Günümüzde bir ülkenin uçak gemisine sahip olması, o ülkenin askeri gücünü ve prestijini ortaya koyuyor ancak uçak gemisi üretmek oldukça zor ve masraflı olduğu için Çin, bu hayalini 2012 yılına kadar gerçekleştiremedi. 25 Eylül 2012 tarihinde Liaoning adında, 300 metre uzunluğa sahip, 1500 mürettebatı bulunan ve Ukrayna’da üretilmiş gemi, Çin Deniz Kuvvetleri için hizmet vermeye başladı.
Liaoning, 2000 yılında Ukrayna ile yapılan pazarlıklar sonucu 20 milyon dolar karşılığında, tüm planları ile Çin’e satılması konusunda anlaşmaya varılmıştı fakat aşılması gereken önemli bir problem daha vardı. Geminin Ukrayna’dan Karadeniz’e, oradan da İstanbul Boğazı’ndan geçerek açık denize ulaşabilmesi konusunda büyük bir problem vardı. Türkiye, geminin boğazdan geçmesine izin vermiyordu. Gerekçe olarak geminin askeri amaçlarla kullanılacağını gösteriyordu. Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin’in resmi ziyareti sırasında karşılıklı anlaşmalar eşliğinde sorun çözülmüştü. Bu anlaşmalar eşliğinde ülkemizin balistik füze serüveni, Çin’den yapılan teknoloji transferleri sayesinde başlamış oldu. Yapılan iyileştirmeler ve modernizasyonlarla geçen 11 yıldan sonra gemi hizmet vermeye sonunda başlayabilmişti.
Günümüzde ise Çin, çok daha gelişmiş uçak gemisi üretebilecek teknolojik seviyeye ulaştığından dolayı Liaoning’i satarak hem yeni bir müttefik kazanmak hemde yapacağı yatırımlar için kaynak sağlamayı amaçlıyor. Pakistan, Çin için oldukça stratejik öneme sahip iyi bir müttefik ve Hindistan ile sahip olduğu gergin ilişkilerden dolayı yarış halinde fakat
denizde Hindistan’ın önemli bir üstünlüğü bulunuyor. Çin, Liaoning’i Pakistan’a satarak hem bu yarışta dengeyi sağlayacak hemde Pakistan ile olan ilişkilerini önemli ölçüde arttırarak o bölgede varlığını daha da kuvvetlendirecektir. Kısa zaman içerisinde görüşmelerin başlaması bekleniyor. Çin ne kadar satmak için hevesli ise Pakistan da almak için o denli hevesli gözüküyor.
Kaynak: www.navyrecognition.com