Alman savunma sanayii Typhoon programında sona yaklaşıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Krallık’ın Suudi Arabistan’a Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışına izin vermeyen Almanya’da, savunma ve havacılık sektörü Typhoon programında son yaklaşıyor.

Geçtiğimiz hafta, Alman Havacılık ve Uzay Birliği (BDLI) ve mevcut başkanı Airbus Savunma ve Uzay CEO’su Michael Schöllhorn, Eurofighter programının tehlikede olduğunu hatırlattı. Birleşik Krallık’ın Suudi Arabistan’a yeni bir satış yapılmasına izin verilmesi için Alman yetkililere lobi yapma girişiminin Berlin tarafından engellenmesinden kısa bir süre sonra, bu Avrupa savaş uçağını kurtarmak için yapılan son umutsuz çağrı gibi görünüyor.

STM Banner

Schöllhorn, 13 Ekim’de Berlin’de düzenlenen BDLI basın toplantısında, üretimin kesintiye uğramaması için Eurofighter Typhoon için 2025 yılında yeni bir üretim partisinin (Tranche 5 olarak biliniyor) devreye alınması gerektiğini söyledi.

Mevcut planlara göre; Almanya’daki Eurofighter üretimi, 2030 yılında Luftwaffe için son Tranche 4 uçağının (Quadriga sözleşmesi, 38 avcı uçağı) teslim edilmesiyle sona erecek. Fransa ve İspanya ile birlikte geliştirilen yeni nesil SCAF/FCAS avcı uçağının ilk başlangıç seviyesi operasyonel kabiliyet ilanın en erken 2040 yılında yapılması planlandığından, şu anda Alman askeri havacılık endüstrisi için siparişsiz on yıllık bir boşluk var.

Suudi-Arabistan-Typhoon

Alman Savunma Bakanlığı’nın kısa süre içinde yeni bir sipariş (yani Tranche 5) vermemesi halinde Airbus, Almanya’da askeri savaş uçağı yapımının sona ermesinden, büyük iş kayıplarından ve havacılık endüstrisinin genel olarak gerilemesinden korkuyor. Airbus bu nedenle Eurofighter konusunda hayati (ve acil) bir karar alınması çağrısında bulunuyor.

Suudi Arabistan, büyük ama istenmeyen bir müşteri

Schöllhorn, yılda on uçaklık asgari ekonomik olarak sürdürülebilir bir üretim oranı sağlamak için ihracatın da gerekli olduğunu söyledi. Schöllhorn sadece Almanya’dan Tranche 5 için yaklaşık 40 Eurofighter siparişi bekliyor ve İspanya’nın Halcon 2 projesinde 25 uçak daha teslim alacağını umuyor.

Bununla birlikte, 2030’dan 2040’a kadar olan on yıllık süreyi kapsayacak şekilde, 100/120 milyon Avro birim fiyatla 100 Eurofighter üretilmesi gerekiyor.

typhoon

Almanya’nın Suudi Arabistan’a Typhoon ihracatı yasağı kaldırılmayacak ve Birleşik Krallık Başbakanı’nın başarısız kişisel müdahalesi, Berlin’in kararında ısrarcı olacağını gösterdi, Çünkü bu, özellikle de Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un en büyük koalisyon ortağı olan Yeşiller Partisi’nin kararlı politikası.

Suudi Arabistan değilse başka kim olabilir?

Schöllhorn, Eurofighter Typhoon için Türkiye’ye, diğer NATO ülkelerine, Avusturya’ya ve Katar’a daha fazla ihracat fırsatı olduğunu düşünüyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, defense-aerospace

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu