Çin’in Hipersonik Füze Testi ABD’yi Şoke Etti

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin, Ağustos ayında gerçekleştirdiği nükleer harp başlığı taşıma kabiliyetine sahip hipersonik füzesiyle ABD istihbaratını şoke etti.

İngiliz Financial Times’ın (FT) özel haberine göre Çin, Ağustos ayında dünyanın etrafını bir kez turlayan bir hipersonik füze testi icra etti. FT kaynaklarına göre Çin’in gerçekleştirdiği bu test, ABD’li istihbarat servislerini gafil avladı.

STM Banner

Teste hakkında bilgisi olan beş kaynak, Çin ordusunun hedefine doğru alçalmadan önce alçak yörüngeli uzayda uçan hipersonik bir süzülme aracı taşıyan bir roket fırlattığını açıkladı.

Füze, Hedefini Iskaladı

İstihbarat kaynaklarına göre Çin’in gerçekleştirdiği füze testinde hedef başarıyla vurulamadı. Füze, hedefini yaklaşık olarak 38 km (24 mil) ıskaladı. Fakat istihbarat kaynakları Çin’in hipersonik silahlar konusunda “şoke edici” bir gelişme kaydettiğini ve ABD’nin bunun farkında olmadığını vurguladı.

Çin’in gerçekleştirdiği füze testi ABD’li yetkilileri Çin ordusunun modernizasyon faaliyetleri konusunda şüpheye sevk etti zira yetkililer uzun süreden bu yana Çin’in modernizasyon faaliyetlerini küçümsüyordu.

Test hakkında konuşan bir kaynak ise şu ifadeleri kullandı:

Bunu nasıl yaptıkları hakkında hiçbir fikrimiz yok.”

DF-17 Füzesi/Çin
DF-17 Füzesi/Çin

Hipersonik Füzeleri İmha Etmek Çok Zor

Çin, hipersonik füze geliştirmeye çalışan tek ülke değil. ABD ve Rusya da bu alanda kendi füzelerini geliştirmeye çalışıyor fakat her ülkenin bu alandaki ilerlemesi farklı seviyelerde. Hipersonik füzeler ses hazından en az 5 kat daha hızlı uçuyorlar fakat balistik füzelerden daha yavaşlar ancak balistik bir füzenin sabit parabolik yörüngesini takip etmiyorlar ve manevra yapabiliyorlar-ki bu da onları takip ve imha etmeyi son derece zor kılıyor.

Hipersonik füzeler, var olan pek çok hava savunma sistemini de aşabiliyorlar. Düşük yörüngelerde uçuş sırasında manevralar yapma kabiliyetine sahip olan bu füzeleri imha etmek neredeyse imkansız. Ancak uzmanlara göre Çin’in böylesine bir silahı henüz tamamen geliştirdiğini söylemek için fazla erken olabilir fakat bu Çin’in çok ciddi bir caydırıcı silaha sahip olamayacağı manasına da gelmiyor.

ABD’li yetkililere göre ise Pekin, yeni bir silah daha geliştiriyor olabilir. ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall’a göre Çin, son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Kendall’a göre Pekin, uzaydan tüm dünyayı hedef alabilecek bir silah geliştiriyor ancak ABD’li yetkili detayları vermeme konusunda ısrarcı.

Çin’in Yeni Silahları

Kendall’ın tahminine göre Çin’in geliştirmeye çalıştığı sistem Sovyetler Birliğinin Soğuk Savaş sırasında geliştirmeye başladığı ancak daha sonra vazgeçtiği “Fraksiyonel Yörünge Bombardıman Sistemi” ile benzerliklere sahip olabilir.

Kendall: “Bu tür bir yaklaşıma başvurursanız geleneksel bir ICBM (kıtalararası balistik füze) yörüngesi kullanmanıza gerek yok. Savunma ve füze uyarı sistemlerinden kaçınmanın bir yolu da bu.”

Ağustos ayında bir konferansta konuşan Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) Direktörü General Glen VanHerck ise Çin’in son zamanlarda “oldukça gelişmiş hipersonik süzülme aracı kabiliyetleri” geliştirdiğini kaydetti.

VanHerck, Çin’in geliştirdiği kabiliyetlerin NORAD’ın tehdit uyarısı ve saldırı değerlendirmesine yönelik önemli zorluklar çıkaracağını belirtti.

Çin'in Yeni Füze Siloları/Yumen
Çin’in Yeni Füze Siloları/Yumen

ÖNERİLEN İÇERİK: Çin, Nükleer Caydırıcılık İçin Yüzlerce Füze Silosu İnşa Ediyor

FOBS Konsepti

Kısa adı FOBS olan bu konseptte normalde nükleer silah taşıyan atmosfere yeniden giriş aracı kullanılıyor ancak Çin’in geliştirdiği sistem, atmosfere tekrar girişte muazzam kinetik enerjiye sahip olacak hipersonik bir süzülme aracı taşıyacak. Bu sayede hedefine çok yüksek hızlarda uçarak atmosferde çok uzun bir manevra uçuşu yapabilecek.

