F-15E Strike Eagle’a 5 adet AGM-158 JASSM

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-15E Strike Eagle tipi savaş uçağı, Strike Rodeo Projesi kapsamında 5 adet AGM-158 Müşterek Havadan Karaya Stand-Off Füzesi (JASSM) ile donatıldı.

ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 85’inci Test ve Değerlendirme Filosu; ‘Strike Rodeo’ Projesi kapsamında, F-15E Strike Eagle tipi savaş uçağına 5 adet AGM-158 Müşterek Havadan Karaya Stand-Off Füzesi (JASSM) yüklenmesine olanak sağlayan test uçuşlarını 11 Mayıs 2021’de tamamladı. Böylelikle F-15E’nin JASSM kapasitesi, iki kat arttırılmış oldu.

STM Banner

Ayrıca uçağa, 5 adet JASSM Füzesi’ne ilave olarak; iki adet AIM-9 Görüş İçi Hava Hava Füzesi, iki adet AIM-120 AMRAAM Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ve çeşitli seyrüsefer podları da yüklendi.

ABD Hava Kuvvetleri’ne göre; Strike Rodeo Projesi, şu şekilde gerçekleşti:

“Bazı savaş pilotları, JASSM salvosu için tek bir bombardıman uçağı yerine bir savaş uçağı kullanmanın; yalnızca görevi yerine getirmek için gereken saldırı paketinin boyutunu ve karmaşıklığını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda görev riskini kuvvet genelinde dağıtacağını varsaydılar. Ne yazık ki, herhangi bir savaş uçağının şu anda taşıyabileceği maksimum JASSM sayısı ikiydi, yani bu fikir mantıklı olsa da eğer bir savaş uçağı daha fazla sayıda JASSM taşıyamaz ise gerekli savaş uçağı sayısına açısından uygulanabilir değildi.

F-15E JASSM 2

Bu düşünce göz önünde bulundurularak, F-15E Strike Eagle daha fazla JASSM taşıma görevini üstlenmek için düşünülen platformdu ve Project Strike Rodeo doğdu. Ne yazık ki JASSM, ana iniş takımlarına çarpmadan F-15E’nin altına sığmayacak kadar büyük olan nakliye konteynerlerinin tabanından doğrudan yüklenecek şekilde tasarlandığı için mühimmatlar, F-15E’nin uyumlu yakıt tankı silah istasyonlarına sığmayacaktı.

Bir çözüm bulmak için Eglin Hava Üssü tabanlı küçük bir ekip kuruldu. Filo İnovasyon Fonlarını kullanarak ekip; özel bir yükleme aracı tasarladı, üretti ve yeni silah yükleme prosedürleri yazdı. Project Strike Rodeo daha sonra bu yük testini gerçekleştirmek için fon sağlayan F-15 Sistem Program Ofisi’nin ilgisini çekti.

Bu yükleme testinin başarılı bir şekilde yürütülmesiyle, Project Strike Rodeo beş ay içinde fikirden hayata geçti.”

ÖNERİLEN İÇERİK: TEŞKİLAT’a STM’nin Duvar Arkası Radarı damga vurdu


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu