KAAN Savaş Uçağı törenindeki bu kol neyin nesi?

Roketsan-ATMACA-Banner

KAAN Savaş Uçağı, geçtiğimiz düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Ancak KAAN uçağında yer alan bir kol, sosyal medyada tartışma yarattı.

Önceki gün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde, büyük çaplı bir tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere birçok üst düzey görevlinin katıldığı törende, Türk askeri havacılığının yıldız projeleri kamuoyuna tanıtıldı.

STM Banner

Türkiye’nin ilk milli savaş uçağı olan ve Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında geliştirilen TF-X savaş uçağının ismi, resmen ‘KAAN’ olarak açıklandı. Tören sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, KAAN savaş uçağının kokpitine oturdu. Erdoğan, uçağın kokpitine oturduğu sırada, kanopi ile uçak arasında sıkıştırılan kırmızı bir ‘demir’ ise sosyal medyada tartışmaya yol açtı.

KAAN Savaş Uçağı’ndaki kol emniyet tedbiri

Esasında bu, sosyal medyada ifade edildiği gibi bir ‘demir’ değil; bir ‘canopy rod’ yani kanopi çubuğu. Fotoğrafta görülen uçak, KAAN Savaş Uçağı’nın ilk prototipi. Dolayısı ile henüz bitmiş, tamamlanmış bir uçak değil. Dolayısı ile prototip uçaklarda emniyet tedbirleri, her zaman en üst düzeyde tutulur. KAAN’da görülen o ‘hidrolik çubuk’ da esasında bir emniyet tedbiri.

KAAN-Milli-Muharip-Uçak

Yani o çubuk orada olsa da olmasa da uçağın kapısı olarak nitelendirebileceğimiz kanopi, havada kalacak. Ancak dedik ya emniyet tedbiri… Ne olur, ne olmaz diye hidrolik çubuk konulmuş. Uçağa oturan da sonuç olarak bir pilot değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Ayrıca bu hidrolik çubuk meselesi, sadece KAAN’a özel bir durum değil. İster Batı isterse Sovyet/Rus menşeli olsun, bütün savaş uçaklarında benzer tedbirler alınır. Hatta eğer çok üst düzey bir kişi uçağın kokpitine oturacaksa, uçak seri üretim konfigürasyonundaki bir uçak dahi olsa bu emniyet tedbiri, harfiyen uygulanır.

Kıyaslama yapılması açısından aşağıda, ABD üretimi F-16 Fightning Falcon savaş uçağında alınan benzer bir tedbire ilişkin görseli paylaşıyorum:

f16-mlu-leftfwd

Böylesine milli statüdeki projelerde, konunun uzmanı olmayanlar tarafından araştırmadan yapılan yorumlar, genelde kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine sebep oluyor. Bu nedenden ötürü, bu içeriği hazırlayarak akıllardaki soru işaretlerini bir nebze olsun gidermeyi hedefledik.

KAAN Savaş Uçağı’nın toplamda 6 adet prototipi daha üretilecek. Bu prototiplerle gerçekleştirilecek kapsamlı test faaliyetlerinin ardından uçağın, 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Anıl ŞAHİN

Anıl ŞAHİN

[email protected]

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu