Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Filipinler’e teklif edilen AH-64 Apache ve AH-1Z Viper Taarruz Helikopterleri’nin, Filipin hükümeti bütçesinin çok dışında olduğunu söyledi.
Savunma Bakanı, Inquirer’e yaptığı açıklamada; Filipin hükümetinin, Filipin Hava Kuvvetleri’nin (PAF) taarruz helikopteri tedarik projesi için sadece 13 milyar Filipin Pesosu tahsis ettiğini açıkladı. Lorenzana, “Filipinler Amerikan helikopterlerini tercih ederse, sadece bir veya iki ünite satın alabiliyor. Filipin ordusunun, mevcut bütçe ile ABD’den satın alabileceğinden daha fazla taarruz helikopteri satın alabileceği ülkelere yönelmesinin nedeni buydu.” ifadelerine bulundu.
Ne Olmuştu?
Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, 07 Aralık 2018 tarihinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filipinler Hava Kuvvetlerinin (PAF) Taarruz Helikopter ihtiyacı için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) üretimi T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin seçildiğini ve 6-8 adetlik alım yapılacağını bildirmişti.
Buna müteakiben ise yine Aralık ayında, Türkiye ile Filipinler arasında, T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin satışına yönelik bir mutabakat muhtırası (MoU) imzalanmıştı.
Nisan ayı sonunda ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Filipinler’e AH-64E Apache Guardian ve AH-1Z Viper Taarruz Helikopterleri satışını içeren olası iki yabancı askeri satışı (FMS) onayladı.
ABD Savunma Güvenliği İş Birliği Ajansı (DSCA)’ndan edinilen bilgiye göre söz konusu satışlardan ilki, 450 milyon ABD Doları maliyet ile 6 adet AH-1Z Viper Taarruz Helikopteri, 14 adet T-700 GE 401C Turboşaft Motoru, 7 adet Honeywell Gömülü Küresel Konumlandırma Sistemi / Ataletsel Seyrüsefer (EGI), 6 adet AGM-114 Hellfire II Füzesi, 26 adet APKWS Füzesi ve bir dizi ek silah, mühimmat ile cihazların tedarikini kapsıyor.
İkinci yabancı askeri satış ise 1.5 milyar ABD Doları maliyet ile 6 adet AH-64E Apache Guardian Taarruz Helikopteri, 18 adet T700-GE-701D Turboşaft Motoru, 15 adet Honeywell Gömülü Küresel Konumlandırma Sistemi / Ataletsel Seyrüsefer (EGI), 200 adet AGM-114 Hellfire Füzesi, 12 adet M36E9 Hellfire Esir Taşıma Eğitim Mühimmatı, 200 adet FIM-92H Stinger Hava Hava Füzesi ile ek birtakım silah, mühimmat ve aviyonik sisteminin tedarikini kapsıyor.
Bu duruma yönelik Filipinler Savunma Bakanı Lorenzana’nın açıklamalarını, sizlerle yukarıda paylaştık. Filipinler’in, bütçe sebebi ile halen ATAK alımı konusunda kararlı olduğu görülüyor. Söz konusu anlaşmalarda, ek birçok sistem ile birlikte Apache’nin birim maliyeti; 250 milyon ABD Doları, AH-1Z Viper’ın birim maliyeti; 75 milyon ABD Doları ve muhtemelen T-129 ATAK’ın birim maliyeti ise 50 milyon ABD Doları.
Filipinler Savunma Bakanı Lorenzana’ya göre ordu, mevcut bütçe ile en az 6 adet ATAK helikopteri alabiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com