KARGI Anti-Radyasyon İHA İlk Kez Sergilendi!

Roketsan-ATMACA-Banner

LENTATEK tarafından geliştirilen KARGI Anti-Radyasyon İHA, EFES 2022 Birleşik, Müşterek, Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı esnasında ilk kez sergilendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen LENTATEK tarafından geliştirilen KARGI Anti-Radyasyon İHA (İnsansız Hava Aracı), EFES 2022 Birleşik, Müşterek, Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı esnasında ilk kez sergilendi. Tamamen milli imkanlarla geliştirilen ev Türk savunma sanayii için birçok ilki barındıran KARGI, düşman entegre hava savunmasında yer alan radarları ve satıhtan havaya füze sistemlerini hedef alacak.

STM Banner

KARGI, hava savunma sistemlerine yönelik SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses / Düşman Hava Savunmalarının Bastırılması) ve DEAD (Destruction of Enemy Air Defenses / Düşman Hava Savunmalarının İmhası) görevlerini icra edecek. Ayrıca, stratejik öneme sahip çeşitli hedeflerin imhası da KARGI’nın görevleri arasında bulunmakta.

Rekor yerlilikle yürütülen KARGI Projesi kapsamında; hava aracı, yer sistemleri, seyrüsefer ve otomatik uçuş kontrol sistemi tasarımı ve üretimi ile yazılımı, LENTATEK tarafından geliştirildi.

kargı-iha--2

İlk başarılı uçuşu 2018 yılı başında gerçekleştirilen KARGI’nın yabancı menşeli bileşenlerini yerlileştirme çalışmaları sonucunda; RF Arayıcı Başlık, Tahrip Sistemi, Uçuş Motoru, Fırlatma Motoru (Booster), Link Sistemi, Pervane ve Yakıt Tankı gibi kritik alt sistemleri de tamamen milli olarak geliştirildi.

Yoğun bir ArGe çalışması sonucunda geliştirilen KARGI, bu yıl içerisinde seri üretime hazır hale gelecek.

KARGI İHA’nın Özellikleri

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre KARGI; tıpkı İsrail üretimi HAROP gibi 6+ saat havada kalış süresine, çift yönlü datalink ile SATCOM iletişim sistemlerine ve hedef arayışı esnasında havada dolanma (loitering) ve home-of-jam gibi gelişmiş yeteneklere sahip.

Muadili HAROP’un 1000 kilometre menzile sahip olduğu düşünüldüğünde, KARGI’nın da benzer bir menzile sahip olduğu tahmin ediliyor.

Muadil sistemlerde olduğu gibi roket motoru (booster) sayesinde kanisterinden ayrılacak KARGI İHA, irtifa aldıktan sonra kendi üzerindeki motorunu çalıştıracak ve görev sahasına intikal edebilecek. İstenilen bölgede ‘loitering’ faaliyeti gerçekleştirerek pasif radar arayıcı başlığı ile hedefin tespit edecek KARGI, aynı zamanda elektronik-harp sistemlerini de imha edebilecek. KARGI İHA, istenildiği taktirde kamyona monte edilerek mobil hale de getirilebilecek.

Hedef imhasının yanı sıra KARGI, düşman hava savunma unsurları için bir baskı görevi de icra edebilecek. KARGI’nın havada olduğunu tespit eden hava savunma radarı, komuta-kontrol aracı, link aracı ve atış kontrol radarı gibi düşman unsurları, anti-radyasyon mühimmatlarına karşı en basit öz savunma kabiliyeti olduğu için kendilerini kapalı konuma getireceklerdir. Bu sayede de dost hava unsurları için bölgede bir geçiş kanalı açabilecektir.

Anti-Radyasyon İHA’larının görevleriyle ilgili sayısız senaryo bulunmaktadır.

ÖNERİLEN İÇERİK: F-16 ÖZGÜR Projesi’nde Seri Üretime Geçildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu