Endonezyalı pilot KF-21 savaş uçağıyla ilk kez uçtu

Roketsan-ATMACA-Banner

Polonya ve Endonezya Hava Kuvvetleri, KF-21 Boramae savaş uçağıyla test uçuşu gerçekleştirdi. Bu adım, hem Güney Kore’nin 4.5 nesil savaş uçağı geliştirme sürecine hem de uluslararası iş birliğine katkı sağladı.

Polonya Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Iereneusz Nowak ile Endonezya Hava Kuvvetleri pilotu Albay Ferrel Rigonald, KF-21 Boramae ile ilk uçuşlarını yaptı. Bu gelişme, Korea Aerospace Industries (KAI)’nin 20 Mayıs 2025 tarihinde uçağın ilk üretim modelinin nihai montaj aşamasına geldiğini açıklamasının ardından duyuruldu.

STM Banner

Polonya ve Endonezya’dan test uçuşu

KAI’ye göre Polonyalı Tümgeneral Nowak’ın uçuşu, Polonya Hava Kuvvetleri için FA-50PL jetlerinin üretildiği Sacheon’daki genel merkeze yaptığı ziyaretin bir parçası oldu. Nowak, çift koltuklu modelin arka koltuğunda bir tür test uçuşu yaptı.

Polonya Hava Kuvvetleri Komutanı ve Endonezyalı Test Pilotu KF-21 Boramae ile Uçtu

Endonezya Savunma Bakanlığı’nın bilgilerine göre Endonezyalı Albay Rigonald ise, Sacheon Hava Üssü’nden kalkış yaparak uçağı ön koltuktan kullandı. KAI test pilotu Koh Hwi Seok da arka koltukta yer aldı. Endonezya, Jakarta tarafından IF-X olarak adlandırılan ortak geliştirme projesinin ana ortağı konumunda bulunuyor. Endonezyalı pilotların test sürecine katılımı planlanıyor ve bu kapsamda ilk uçuşu Rigonald gerçekleştirdi.

Bakanlık: “Tarihi bir dönüm noktası”

Endonezya Savunma Bakanlığı, bu uçuşu “tarihi bir dönüm noktası” olarak nitelendirerek Albay Ferrel Rigonald ile Koh Hwi Seok’un havalandığını ve yaklaşık bir saat boyunca 20 bin feet irtifada bir dizi test manevrası yaptığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “Endonezya Hava Kuvvetleri pilotlarının uçuş testi aşamasına katılımı, yalnızca teknoloji transferini ve Endonezya savunma insan kaynağının yetkinliğinin artmasını yansıtmamakta, aynı zamanda Endonezya ve Güney Kore arasında KF-21/IF-X savaş uçağı geliştirme programındaki stratejik ortaklık ruhunun güçlü bir simgesi olarak da öne çıkmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

KF-21 “Boramae”

Endonezya’nın katkısı sürüyor

Endonezyalı bir pilotun KF-21’i ilk kez uçurması, projenin geçmişte yaşadığı mali ve endüstriyel anlaşmazlıkların geride bırakıldığını da gösteriyor. Seul ve Jakarta arasında 2014 yılında başlatılan yaklaşık 6.3 milyar ABD doları tutarındaki iş birliği kapsamında Endonezya geliştirme maliyetinin %20’sini ödemeyi taahhüt etti. 2018 yılında maliyet payının yeniden müzakere edilmek istenmesi sonrası ödemeler 2022 yılında tekrar başladı.

2024 yılı içinde iki Endonezyalı mühendisin teknik verileri flaş bellekle kaçırmaya çalıştığı iddiaları gündeme geldi. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), Ulusal İstihbarat Servisi ve Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı soruşturma başlattı ve veri sızıntısı olmadığı bildirildi.

DAPA, Endonezya’nın katkı payını üçte iki oranında azaltarak yaklaşık 440 milyon ABD dolarına düşürmeyi ve daha sınırlı teknoloji transferi yapılmasını kararlaştırdı. Bu anlaşma Jakarta’da düzenlenen Indo Defence Expo & Forum sırasında imzalandı.

Polonya’dan yeni tedarik planları

Polonya ve Güney Kore, 2022 yılında imzalanan 48 adet FA-50 savaş uçağı sözleşmesiyle savunma ticaretinde önemli ortaklık kurdu. 2024 yılı itibarıyla Polonya Hava Kuvvetleri, Sovyet döneminden kalan MiG-29’ların yerini almak üzere 12 adet FA-50GF uçağını tedarik etti.

Polonya-MiG-29
Polonya MiG-29

Kalan 36 adet FA-50PL uçağının da kademeli şekilde teslim edilmesi planlanıyor. Tümgeneral Nowak’ın KF-21 uçuşu da bu stratejik iş birliğinin bir parçası oldu.

Seri üretim süreci

KAI, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla KF-21’in seri üretimine başladı. Aynı yıl KAI ile DAPA arasında yaklaşık 1.41 milyar ABD doları değerinde 20 adet KF-21 için anlaşma imzalandı. Bunu, 27 Haziran 2025 tarihinde imzalanan 20 adetlik ek uçak sözleşmesi izledi.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi, ilk üretim KF-21’in kabul testlerini tamamladıktan sonra 2026 yılında Kore Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini bildirdi. 2032 yılına kadar toplam 120 adet uçak teslim edilmesi planlanıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / theaviationist

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu