Irak’ın F-16IQ filosunu lojistik açıdan zor günler bekliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Irak Hava Kuvvetleri bu günlerde çok farklı platformlarda bakım ve yedek parça sıkıntısı yaşamakta. Bu durum Su-25 uçakları ve CH-4 SİHA’larının ardından, F-16IQ filosunu da etkilemeye başladı.

Irak Hava Kuvvetleri’nin F-16IQ filosu, üretici Lockheed Martin’in ülkeden teknisyenleri çekeceğini açıklamasıyla daha da kötüye gidecek gibi duruyor.

STM Banner

Lockheed Martin’in iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Joseph LaMarca Jr, geçtiğimiz günlerde “Lockheed Martin, Irak merkezli F-16 bakım ekibimizin yerini değiştiriyor.” açıklamasında bulundu. Reuters, ülkede bulunan teknisyen sayısının bilinmediğini fakat bölgedeki Iraklı teknisyenlere destek sağlamak için Amerika tarafından bir sanal destek ekibinin kurulacağını belirtti. İsmi açıklanmayan bir Iraklı güvenlik yetkilisi gazeteye verdiği demeçte; Balad’da 70 Lockheed Martin çalışanı bulunduğunu, bunların yaklaşık 50’sinin ABD’ye döneceğini, geri kalanının ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolündeki Erbil Hava Üssü’ne taşınacağını söyledi.

Bu haber, 2021’in ilk çeyreğinde çıkan ABD Kongresi’ndeki bir raporla da benzerlik gösteriyor. Irak’ın F-16 uçuşlarının çoğunun hala eğitim amaçlı olduğunu, bu eğitim uçuşlarında da sınırlı bir mühimmat atışı içerdiği raporlara yansıyor. Özellikle son üç ay içerisinde, 4 adet gerçek operasyon harici gerçek operasyon yapılmadığı da yazılmakta.

Irak F-16-2

Bu yılın başlarında Irak Hava Kuvvetleri, Irak Ordusu’nun 100. yılını anmak için 23 adet F-16’yı Bağdat üzerinde uçurmayı başardı. Fakat Irak Hava Kuvvetleri’nin, ancak %20’sinin operasyonel görev yapabileceği raporda yazmakta. Yine New York Times gazetesinin raporunda da çok az uçağın çalışır durumda olduğu belirtiyor.

Her şeye rağmen Lockheed Martin’in Iraktan çekilmesi, kalan F-16’ların da giderek bakımsız ve kötü duruma düşeceğini göstermekte. Irak’ın ya ABD’den ya da F-16 altyapısı olan başka bir ülkeden destek alması şart. Bu durum da ABD’nin onayını gerektirebilir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Irak’ın Su-25 ve CH-4 SİHA filoları uçamıyor

Bağdat, sınırlı olan kaynaklarını operasyonel olmayan L-159 Alca uçaklarına veya AC-208 gibi uçaklara yönlendirilebilir. Yine Su-25 filosu 2021’in ilk çeyreğinde parça ve bakım eksikliği sebebiyle yere indirildi/ground edildi.

Balad Üssüne Yönelik Saldırılar

ABD askeri varlığına sahip iki Irak Hava Üssü, geçen yıl İran İslam Devrim Muhafızları tarafından balistik füze saldırısına uğradı. Bundan dolayı Irak Hava Kuvvetleri, F-16 filosunun görev yaptığı Balad üssünde bulunan Lockheed Martin teknisyenleri kısa süreliğine çekildi.

Balad’a roket saldırılarının İranlı milisler tarafından devam etmesinin üzerine ABD, artık bölgeden teknisyenleri çekme kararı aldı. New York Times raporu; Iraklı yetkililerin ABD birliğini Balad’da kalmaya ikna etmeye çalışırken, aynı zamanda milislere saldırılarını durdurmaları için baskı yaptığını ancak ABD’nin bunu reddettiğini gösteriyor. Özellikle İran yanlısı milislerin ABD güçlerini Iraktan çekilmeye zorladığı düşünülünce, Lockheed Martin teknisyenlerinin neden gittiği anlaşılabilir.

Irak SU-25
Irak Su-25’leri

Bu arada ABD Merkez Komutanlığı Başkanı General Kenneth McKenzie, geçen ay Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerine yakın gelecekte ABD birliklerinin Irak’tan tamamen çekilmesini beklemediğini söyledi.

Bununla birlikte F-16’ların havada kalmasının zor olduğu, bakımlarda sorun yaşandığı gerçeği, en son Irak Başbakanı tarafından kabul edildi. Başbakan Mustafa el-Kadhimi Irak televizyonlarına verdiği demeçte, “İmzalanan anlaşmaya göre uçak bakımını yapacak uzmanların olmaması F-16 filosu için ciddi bir sorun” dedi.

Ülkedeki güvenlik durumu, aksamaların en bariz sebebi olsa da, F-16’nın Irak Hava Kuvvetleri için ya da bu tür kontrgerilla harbi için doğru seçim olmadığı yönünde bir tartışma var.

ÖNERİLEN İÇERİK:F-15E Strike Eagle’a 5 adet AGM-158 JASSM


Kaynak: TheDrive

  Sarsılmaz

6 Yorum

  1. Tam Türkiye nin atmasi gereken bir adim. Irakla anlasip Petrol karsiligi F16 bakim onarim ve egitim anlasmasi imzalanmali. TAI nin personeli Iraka gitmeli veya Iraklilar TAIde egitilmeli. Bence cok mantikli ve yapilmasi gereken bir sey, hemde derhal. Gec bile kalinmis. Hatta Mühimmatlarinida biz verelim, Rokensanda her sey var f-16lar icin.
    Bu adimlarin bügüne kadar gündeme bile gelmemis olmasi bence cok talihsiz olmus.

  2. Sayın Savmaz,Söyledikleriniz mantıklı ama işin birde amerika tarafı var onlar bizim ırak f16 larına müdahele etmemize ve tübitak sage/roketsan mühümmatlararını entegre etmemiz için arayüz yazılım ve aparatlarını verirlermi?üstelik ırak f16 ları kısıtlı kabiliyetli olarak verildi biliyorum

    1. Denemekten zarar cikmaz. ABD de herseye hayir diyemez iyi PR yapilirsa aslinda. Cünkü Irak hükümetinin tek söyleyecegi sey, Deas la veya PKKyla mücadelede ihtiyacim var demesi. Yani diplomasi iyi kullanilirsa yapilabilecek bir sey. yoksa gider rusyadan mig 29 alirlar veya irandan ucak getirirler.

  3. Zaten size olmaz o, siha, t-129 ve hurkus-c’lerle değiş tokuş edelim😉
    ‘ABD Merkez komutanı mckenzie’ ve ‘silahli kuvvetler komitesi’ diye cevirseniz daha mi dogru olurdu? ‘service’ten kasıt kuvvet çünkü.

    1. Pakistanlilari asagilamak icin ABDli irkcilar paki (okunusu pekki) diyorlar. O kelimeyi kullandigin icin seni kiniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu