ZAHA Projesi’nde önemli bir aşama daha tamamlandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi kapsamında, önemli bir aşama daha başarıyla tamamlandı.

Edinilen bilgiye göre; FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın “Alabora” testlerini başarıyla tamamladı. Testler esnasında alabora olması sağlanan ZAHA, tekrar başarılı bir şekilde suüstüne çıktı. Doğrulama faaliyetlerini başarıyla tamamlayan ZAHA, kalifikasyon testlerine başlayacak.

STM Banner

Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Amfibi deniz piyademizin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı – ZAHA‘nın mühendislik doğrulama faaliyetlerinde önemli bir aşama olan kendini düzeltme testi başarıyla tamamlandı. ZAHA’lar zorlu hava koşullarında denizde alabora olması durumunda, içerisinde bulunan mürettebata zarar vermeden ve ilave bir sistem kullanmadan kendini döndürme özelliğine sahip. Bu test ile doğrulama faaliyetleri tamamlandı ve artık kalifikasyon testlerine başlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

FNSS ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı)

TCG ANADOLU özelinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi hücum aracı ihtiyacının karşılanması amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi Sözleşmesi imzalanmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme kapsamında; 2 adet Komuta Kontrol Aracı, 2 adet Kurtarma Aracı ve 23 adet Personel Taşıma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA tedarik edilmesi kararlaştırılmıştır.

Yapılan özverili çalışmaların sonucunda geliştirilen ZAHA; 24 (21 deniz piyadesi + 3 mürettebat ) personel taşıma kapasitesine, 12.7mm çapında makinalı tüfek ve 40mm çapında otomatik bomba atar barındıran uzaktan komutalı silahı kulesi sayesinde yüksek ateş gücüne, sızdırmaz ve hidro dinamik gövde tasarımına, suda itki sistemine, sis perdesi üretme kabiliyetine ve balistik korumaya sahiptir. Denizde 7 knot ve karada ise 70 km/sa azami sürate sahip olan ZAHA; %60 dik eğim tırmanabilirken, %40 yan eğimde tutunabilmektedir. ZAHA, 90cm yüksekliğindeki dik engelleri ve 2 metre uzunluğundaki hendekleri kolaylıkla geçebilmesi sayesinde oldukça iyi bir arazi performansı ortaya koyabilmektedir.

TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nin havuz kısmında bulunacak ZAHA’lar sayesinde; olası bir amfibi harekat esnasında, kıyıya yönelik çıkartma yapmak mümkün olacaktır. Kurtarma ve komuta kontrol konfigürasyonundaki ZAHA’ları saymazsak; 23 adet ZAHA ile kıyıya, 483 + 69 kişilik bir kuvvetin aktarımı sağlanabilecektir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

3 Yorum

  1. Ben bu ZAHA projesinden hiç emin değilim. Hatırlanırsa bunun ilk örnekleri Normandiya çıkartmasında düşünülmüştü. Brandalı, carport gibi şeylerdi, sonuç felaketti. Amfibi harekat elbet en zor işlerdendir, hava ve deniz desteği olmazsa olmazdır. Elimizde Otokar, Fnss ve diğerlerinin bir sürü amfibi aracı zaten var. Bu neden gerekli ? Üzerindeki silahlar bir çıkartma için zayıf. Zırh koruması 12.7 mm için bile yetersiz. Sürati 7kn . Kıyıda onu bekleyenler için iyi hedef. LDH kıyıya ne kadar yaklaşabilir düşmana hedef olmadan ? Uzakta bırakırsa Zaha’ları, kıyıya çıkmak bu süratle çok daha uzun sürer. Deniz durumu uygun değilse içindeki eratta çıkana kadar hal kalmaz. Normandiya’da da böyle olmuştu. AAV7 benzeri birşey yapılmış ama açık kaynaklarda neler yazıyor, biliyoruz. Havuzlu gemiden ya Higgins Boat tipi (LCP) bırakılmalı ya da
    LCAC. Evet, alabilecekmiyiz belli değil, paramız yeter mi,o da belli değil ama taşıma kapasitesi ve müthiş sürati lehine. Bunlara yatırılacak kaynaklar sadece üretici firmaya yarayacak, umulan fayda gelmeyecek.Teknoloji kazanımı filan da yok. Onun var , benim de olsun. Zırh koruması çok düşük, sürati ise
    felaket. Yazıktır,günahtır,ayıptır !!!

    1. Cevap benden az geç kaldı ama arkadaş bu kadar yazmak yerine bir düşün lütfen: Eğer bu sistem bu kadar gereksizse ve amfibi özellikleriyle anca dar su akıntılarını geçebilen amfibi ZMA’lar daha iyiyse neden Amerikan donanması bu araçları hala aktif olarak kullanıyor? Sözde “Yunan adaları”nı hatırlatmak mı gerek? Ve sanki bunları Normandiye çıkarmasında olduğu gibi düşmanın kıyı savunma silahlarının üstüne sürükleyecez. Bunlar düşmanı arkadan ama denizden gelerek vurmak için. Sadece M2 değil Mk19 tipi 40mm bombaatar da üstüne takılabilir, isteğe bağlı. Sonuçta sadece denizde yüzebilen bir M113 ya da ACV15. Peki diyelim ki bu askerleri Normandiye çıkarmasında gibi amfibi botlardan indirdik. O zaman asker karada ne ile hareket edecek? Sonuçta ZAHA, TCG Anadolu ve olası gelecek kardeş gemilerinin en önemli silahlarından biri.

  2. Unuttuğum bir isim kaldı : Boston Whaler. Bunun dünyaca efsane bir bot olduğunu bilen bilir. Yonca-Onuk, Ares gibileri bunu kolaylıkla yapabilir. Kıyıya zaten elit birlikler çıkar önce. Köprü başı tutulduktan sonra da Bayraktar, Sancaktar gibileri kapak atar, gerekli ne varsa çıkarır. ADIK iyi iş becerdi. Bence bunların sayısını artırmalı. ZAHA yerine bunlar düşünülmeliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu