ABD’den Fransa’ya Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi Satışına Onay

Roketsan-ATMACA-Banner

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa’ya yönelik olası Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) satışına onay verdi. Anlaşmanın toplam değeri 1.3 milyar dolar civarında.

ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan bildirime göre ABD, Fransa’ya yönelik olası Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS), Gelişmiş Yakalama Donanımı (AAG) ve ilgili ekipmanın Fransa Hükümetine olası bir Yabancı Askeri Satışını, tahmini maliyeti 1.321 milyar ABD Doları karşılığında onaylama kararı.

STM Banner

Yapılan açıklamada Fransız hükümetinin toplamda iki lançer konfigürasyonlu bir adet EMALS ve üç motor konfigürasyonlu bir adet AAG alma talebinde bulunduğu kaydedildi.

EMALS ve AAG Tedariki

“Bu olası satış, Avrupa’da siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olan bir NATO müttefikinin güvenliğini artırmaya yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyecektir.”

“EMALS ve AAG, Fransa’nın yeni nesil uçak gemisi programına dahil edilecek. Fransa, bu teçhizatı silahlı kuvvetlerine dahil etmekte hiç zorluk çekmeyecek. Bu ekipmanın ve desteğin önerilen satışı, bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecek.”

Fransa'nın Yeni Nesil Uçak Gemisi: PA-NG
Fransa’nın Yeni Nesil Uçak Gemisi: PA-NG

Olası satıştan yararlanacak olan Amerikalı savunma firmaları arasında ise General Atomics-Electromagnetic Systems Group ve Huntington Ingalls Industries yer alıyor.

Önerilen bu satışın hayata geçirilmesi, gemide sistem kurulumu, devreye alma, sertifikalandırma, uçak uyumluluk testi, uçuş güvertesi sertifikasını desteklemek için 2033-2038 takvim yıllarında yılda 10 hafta boyunca Fransa’ya yaklaşık (40) ABD Hükümeti ve yüklenici temsilcisinin gitmesi gerekeceği de not ediliyor.

Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS)

İlk kez Ford sınıfı uçak gemilerinde (USS Gerald R. Ford.) kullanılmaya başlanan Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) sayesinde eski tip buharlı fırlatma sistemine ise veda ediliyor. Bu sayede uçak kalkışları artık daha hızlı icra edilebiliyor. Ford sınıfında halihazırda kullanılan bu üst düzey teknolojide bazı sıkıntılar çıktığı biliniyor fakat sistem iyileştirmeleri sürüyor.

Sistemin başlıca avantajı, uçakları daha sorunsuz bir şekilde hızlandırması ve gövdelerine daha az baskı yapmasıdır. Buharlı mancınıklarla karşılaştırıldığında, EMALS ayrıca daha hafiftir, daha az maliyetli olması ve daha az bakım gerektirmesi beklenir ve buharlı pistonlu bir sisteme göre hem daha ağır hem de daha hafif uçakları fırlatabilir. Aynı zamanda taşıyıcının tatlı su ihtiyacını azaltır, böylece enerji yoğun tuzdan arındırma talebini azaltır.

Çin’in de Type 003 uçak gemilerinde bu teknolojiyi hayata geçirmesi bekleniyor.

Fransa’nın Yeni Nesil Uçak Gemisi: PA-NG

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DPA) tarafından gönderilen taslak çalışması, iki yıllık bir çalışma sürecinin sonunda ortaya çıktı. Bu iki yıllık çalışma, ön çalışma aşamasındaki hipotezleri ve teknik verilerin pekiştirilmesini amaçlıyor. Yeni Nesil Uçak Gemisi’nin (PA-NG) inşası ve bakımı; Fransa’nın yerel sanayisine büyük endüstriyel faydalar ve sürdürülebilir işler sağlayacak. Özet taslak aşaması; Naval Group, Atlantic Shipyards, TechnicAtome ve alt yükleniciler de dahil olmak üzere 300’den fazla firmanın üretime katılımını kapsamakta.

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA) tarafından yapılan açıklamada: “PA-NG’nin iki yıl önce başlayan ön çalışmaları; geminin farklı tasarımlarını incelememizi, boyutlarını ve yükleneceği hava grubunun büyüklüğünü çizmemizi sağladı. Gemini ana karakteristikleri; yaklaşık 300 metre uzunluk, 75.000 tonluk deplasman ve 27 knot (yaklaşık 50 km/s) seyir hızı şeklinde olacak. Bünyesindeki uçakların iniş ve kalkış faaliyetleri için elektromanyetik katapultlar ve yeni nesil durdurma ekipmanları ile donatılacak. Gemi yaklaşık 30 yeni nesil savaş uçağı taşıyabilecek. Mürettebatı, hava grubu da dahil olmak üzere yaklaşık 2000 denizciden oluşacak. Gemi, nükleer tahrik sistemi ile donatılacak.” ifadelerine yer verilmişti.

“Ayrıntılı taslak” olarak bilinen çalışmanın ve geminin inşa faaliyetleri için gerekli teklifinin tamamlanması üç yıl sürecek. Aynı zamanda nükleer tahrik sistemi için gerekli olan ön güvenlik raporunun hazırlanması da bu sürede bitirilecek. Geminin inşaatına 2025’te başlanacak ve uçak gemisi Charles de Gaulle’ün ömrünün sona ermesi ile halefinin gelişi arasında bir istikrarsızlık olmaması için 2036’da deniz testlerine başlanacak. Geminin 2038’de hizmete alınması planlanıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Çin’in Devasa Yeni Uçak Gemisi: Type 003


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, DSCA

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu