FCAS Programında Sancılar Devam Ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) programında yaşanan sorunların sona erdiğini açıklayan Fransız ve Alman politikacılar, Dassault tarafından yalanlandı.

Fransız ve Alman politikacılar kısa süre içerisinde tam iki defa savaş uçağı, S/İHA ve gelişmiş iletişim yeteneklerini bünyesinde barındıran Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) programında yaşanan sorunların sona erdiğini açıkladılar. Söz konusu açıklamalar, programının yürütücüsü Fransız Dassault şirketi tarafından yalanladı.

STM Banner

Dassault CEO’su Eric Trappier yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, FCAS Projesi kapsamında prototip oluşturma konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki açıklamalarını reddetti. Şirket birkaç gün sonra Fransa başbakanı Elisabeth Borne’un Almanya’da yaptığı açıklamaların ardından prototip geliştirme anlaşmasının henüz imzalanmadığını, bir kez daha vurguladı.

Fransa’nın hem siyasi hem de askeri kuruluşlarına derinden bağlı olan şirket, Fransa’ya savaş uçağı temin etme  yolunda egemen olma rolüne son derece güveniyor. Avrupalı siyasetçiler de Avrupa’nın en büyük savunma projesinin başarılı olması için Dassault ve Almanya merkezli Airbus’a ihtiyaçları olacağını biliyorlar.

İngiltere/Tempest/FCAS
İngiltere/Tempest/FCAS

Sektör içerisindeki kaynaklarından bilgi alan yabancı basın ise Airbus ve Dassault’un fikri mülkiyetin nasıl paylaşılacağını ve uçuş kontrol sistemini hangi firmanın üreteceği konusunu tartışırken yaklaşık 1 yıl geçtiğini belirtiyorlar. Gelen bilgilere göre ise, prototipte kullanılacak uçuş kontrol sistemi üretiminin Dassault firması kazansa da farklı alt sistemler konusunda tartışmalar sürmekte.

Şu anda beklenti endüstriyel bir anlaşmanın yakın zamanda imzaya konulması yönünde. Ancak bu durum, İspanya’nın da ortak olduğu proje için sorunsuz bir geleceği garanti etmiyor. Çünkü alt sistemler konusunda atılması gereken adımlar bulunuyor. Almanya Federal Meclisi ise programda üretimlerin eşit paylaşılması konusunda ısrarcı.

Dassault ve Airbus tarafından imzalanacak anlaşma, muhtemelen iki tarafın da programın daha büyük getirileri üzerinde müzakerelere devam etmeleri için olacak.

FCAS Programı

FCAS Programı En Az 10 Yıl Daha Gecikecek
FCAS Mock-up

FCAS programının amacı, 2040’tan itibaren Alman-İspanyol üretimi Eurofighter ve Fransız üretimi Rafale savaş uçaklarının yerini insanlı ve insansız olacak şekilde hava platformlarının alması.

“Sistemler sistemi” olarak adlandırılan FCAS programı kapsamında Dassault, delta kanat tasarımına sahip radar görünürlüğü düşük savaş uçağı üzerinde çalışırken Airbus ise İHA (MALE) ve muharebe bulut sistemi adlı ve yapay zekâ uygulamalarını mümkün kılacak ultra hızlı iletişim ağı sistemleri üzerinde çalışıyor. Sistem genel olarak birlikte çalışabilir. Görev uçakları, uydular, NATO sistemleri ve kara ve deniz muharebe sistemleri ile daha geniş bir çevrede sürekli olarak bağlantıda olacak.

Program kapsamında geliştirilmesi beklenen diğer sistemler arasında ise sürü İHA’lar, uydular, yer kontrol istasyonları, siber güvenlik sistemleri, yapay zeka sistemleri, ikmal uçakları ve gelecek nesil havadan erkan ihbar ve kontrol uçakları yer alıyor.

FCAS projesi, İngiltere önderliğinde oluşturulan İsveç ve İtalya’nın da katılım sağladığı BAE Systems’e ait Tempest savaş uçağı programının karşısında rakip olarak yer alıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: FCAS Programı En Az 10 Yıl Daha Gecikecek


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Financial Times

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu