Çin, DF-21 ve DF-26 balistik füzelerini ateşledi

Roketsan-ATMACA-Banner

Balistik füzeler, 23 saat önce bir Çin deniz tatbikatı sırasında “uçuşa yasak bölgedeki” ABD hava faaliyetlerine yanıt olarak fırlatıldı.

Edinilen bilgiye göre; Çin, tartışmalı deniz şeridindeki gerginliklerin yeni seviyelere yükselmesiyle ABD’yi işaret eden bir uyarıda bulunarak DF-21 ve DF-26B balistik füzelerini Güney Çin Denizi’ne ateşledi.

STM Banner

South China Morning Post gazetesi; Çin yönetiminin Perşembe günü, Pekin’in Qinghai eyaletinden bir orta menzilli balistik füze olan DF-26B’yi ve Çarşamba günü ise Zhejiang eyaletinden bir başka orta menzilli balistik füze olan DF-21’i, ABD’nin uçuşa yasak bölgedeki hava faaliyetlerine yanıt olarak ateşlediğini bildirdi.

Buna karşılık ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin’in uluslararası yasalara uyma vaatlerini defalarca yerine getirmediğini ve Çin’in Güneydoğu Asya’da yayılmacı bir politika izlediğini söyledi.

South China Morning Post gazetesi, isimsiz bir kaynaktan alıntı yaparak, iki füzenin Hainan Eyaleti ile tartışmalı Paracel Adaları arasındaki bölgeye doğru ateşlendiğini bildirildi.

Yine South China Morning Post gazetesine göre; ABD’ye ait bir U-2 casus uçağının Salı günü Çin’in Bohai Denizi’nin kuzey kıyısı açıklarında gerçekleştirdiği ateşli deniz tatbikatı sırasında, izinsiz olarak Çin tarafından belirlenmiş uçuşa yasak bölgeye girdiği beliritldi. Çin’in Birleşik Krallık Büyükelçisi Liu Xiaoming; bu durumun ve ABD’nin Çin üzerindeki genel tutumunun, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun tatbikatlarını ve eğitim faaliyetlerini ciddi şekilde aksattığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise casus uçağının uçuşunu “kışkırtıcı eylem” olarak nitelendirdi ve ABD’yi bu uçuşları durdurmaya çağırdı.

Savunma bakanlığı sözcüsü Wu Qian ise perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin ordusunun ne “ABD’nin ayarlarına göre dans etmeyeceğini” ne de ABD’nin “sorun yaratmasına” izin vermeyeceğini söyledi.

DF-26

Pentagon şefi Esper ABD’nin Pasifik’te liderlik etme sorumluluğu olduğunu belirtti ve Çin Komünist Partisine atıfta bulunarak, “Çin Komünist Partisi’nin Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nu yüzyılın ortasına kadar dünya standartlarında bir ordu ayarına getirmek için agresif bir modernizasyon planı sürdürdüğünü belirtti.

Bu ayın başlarında resmen fırlatılan DF-26B füzesi Global Times’a göre, denizde hareketli hedefleri vurma yeteneğine sahip ve bu durum onu bir uçak gemisi katili. Çin savunma bakanlığı sözcüsü, Kıdemli Albay Wu Qian daha önce füzenin konvansiyonel veya nükleer savaş başlıkları taşıyabileceğini ve kara ve deniz hedeflerine hassas saldırılar gerçekleştirebileceğini belirtmişti.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. “Uçak gemisi katili” dış basında da sıkça kullanılıyor. Çoklu bir saldırıda uçak gemilerinin işi elbet çok zor. Hele bir de nükleer başlık taşıyorlarsa tek bir füze işi bitirir. Burada elbet başka parametreler de önemli ama sonuçta tanesi 10 milyar doları geçen bir platform çok daha ucuz bir füzeyle bitiriliyor.
    Rusya ile igili sayfalarda açıkça Türk boğazları ve Türk Karadeniz donanması ile nasıl hesaplaşacaklarını zaten yazıyorlar. (russianmilitaryanalysis.blogspot) Biz batıya odaklanırken elbet kuzeyi de unutmuyoruz. Uzun lafın kısası,zaten ÇİN’den epey roket ve ilgili teknoloji transferi aldık,acaba diyorum bu DF21D füzeleri yetkililerin ilgisini çekiyor mudur ? Konvansiyonel başlık bile
    hem batıya hem de başka yerlere yeter. Penisilin gibi tek doz. Korona’ya olmasa bile uyuza kuduza
    ilaç olabilir gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu