Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayi Zirvesi’nde konuşan FNSS ZAHA Program Yöneticisi Mustafa KAPLAN, ZAHA hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Çeşitli ülkelerden ZAHA’ya yoğun ilginin oluştuğunu belirten Mustafa Kaplan, şu ifadelerde bulundu: “Tasarım aşamasından itibaren pek çok ülkeden ZAHA ile ilgili bilgi talepleri istendi, şu an itibari ile de bir resmi teklif hazırlanıyor. Endonezya Hükümeti araç ile çok yakından ilgileniyor. Endonezya haricinde Avustralya, Filipinler gibi ülkelerden de bilgi istenmişti. ZAHA envantere girdikten sonra oluşan bu ilginin artarak devam edeceğini düşünüyorum.
Gelecekte Ek ZAHA Alımı Yapılabilir
Türk Deniz Kuvvetleri’nin TCG Anadolu haricinde yeni siparişleri olabileceğine dair sinyaller var. Şu anda LHD Projesi tamamlanmamış durumda ancak ileride ikinci bir LHD gemisinin uzun vadeli planlarda olduğunu tahmin ediyorum. Bu doğrultuda ikinci bir gemi geldiğinde yine o gemi için de 27 adetlik ZAHA’lara ihtiyaç olabileceğini değerlendiriyorum.
ZAHA’lar Sadece TCG Anadolu’da Konuşlanmıyor
ZAHA’lar sadece TCG Anadolu gemisinde konuşlanmakla kalmıyor aynı zamanda TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemilerinde de ZAHA’lar konuşlanabiliyor. Dolayısıyla biz araçları teslim ettiğimizde Türk Deniz Kuvvetleri bu üç gemi ile müşterek harekat yapabilecek seviyede olacak. Tabii ordumuzun ihtiyaçları doğrultusunda bu ihtiyacın daha da artabileceğini düşünüyorum.”
FNSS ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı)
TCG ANADOLU özelinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi hücum aracı ihtiyacının karşılanması amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi Sözleşmesi imzalanmıştır.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme kapsamında; 2 adet Komuta Kontrol Aracı, 2 adet Kurtarma Aracı ve 23 adet Personel Taşıma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA tedarik edilmesi kararlaştırılmıştır.
Yapılan özverili çalışmaların sonucunda geliştirilen ZAHA; 24 (21 deniz piyadesi + 3 mürettebat ) personel taşıma kapasitesine, 12.7mm çapında makinalı tüfek ve 40mm çapında otomatik bomba atar barındıran uzaktan komutalı silahı kulesi sayesinde yüksek ateş gücüne, sızdırmaz ve hidro dinamik gövde tasarımına, suda itki sistemine, sis perdesi üretme kabiliyetine ve balistik korumaya sahiptir. Denizde 7 knot ve karada ise 70 km/sa azami sürate sahip olan ZAHA; %60 dik eğim tırmanabilirken, %40 yan eğimde tutunabilmektedir. ZAHA, 90cm yüksekliğindeki dik engelleri ve 2 metre uzunluğundaki hendekleri kolaylıkla geçebilmesi sayesinde oldukça iyi bir arazi performansı ortaya koyabilmektedir.
TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nin havuz kısmında bulunacak ZAHA’lar sayesinde; olası bir amfibi harekat esnasında, kıyıya yönelik çıkartma yapmak mümkün olacaktır. Kurtarma ve komuta kontrol konfigürasyonundaki ZAHA’ları saymazsak; 23 adet ZAHA ile kıyıya, 483 + 69 kişilik bir kuvvetin aktarımı sağlanabilecektir.
ÖNERİLEN İÇERİK: Şimdi FNSS PARS İZCİ zamanı!
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Amfibi tugayının tamamını nakledecek kadar çok olmalı.hatta bazı zırhlı piyade tugaylarındada olmalı.yunan adaları tehdit oluştururken bizimde hesabımız olduğunu bilmeliler.yeri geldiğinde bir çok noktaya operasyon yapılabilecek ekipmanla donatılmalı kıyı birlikleri