Bayraktar DİHA İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Baykar Savunma tarafından geliştirilen DİHA (Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı), ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.

İlk kez 2019 yılında kamuoyuna tanıtılan DİHA’nın geliştirme faaliyetleri, Baykar Savunma tarafından başarıyla sürdürülüyor. İniş/kalkış için dört adet elektrikli motora ve uçuş için ise bir adet benzinli motora sahip olan Bayraktar DİHA, ilk uçuş testini geçtiğimiz haftalarda başarıyla tamamladı.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; DİHA’nin uçuşlu test faaliyetleri, iki faza ayrıldı. İlk fazda, benzinli motor ile sabit kanatlı uçuş testlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İkinci fazda ise döner kanatlı yani elektrikli motorlar ile uçuş testlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Baykar Savunma, yerli üretim benzinli motor ile uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Bunun için DİHA’nın altına, bir iniş takımı entegre edildi. Döner kanatlı uçuş testlerinin ise bu yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Oldukça küçük bir mimariye sahip DİHA’nın, radar kesit alanı da son derece düşük. Radar sistemleri tarafından tespiti çok zor olan DİHA’da, Letonya üretimi OCTOPUS adlı elektro-optik (EO) sistem kullanılıyor. Bu EO faydalı yükü ile <15 kilometre menzilden lazer işaretleme gerçekleştirilebiliyor. Ancak yerli elektro-optik sistemin geliştirme faaliyetleri de devam ediyor. Dikey iniş ve kalkış özelliğiyle önemli görevler üstlenmesi beklenen DİHA, savaş gemilerinin helikopter pistlerinden de iniş/kalkış yapabilecek.

DİHA

DİHA’da kullanılan ve yerli imkanlarla geliştirilen 12 beygir gücündeki benzinli motor, çift zamanlı ve elektronik yakıt enjeksiyonuna sahip. Karbüratör kullanmayan DİHA, bu sayede daha güvenli ve yüksek irtifalarda görev yapabiliyor. Ayrıca yakıt atımını da DİHA’da bulunan otopilot belirliyor. Bu sayede araç, 12 saate kadar havada kalabiliyor.

Baykar Savunma’nın diğer ürünleriyle ortak alt sistem kullanan DİHA, çanta tipi bir yer kontrol istasyonu aracılığıyla kontrol ediliyor. <150 kilometre kontrol menzili bulunan aracın uçuş verileri, yapay zeka bilgisayarı tarafından otomatik olarak kaydediliyor.

DİHA’nın, 2022 yılı içerisinde seri üretime geçmesi bekleniyor.

Bayraktar DİHA Temel Uçuş Performans Kriterleri 

  • 150 Kilometre Haberlekriterlerişme Menzili
  • 45-50 Knot Seyir Hızı
  • 80 Knot Maksimum Hız
  • 9000 Feet Operasyonel İrtifa
  • 15000 Feet İrtifa Tavanı
  • 12 Saat Havada Kalma Süresi
  • 5 Metre Kanat Açıklığı
  • 1.5 Metre Uzunluk
  • Dikey İniş Kalkışlı
  • 30 Kilogram Azami Kalkış Ağırlığı
  • 5 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

ÖNERİLEN İÇERİK: AKINCI-C’nin İlk Uçuş Tarihi Açıklandı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu