Su-35 Endonezya’nın ihtiyaçlarına göre uyarlanmaya hazır

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu, Su-35 (NATO Rapor Adı: “Flanker-E”) çok amaçlı avcı uçağını, Endonezya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre uyarlamaya hazır.

Endonezya, 11 adet Su-35 savaş uçağı alımıyla ilgili olarak 2018 yılında Rusya Federasyonu ile 1.154 milyar ABD Doları değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Ancak Donald Trump başkanlığındaki Washington yönetimi, söz konusu anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda Endonezya’yı CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımları ile tehdit etmiş ve buna müteakiben Endonezya ile Rusya Federasyonu arasındaki söz konusu anlaşma, Cakarta yönetiminin CAATSA endişelerinden dolayı yürürlüğe girmemişti.

STM Banner

Rus basınına açıklamalarda bulunan Rosoboronexport – Rusya’nın savunma ihracatından sorumlu kuruluşu – şirketi, Su-35’i Endonezya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre uyarlamaya hazır olduklarını belirtti. ABD’nin Endonezya’nın da aralarında bulunduğu birtakım ülkeleri Su-35 almamaları için tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu ve haksız rekabetin bir tezahürü olduğunu belirten şirket yetkilileri, “Rusya, Endonezya’ya en modern Su-35 çok amaçlı avcı uçaklarını tedarik edebiliyor ve onları, müşterinin ihtiyaçlarına göre mümkün olduğunca uyarlıyor. Endonezya Hava Kuvvetlerinin muharebe etkinliğini artırmak için bunun en iyi seçim olduğuna eminiz.” açıklamalarında bulundu.

Sukhoi Su-35

Sukhoi Su-35 (Flanker-E)

Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin ünlü savaş uçağı Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak adlandırılmaktadır.

Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’nin halihazırda en teknolojik savaş uçakları arasında yer alan Su-35; karbon-fiber, alüminyum ve titanyum alaşımlardan yapılmıştır. 4++ veya 4.5 nesil olarak nitelendirilen uçak, ilk uçuşundan tam 11 sene sonra Rus Hava Kuvvetleri’nden ilk siparişini almıştır. Halihazırda; Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından aktif olarak kullanılan uçaktan, Endonezya ve Mısıra Hava Kuvvetleri siparişte bulunmuştur. Su-35, teknolojik açıdan 4’üncü nesil MiG-29 ile 5’inci nesil Su-57 arasında yer almaktadır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu