BMC, ALTAY tankının üretimi için seçilen Sakarya/Karasu’daki yatırımı durdurma kararı aldı. Açıklama Sakaryalı yetkililerden.
Sakarya’nın yerel gazetelerinden T54’te yer alan habere göre 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Serdivan Faraza VIP’de gazeteciler ile bir araya gelen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, BMC’nin Karasu’daki yatırımından vazgeçtiğini açıkladı.
BMC’nin Karasu’daki yatırımı hakkında bilgiler veren Altuğ, şunları kaydetti:
“İki ya da üç meclis öncesinde meclisimize BMC CEO’su Murat Yalçıntaş’ı davet ettik ve meclisimizde bir toplantı yaptık. Açık ve net bir şekilde BMC’nin orada yatırım yapmaktan vazgeçtiğini söyledi. ‘Yer ne olacak?’ dediğimiz de değerlendirileceğini kendilerinin haricinde yatırım yapmak isteyen varsa satılabileceğini söyledi. BMC’nin en yetkili ağızından duyduğumuz kadarıyla firma orada yatırım yapmaktan vazgeçti. Nasıl bir işlem yapılacak bilmiyorum ama yatırım yapılmaktan vazgeçilmiş.”
Altuğ aynı zamanda BMC CEO’su Yalçıntaş’ın Arifiye’deki yatırımı büyüteceğini kaydettiğini de belirtti.
“Tank veya diğer savunma araçlarını yapabilecekleri kadar arazi var orada. Hem yurt içinden hem de yurt dışından Sakarya için yatırım yapmak isteyen çok. Her gün yatırım yapmak isteyenlerin telefonlarını alıyoruz. Arayanlara orayı söylüyoruz. Biz söylüyoruz ama bu olayın Ankara’da bitmesi mümkün. Oraya yatırım yapmak isteyen ve incelemeye gelenler olduğunu biliyoruz ama ciddiyeti nedir çok fazla bir bilgim yok.”
BMC, Tosyalı Holding’e Devredilmişti
Kısa bir süre önce çoğunluk hissesi Tosyalı Holding’in eline geçen BMC, Karasu’daki savunma sanayii fabrikasının inşaatını durdurduğu yönünde iddialar medyaya yansımıştı.
Tosyalı Holding yöneticileri hisse devrinin ardından Karasu’ya gelerek inşaatta incelemelerde bulunmuştu.
Devlet tarafından tahsis edilen 2 bin 200 dönüm arazi üzerinde yatırım teşvikleriyle inşa edilen fabrikayla ilgili şu ana kadar yaklaşık 100 milyon liralık yatırım yapılmıştı.
Toplam yatırım maliyetinin 500 milyon dolarlık yatırım planlanan ve büyük dizel motorlardan, raylı taşıtlara, tanktan kamyona kadar birçok aracın üretiminin planlandığı fabrikanın ilk bölümünün 2020 sonunda üretime başlaması planlanıyordu.
222 hektar alan üzerinde kurulması planlanan ve fazlar halinde toplam 500.000 metrekare kapalı alana ulaşması beklenen BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün 2023 yılında tamamlandığında, yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam da sağlaması hedefleniyordu.
Üste, şu tesisler bulunacaktı:
- BMC Tank Fabrikası
- BMC Zırhlı Araç ve Kamyon Fabrikası
- BMC Ticari Araç Fabrikası Motor Fabrikası
- Hızlı Tren ve Metro Fabrikası
BMC, İlk Altay’ı Arifiye’de Üretmişti
ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT)’nın seri üretim ihalesini kazanan BMC Savunma A.Ş., Arifiye’de ilk ALTAY Tankı’nı üretmişti.
BMC tarafından Arifiye’de üretilen ALTAY Tankı’nın, eldeki mevcut Alman üretimi güç grubu ile teçhiz edildiği tahmin edilmekte. ALTAY Tankı’nın geliştirilmesine ilişkin Dönem-I Sözleşmesi’ni 2008 yılında kazanan Otokar, 5 adet prototip üretimi gerçekleştirmişti. Üretilen ALTAY Tankı prototipleri ise şu şekildeydi:
- 1 Adet MTR (Hareket Kabiliyeti Testi Ön Prototipi)
- 1 Adet FTR (Atış Testi Ön Prototipi)
- 1 Adet BH&T (Balistik Gövde ve Kule Prototipi)
- 2 adet Türk Ana Muharebe Tankı Prototipi (PV1 ve PV2)
ALTAY BH&T Prototipi, balistik testler esnasında gerçekleştirilen infilak testleri esnasında kullanılmıştır. Ayrıca Leopard 2A4 Modernizasyonu Projesi kapsamında BMC, bir Leopard 2A4’e ALTAY FTR’nin kulesini entegre etmiştir. Şu anda yürür durumda; Otokar üretimi 3, BMC üretimi 1 adet ALTAY AMT prototipinin olduğu bilinmektedir.
ALTAY Projesi’nin başlangıcı ile mevcut durumunu ele aldığımız detaylı yazımızı, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
ÖNERİLEN İÇERİK: BMC’nin yeni sahibi çelik devi Tosyalı Holding oldu
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, T54