FOBS konsepti sadece füze savunma sistemleri değil, erken uyarı sistemlerini dahi etkisiz kılma kabiliyetine sahip. Konsept, geleneksel ICBM konseptine kıyasla çok daha karmaşık bir yapıya sahip. FOBS, ICBM’lerin gerçekleştirdiği saldırıları aynı şekilde gerçekleştirebiliyor ancak son derece öngörülemeyen vektörler de çiziyor-ki bu da savunma sistemleri için büyük bir probleme neden oluyor.

Böyle bir sistemin durdurulması da çok zor olacaktır zira ABD’nin uçuş safhasındaki füzeleri önleme kabiliyetleri daha çok parabolik bir yörüngeye sahip olan ve uçuşun her aşamasın genel olarak bilinen menzillerine sahip geleneksel balistik füze uçuş profillerine odaklanıyor.

Geleneksel kara konuşlu radar sistemlerinin görüş hattı, hipersonik süzülme aracı atmosferde hareket ettikçe önemli ölçüde azalır. Aşırı hızlarla birleştiğinde bu durum, bu sistemleri yaklaşan saldırıyla ilgili herhangi bir ayrıntı sağlama ve uyarma konusunda noktasında neredeyse işe yaramaz hale getirebilir.

Kuzey ve Güney Kutbu

Test hakkında bilgisi olup FT’ye konuşan diğer iki kaynağa göre ise Çin’in testini gerçekleştirdiği silah, teoride Güney Kutbu üzerinde uçabilme kabiliyetine de sahip. Bu da ABD ordusuna yönelik ciddi bir tehdide işaret ediyor zira ABD’nin hava savunma sistemlerinin büyük çoğunluğu Kuzey Kutbu yönüne odaklanmış vaziyette.

FT’ye özel olarak sızdırılan haber, Biden yönetiminin Kongre tarafından zorunlu kılınan ve ABD’nin Çin yüzünden nükleer cephaneliğini modernize etmek için daha fazla şey yapması gerektiğine inananlara karşı silah kontrolü savunucularını karşı karşıya getiren politika ve yeteneklerin bir analizi olan Nükleer Duruş İncelemesi ile eş zamanlı olarak ortaya çıktı.

Pentagon ise test hakkında yorum yapmayı reddetti ancak Çin hakkında endişelerini iletti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby: “İşte Çin’i bir numaralı tehdit olarak görmemizin nedenlerinden bir tanesi de bu gelişme.”

Çin, ABD’yi Suçluyor

Çin’in Washington Büyükelçiliği ise haber hakkında yorum yapmadı ancak test Büyükelçi Sözcüsü Liu Pengyu, Çin’in her zaman için “tabiatı gereği savunmacı” bir askeri politika yürüttüğünü ve Çin ordusunun askeri gelişmelerinin hiçbir ülkeyi hedef almadığını vurguladı.

Liu: “ABD’nin yaptığı gibi küresel bir stratejimiz ve askeri operasyon planlarımız yok. Ve diğer ülkelerle bir silahlanma yarışı yapmakla hiç ilgilenmiyoruz. Buna karşılık, ABD son yıllarda silah envanterini genişletmek ve hipersonik silah geliştirmesini haklı çıkarmak için ‘Çin tehdidi’ gibi bahaneler üretiyor. Bu durum bu kategorideki silahlanma yarışını doğrudan yoğunlaştırdı ve küresel stratejik istikrarı ciddi şekilde baltaladı.”

Gelişme hakkında yorum yapan bir diğer Asyalı ulusal güvenlik kaynağı ise Çin’in hipersonik füze testini Ağustos ayında icra ettiğini teyit etti. Çin genelde Long March roketlerinin fırlatılmasını dünyaya duyuruyor ancak Ağustos ayında gerçekleştirilen test atışı ise “dikkat çekici” bir biçimde gizlenmiş.

Long March Roketi

Asyalı güvenlik yetkilisi ve Çin ordusu hakkında derin bilgilere sahip bir Çinli güvenlik yetkilisine göre silahın geliştiricisi ise Çin Havacılık ve Uzay Aerodinamik Akademisi (CAAA). CAAA, Çin’in uzay programı için füze sistemleri ve roketler üreten ana devlet şirketi China Aerospace Science and Technology Corporation’a bağlı bir araştırma enstitüsü olarak görev yapıyor.

Her iki kaynağa göre de hipersonik süzülme aracı Long March roketi tarafından uzaya fırlatıldı. Long March roketi aynı zamanda Çin’in uzay misyonları için de kullanılıyor.

Fırlatmaları denetleyen Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi, 19 Temmuz’da resmi sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Long March 2C roketinin başarıyla fırlatıldığını ve bu fırlatmanın roketin 77. uçuşu olduğunu kaydetti.

Kurum, 24 Ağustos’ta yaptığı bir başka açıklamada ise Long March roketinin 79. uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurdu. Ancak, uzay programının gözlemcileri arasında gizli bir fırlatma olmuş olabileceğine dair spekülasyonlara yol açan 78. fırlatma duyurusu ise yapılmadı.

CAAA, haber hakkında kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

ÖNERİLEN İÇERİK: CIA, Çin Tehdidine Karşı Özel Misyon Merkezi Kurdu


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Financial Times

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu