ÇAKIR’ın İddialı Motoru KTJ-1750’den Başarılı Test

Roketsan-ATMACA-Banner

ÇAKIR Seyir Füzesi için çok kısa bir süre içerisinde Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-1750 Turbojet Motoru, testlerde büyük başarı gösterdi.

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde Roketsan’ın Lalahan Tesisleri’nde gerçekleştirilmişti. Bu yılın sonuna kadar ilk test atışının gerçekleştirilmesi planlanan ÇAKIR Füzesi için Kale Arge, ‘iddaalı’ bir turbojet füze motoru geliştirdi.

STM Banner

Birçok özelliği bakımından Dünya’da sayılı rakibi bulunan KTJ-1750 motorunun test faaliyetlerinin, bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Test faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben KTJ-1750 motoru ile teçhiz edilen ÇAKIR Füzesi’nin, AKINCI TİHA’dan ilk atışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’a açıklamalarda bulunan Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, “KTJ-1750 motorunun geliştirme faaliyetlerine, 2021 yılında başladık. Ancak 9 yıllık KTJ-3200 tecrübemiz sayesinde, KTJ-1750 motorunu da çok hızlı bir şekilde yapabildik. Bu motor, ebadına göre itkisi gerçekten çok yüksek olan bir motor.

Bu motorun çapı, sadece 202 milimetre. Deniz seviyesi statik şartlarda, 1750 Newton itki verebiliyor. En önemli avantajlarından bir tanesi ise böyle küçük motorlarda, genelde santrifüj kompresör kullanılır. Santrifüj kompresör de genelde tek kademeli olur, onun da sıkıştırma oranı düşük olduğu için yakıt sarfiyatı fazladır.

Fakat KTJ-1750’nin avantajı, aslında bizim KTJ-3200 tecrübemizden geliyor. KTJ-3200, 6’ya yakın sıkıştırma oranına sahip. Bu motor da o teknolojiden yola çıkılarak tasarlanan bir motor olduğu için benzer bir sıkıştırma oranına sahip.

Dolayısı ile çok küçük bir motor ancak yakıt sarfiyatı çok az ve dolayısı ile uçuracağı füzelerin menzili çok fazla olacak. Hem de çapı küçük olduğu için, füzenin de çapı küçük olabilecek. Bu motor sayesinde, çok çevik füzeler tasarlamak mümkün. Tıpkı, ÇAKIR gibi…” ifadelerinde bulundu.

ÇAKIR-FÜZESİ

ÇAKIR Füze Ailesi

ÇAKIR Füzesi, Roketsan tarafından modüler bir yaklaşımla geliştirilmektedir. Bu sebepten ötürü ‘ÇAKIR Füze Ailesi’ olarak adlandırılan ürün; karadan, havadan ve denizden kullanılabilecektir.

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

ÇAKIR Füze Ailesi ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız…


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu