Birleşik Krallık, Ukrayna’ya gönderilen Storm Shadow seyir füzelerinin yerlerini İsrail üretimi Rampage süpersonik füzesi ile doldurma yolunda.
The National’ın haberine göre Birleşik Krallık, İsrail üretimi Rampage süpersonik füzesini satın almak istiyor. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) subayları ve teknisyenlerinden oluşan bir ekibin, Typhoon savaş uçağına entegre etmek amacıyla Rampage’i incelemek üzere İsrail’i ziyaret ettiği iddia ediliyor.
Uzmanlara göre RAF, “caydırıcılığını” arttırmak ve Ukrayna’ya bir dizi Storm Shadow seyir füzesi gönderdikten sonra stoklarını yenilemek için hızlı ve etkili bir füze arıyor. Bir roket motoruyla çalışan Rampage, saatte 2.000 km hızla uçabiliyor ve 300 km’ye kadar menzile sahip. Hızından ötürü durdurulması neredeyse imkansız.
Shorm Shadow’dan çok daha ucuz
Bir Storm Shadow füzesinin maliyeti 3 milyon dolardan fazla. Rampage’ın maliyeti tam olarak bilinmemekle birlikte birkaç yüz bin dolar olduğu tahmin ediliyor. İsrail hava kuvvetleri bu silahı İran’ın füze mevzileri ve Suriye’deki diğer hedefler üzerinde büyük bir etkiyle kullanmış ve uçaklarının düşürülmesi tehdidi olmaksızın kendi hava sahası içinden ateşleme avantajından faydalanmıştı.
RAF subayları da geçen yıl Farnborough Air Show’da sergilendiğinde füzeyi incelemişlerdi.
Esasında Rampage, karadan karaya bir topçu füzesinden uyarlanmış ve IAI şirketi ile birlikte IMI tarafından geliştirilmiştir. Bilinen ilk başarısı, 2019’da Suriye’nin Hama eyaletindeki İran’a ait Masyaf füze tesisine karşı Rus yapımı S-300 füzelerine nüfuz ederek bir dizi sığınağı imha etmesiydi.
570 kg ağırlığındaki füze 150 kg’lık bir harp başlığının yanı sıra hassas güdüm sistemi ve elektronik-harp koşullarında dahi 10 metre hassasiyetle hedefini vurmasına olanak sağlayan Anti-Jamming sistemine sahip.
Türkiye’nin Rampage benzeri mühimmat çalışmaları
Esasında son dönemde Türkiye’de de Roketsan, benzer mühimmatlar üzerine çalışıyor. İlk olarak TRG-230 Karadan Karaya Topçu Füzesini havadan atılacak şekilde modernize eden Roketsan, İHA-230 Füzesini geliştirdi. İHA-230’un başarılı atış denemeleri, AKINCI SİHA tarafından gerçekleştirildi. Öte yandan Roketsan, şimdi de TRG-122 üzerinden İHA-122 Füzesini geliştiriyor.
Havadan Atılan Balistik Füze (ALBM) olarak nitelendirilen bu mühimmat hem düşük maliyete hem de yüksek hıza sahipler. Bu iki özellik hem daha kolay bir şekilde üretilebilmelerini hem de hava savunma sistemlerine nüfuz edebilmelerini sağlıyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, The National