DARPA ‘Manta Ray’ için şirketleri seçti

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un yeni teknolojiler geliştirmekle sorumlu olan ajansı DARPA, 2020’de başlayan ve İnsansız Denizaltı Araçları (UUV) için kritik teknolojilerin geliştirileceği Manta Ray Programı kapsamında; Northrop Grumman, Martin Defence Group, LLC ve Metron şirketleriyle anlaştı.

Northrop Grumman, Martin Defence Group ve LLC şirketleri, tam entegre teknoloji gösterim araçlarının geliştirilmesine; Metron ise yeni bir enerji alt sistemi üzerine çalışmalar gerçekleştirecektir

STM Banner

Bu programla beraber; faydalı yük kapasiteli İnsansız Denizaltı Araçları (UUV) için okyanusta uzun süreli ve uzun menzilli görevlerde çalışmasına izin veren, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca enerji yönetimi, UUV güvenilirliği, biyolojik kirlilik, korozyon kontrolü, navigasyon, su altı engellerini aşma ve donanma operasyonlarına fayda sağlayabilecek diğer birçok alanı kapsayan kritik zorluklarla ilgili de çalışmalar yürütülmektedir.

Naval News’e göre; 2021 yılı itibariyle program kapsamında ön tasarım incelemeleri tamamlanmıştır. Yine bu yıl içerisinde şirketler, Faz 2 kapsamında araç imalatını ve testlerini gerçekleştirmeden önce kritik tasarım faaliyetlerini geliştireceklerdir.

darpa manta ray program

Manta Ray program yöneticisi CDR Kyle Woerner, şirketlerinin her birinin UUV dayanıklılığıyla ilgili çeşitli zorlukları aşmak amacıyla benzersiz yaklaşımlar benimsediğini ve bu alanda kritik bileşen teknolojilerinin geliştirilmesinin, gelecekte ABD Donanması’na ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

İnsansız Denizaltı Araçları (UUV), insan lojistik desteğine veya bakıma ihtiyaç duymadan uzun süreler boyunca çalışabilmekte ve geniş alanlarda kalıcı operasyonlara olanak sağlamaktadırlar. Bu tür sistemler, geleneksel ana gemilerin iş yükünü hafifletirken, daha yüksek operasyonel esneklik kazandırmaktadırlar.

Manta Ray programıyla düşük güçlü ve yüksek verimli deniz altı itki sistemleri ile sualtı tespiti ve tehlikelerin sınıflandırılması için yeni sistemlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Önerilen İçerik: Türkiye’nin ilk SİDA’sı ULAQ tanıtıldı


Zeynep Bayındır / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu