGUR, 20 bin feet irtifada yaptığı bu uçuşta rotasını ay ve yıldız şeklinde oluşturarak, şanlı bayrağımızı gökyüzüne çizdi.


Kaynak: TUSAŞ Dergisi

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Almanca “Handauflege Verfahren ” ingilizce ” hand lay-up process” kavramını türkçeye nasıl çevirmeli acaba ? ” el yordamı” hiç olmamış. El yordamı ile karanlıkta kanepenin altında çorap aranabilir ancak. Buna uygun ne demeli türkçede ? Sözlükte ise elle döşeme yöntemi denmiş. El yordamı hiç hoşuma gitmedi.

  2. mustafa abüü…!!!
    “Yordam” sözcüğünün anlamını öğrenememişsin bari ukalâlık yapma…!!!.. ;-))

    “UKALÂ KOVAN”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu