TEMPEST’in ilk prototipi için tarih verildi

Roketsan-ATMACA-Banner

İngiltere’nin İtalya ve Japonya ile birlikte geliştirdiği TEMPEST savaş uçağının prototipi için tarih verildi. GCAP Programı kapsamında geliştirilen uçağın prototipi için hedef 2027 yılı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiltere’nin 2027 yılına kadar yeni nesil savaş uçağı TEMPEST’in ön gösterim prototipini ortaklaşa geliştirmek için Japonya ve İtalya ile görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

STM Banner

6 ay önce 3 ülke, yeni nesil savaş uçağı programlarını GCAP (Global Combat Air Programme) adı altında birleştirmişti. İlk teslimatın 2035’te gerçekleştirilmesi planlanan projede, koordinasyonun arttırılması hedefleniyor. Halihazırda GCAP; BAE Systems, Leonardo ve Mitsubishi ana yükleniciliklerinde yürütülüyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın GCAP Direktörü Martin Lowe, İngiltere’nin kuzeybatısındaki Warton’daki BAE Systems tesisinde yaptığı konuşmada, GCAP’de şu anda geliştirme safhasıyla ilgili herhangi bir ortaklık olmadığını söyledi. Lowe, “İtalya ve Japonya ile tam da bu konuda görüşmeler yapıyoruz” dedi.

GCAP
GCAP (Global Combat Air Programme)

Öte yandan, ön gösterim prototipinin bir simülatörü de ilk kez gösterildi. Uçuş simülatörü, uçağın yarısını temsil edecek şekilde oluşturulmuş bir hidrolik sisteme ve uçağın nasıl tepki vereceğini okuyabilen ve tahmin edebilen bir dijital kodlama sistemine bağlandı. Test pilotları, simülatörde yaklaşık 170 saatlik uçuşu tamamladı.

Yetkililer ayrıca fırlatma koltuğu ve motor aerodinamiği testlerinin yapıldığını da ilk kez açıkladı. Bu unsurlar GCAP savaş uçağına doğrudan yansımasa da test süreçlerini geliştirmek, gecikme ve maliyet aşımları risklerini ortadan kaldırmak için şimdiden çalışıldı.

2027’de gösterime çıkacak olan Ön Gösterim Prototipi, Eurofighter Typhoon uçaklarında da kullanılan 2 adet EJ200 turbofan motorunu kullanacak.

GCAP, “Avrupa ile Pasifik arasında bir köprü” olarak nitelendiriliyor ve ortaklar şu anda maliyetleri, maliyet paylaşım düzenlemelerini, kapasiteleri ve diğer yönlerin yanı sıra ihracat potansiyelini değerlendiriyor. Uçağın geliştirme aşamasına 2025 yılında başlamaları bekleniyor.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon

Bu ölçekteki bir projenin iddialı zaman çizelgesi bazıları tarafından sorgulanıyor ancak İngiliz endüstriyel ortaklar, dijital sistemlerin süreci hızlandırdığını ve riskleri azaltmanın en iyi yolu olduğunu vurguluyor.

Rolls-Royce Savunma Projeleri Baş Mühendisi Conrad Banks, ön gösterim prototiplerinin “2035’te çıkacak asıl ürünü optimize etmeyi sağlama” görevi gördüğünü söyledi.

Tempest Program Direktörü Strang, birlikte çalıştıkları dijital sistemlerin üretim zaman çizelgesi konusunda kendilerine güven verdiğini belirtti. Strang, “Yapmakta olduğumuz dijital modelleme ve yaptığımız dijital entegre modelleme, aslında bu riskleri daha önceden, şimdiye kadar yaptığımız diğer programlardan çok daha erken anlamamızı sağlama etkisine sahip” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLEN İÇERİK: İspanya’dan Türkiye’de konuşlu Patriot ile ilgili açıklama


 

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu