F-15EX ilk uçuşunu yaptı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD’li Boeing şirketi tarafından geliştirilen F-15EX Advanced Eagle savaş uçağı, 2 Şubat 2021 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. F-15EX’in, bu yıl içerisinde teslim edilmesi planlanıyor.

Edinilen bilgiye göre; F-15EX Advanced Eagle savaş uçağının 90 dakika süren ilk test uçuşunda, uçağın aviyonik sistemleri ve yazılımları incelendi.  Devam eden testler akabinde ilk iki uçağın, 2021 yılı sonunda ABD Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

STM Banner

Nitekim Boeing ile ABD Hava Kuvvetleri arasında, geçtiğimi dönemde sözleşme imzalanmıştı. İmzalanan söz konusu sözleşme, ABD Hava Kuvvetleri için F-15EX savaş uçağı üretimini kapsıyor. Toplam değeri 22 milyar 890 milyon ABD doları olan sözleşme kapsamında ilk teslimat, 1.192 milyar ABD Doları bedel ile 8 adet Lot 1 F-15EX savaş uçağı üretimini içeriyor. İmzalanan sözleşmeye binaen halihazırda Boeing’in Louis tesislerinde inşa halinde olan ilk iki jet, 2021 yılı içerisinde teslim edilecek.

Sözleşmeye binaen Boeing, ABD Hava Kuvvetleri için üreteceği 8 adet F-15EX savaş uçağına yönelik çalışmalarını, 31 Aralık 2023 tarihine kadar tamamlamakla yükümlü. ABD Hava Kuvvetleri, 2020 yılı içerisinde F-15EX programı ile ilgili olarak Boeing’e 301 milyon ABD Doları değerinde ödeme gerçekleştirecek.

F-15EX

Kısaca F-15EX’e bakmak gerekirse…

F-15EX, ABD Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-15C/D savaş uçaklarının yerini alması için geliştirilmiş çift kişilik bir savaş uçağıdır. Halihazırda en modern F-15 konfigürasyonu olan F-15EX, bir dizi gelişmiş silah sistemine sahiptir. F-15EX ve eski F-15’ler arasındaki en önemli fark, Açık Görev Sistemleri (OMS) mimarisinde yatmaktadır. OMS mimarisi, yeni nesil uçak teknolojilerinin hızlı bir şekilde entegrasyonunu sağlamaktadır. F-15EX ayrıca kablosuz uçuş kontrolleri, yeni bir elektronik savaş sistemi, gelişmiş kokpit sistemi ve eski F-15’lerde bulunan görev sistemleri ile yazılımın en yeni versiyonlarına sahip olacak.

2200 km’yi aşan harekat yarıçapı sayesinde oldukça uzak mesafelerde ki hedeflere harekat düzenleme kapasitesine sahip olacak F-15EX, APG-82V1 AESA radar ile çok daha keskin gözlere sahip olacak. Güçlendirilmiş motorları ile ses hızından 2,5 kat daha fazla hıza ulaşabilen yeni nesil F-15’lerin, aynı zamanda 13 ton silah taşıma kapasitesi bulunuyor. F-15EX’te bakım ve idame masrafları düşürülürken, gövde ömürlerinin ise 20 bin saate çıkarıldığı paylaşılan bilgiler arasında.

Önerilen İçerik: Hindistan’a F-15EX teklifi için Boeing’e onay


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

3 Yorum

  1. Bu uçağın RCS değerleri rafale seviyesine indirilebilseydi tadından yenilmez olurdu. Her halükarda bizim de iki filo f15ex uçağımız olsa harika olurdu.

    1. Ve illa ki MMU . Artık tf23 mü ne olursa. Şu uçak gemisi almak veya üretmek için harcanacak para ve mühendislik hizmetleri yerine MMU’ya ve füze sistemlerine odaklanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu