Güney Çin Denizi ve Filipin Denizi arasında bir bölgede bulunan Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de bir fotoğrafçının lensine ilginç bir hava aracı takıldı.
Bu bölgede askeri hareketlilik oldukça yoğun. Amerika ve Çin’e ait her türlü hava aracı-ki bunlara bombardıman uçakları ve İHA’lar dahil-bu bölgede düzenli olarak uçuşlar gerçekleştiriyor. Deniz de bir o kadar hareketli.
Bölgenin dünya ticaretinden kaynaklanan hayati öneminden dolayı görmeye hiç alışık olmadığımız ve hatta gizli tutulan bazı askeri ürünlerin de burada uçuş gerçekleştirdiğini anlıyoruz. Bunun son örneği ise baklava biçiminde bir gövdeye ve ince kanatlara sahip olan bir İHA oldu.
Gizemli İHA: RQ-180 Sentinel
Çekilen fotoğraflarda gözüken gizemli İHA’nın çift motorlu olduğu görülebiliyor. Havadaki cisim ilk bakışta hakkında çok az bilgi sahibi olunan ve oldukça sınırlı kez fotoğraflanan RQ-180 Sentinel İHA’yı andırıyor ancak bunun kesin bir değerlendirme olmadığının altını çizmek gerekiyor.
RQ-180 Sentinel İHA; yüksek irtifalarda saatlerce havada kalabilen (HALE) düşük görünürlüğe (stealth) sahip gizemli bir İHA. RQ-180 hakkındaki teknik detaylar ise kamuoyuna yansıtılmıyor ve proje halen gizli bir şekilde yürütülüyor. RQ-180’i dünyanın bu bölgesinde görmemiz ise aslında sıra dışı değil zira RQ-180’nin geliştirilme amacı “tartışmalı” bölgelerde uçuş gerçekleştirip istihbarat toplamak ve keşif görevleri icra etmek.
RQ-180 hakkında resmi bir açıklamaya rast gelmek mümkün değil. Aynı zamanda geliştiricisi tarafından yayımlanan bir fotoğrafa da rastlamıyoruz. Ürünün var olduğu biliniyor ancak bugüne kadar sadece hava fotoğrafçılarının lenslerine takıldığı kadarıyla ürünü tanıyoruz.
Filipinler Hava Kuvvetleriyle Temas
Filipinler Hava Kuvvetleri, RQ-180 olduğu düşünülen İHA’nın Filipinler semalarında görüntülendiği gün ve saatlerde (2 Eylül 2021, Perşembe) ülkenin doğusunda “tanımlanamayan” bir hava aracına yönelik müdahalede bulunulduğunu açıkladı.
Radyo çağrılarına yanıt vermeyen hava aracı 4 dakikalık müdahalenin ardından rotasını kuzeye çevirerek hızını artırdı ve Filipinler hava sahasından uzaklaştı ancak bu olayda müdahale edilen hava aracının RQ-180 veya başka bir hava aracı olup olmadığı da bilinmiyor.
10 yılı aşkındır geliştirme süreci devam ettiği düşünülen RQ-180’nin ilk fotoğrafı ise henüz Ekim 2020’de ortaya çıkmıştı. Tabi bu fotoğraf yine bir hava fotoğrafçısı tarafından şans eseri çekilmişti. O zamandan bu yana birkaç kez daha gözlemlendi.
Aslında bu hava aracına RQ-180 diyoruz fakat tam adının ne olduğu hakkında bir bilgi de yok. Bu isim, daha önce Aviation Week dergisinde yayımlanan bir makaleden alıntı. RQ-180’in Lockheed Martin tarafından geliştirilen RQ-170 Sentinel’in “kardeşi” olduğu düşünülüyor. İki platform birbirine benziyor fakat RQ-170 çok daha yaşlı ve alçak irtifalarda uçuyor ve görev tanımları farklı.
RQ-180’in tam olarak niçin tasarlandığını bilemiyoruz fakat düşük görünürlüğü sayesinde düşman hava sahalarına sızarak bu bölgelerde “ağ iletişimini sağlama” ve keşif faaliyetlerinde bulunma amaçlı olarak tasarlandığı söylenebilir. Amerikalı uzmanlara göre RQ-180, 70.000 feet (21.000 metre) gibi çok yüksek irtifalarda saatlerce radarlara yakalanmadan uçmak için tasarlanmış olabilir.
Bir Diğer Olasılık: Çin’in Gizli İHA Programları
Bu noktada bir noktaya daha değinmemiz gerekiyor. Filipinler’de fotoğraflanan İHA’nın kesin olarak RQ-180 olup olmadığını söylemek mümkün değil. Bu bölgede Çin’e ait hava araçlarının da yoğun şekilde uçuş icra ettiğini hatırlamak gerekiyor. Çin de tıpkı ABD gibi çok sayıda düşük görünürlüğe sahip İHA programları yürütüyor.
Hatta konsept olarak RQ-180’e oldukça benzeyen CH-7 Rainbow İHA programı bunlara dahil. Aynı zamanda Çin’in yıllardır geliştirme çalışmalarını yürüttüğü “Star Shadow” İHA’sının RQ-180’e oldukça benzediğini hatırlatmakta fayda var. Bu programların bazılarında uçuş testleri yıllardır sürüyor bazılarında ise gizlilikten ötürü hiçbir gelişme açıklanmıyor.
Sonuç olarak Filipinler semalarında fotoğraflanan hava aracının RQ-180 mi veya başka bir ülkeye ait gizli bir İHA projesi mi olduğunu henüz bilemiyoruz fakat pek çok okun RQ-180’i işaret ettiğini belirtmek mümkün…
RQ-180’e Batı Pasifik Görevi
Aviation Week dergisinin 2010 yılında yayınladığı bir raporda RQ-180’in ilk kez 2010 yılında uçuş testlerine başladığı aktarılıyor. RQ-180’in operatörleri ise İHA’ya “Büyük Beyaz Yarasa” adını takmış. Büyük Beyaz Yarasa’nın 2017 yılında envantere alınmaya başladığı iddia ediliyor. Bir başka iddiaya göre ise RQ-180 İHA’lar çoktan Asya görevlerine başlamış durumda.
Batı Pasifik’teki RQ-180 İHA’larının Guam’da bulunan Andersen Hava Üssü’nden kontrol edildiği düşünülüyor. Andersen Hava Üssü, Çin ile ABD arasında Batı Pasifik’te yaşanan büyük mücadelede kritik bir rol oynuyor.
SR-71 Blackbird’ün Yerini Aldı
ABD Hava Kuvvetleri, 1999 yılında SR-71 Blackbird’lerin emekliye ayrılmasının ardından düşman hava sahalarına sızabilecek hava platformu kabiliyetini kaybetmişti. RQ-180’in SR-71’in yerini almak üzere tasarlandığı rapor ediliyor.
Aviation Week’te yer alan bilgilere göre RQ-180’de AESA radarı ve pasif elektronik gözetleme önlem sistemleri yer alıyor. RQ-180’in boyutunun neredeyse Global Hawk’a eş değer olduğu belirtiliyor. Uçuş süresi ve menzil bakımından da benzerlikler gösterdikleri aktarılıyor. Global Hawk’ın görev süresi 24 saat ve menzili ise 22.000 kilometre.
F-117 Nighthawk, F-22 Raptor ve F-35 Lightning II gibi radar görünürlüğü düşük uçaklara kıyasla RQ-180’in radar kesit alanının daha düşük olduğu da iddia ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: ABD, Konteynere Gizlediği Füze Sistemiyle Atış Gerçekleştirdi
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, The Drive