Japonya Savunma Bakanlığından Rekor Savunma Bütçesi Talebi

Roketsan-ATMACA-Banner

Japonya Savunma Bakanlığı, ülkenin bölgesinde giderek artan Çin tehdidine karşı savunma bütçesinde rekor artışa gidiyor.

Bir Doğu Asya ülkesi olan Japonya, son 8 yıldaki en büyük yıllık savunma artışına imza atıyor. Japon Savunma Bakanlığı 2022 mali yılı için yaklaşık 50 milyar dolarlık bir bütçe talep ediyor. Bakanlığın net olarak talep ettiği bütçe ise 5.48 trilyon yen (49.93 milyar $).

STM Banner

Bakanlığın talep ettiği bütçe, geçen yıla kıyasla %2.6’lık bir artışa tekabül ediyor. Talep edilen bütçe tam olarak Bakanlığa verilirse toplamda 5.5 trilyon yenlik bir bütçe bakanlığın kasasına girecek. %2.6’lık artış ise 2014’ten bu yana en büyük yıllık artışa işaret ediyor.

Japon Maliye bakanlığı yetkilileri, Savunma Bakanlığının bütçe talebini inceleyecek. Maliye Bakanlığı gerektiği taktirde bütçede değişiklikler de yapabiliyor. İncelenen bütçe daha sonra onay için Başbakan Yoshihide Suga’ya sunulacak.

Pasifist Japonya?

“Pasifist” bir ülke olarak tanımlanan ve ABD tarafından hazırlanan anayasası yüzünden pek çok askeri kısıtlamaya maruz kalan ada ülkesinin savunma bütçesi geleneksel olarak GSYH’den %1’lik bir pay alıyordu.

Çin tarafından ise Japon hükümetinin rekor bütçe talebine tepki gecikmedi. Çin Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin tarafından yapılan açıklamada “Japonya, askeri harcamaları artırma kararlarını haklı çıkarmak için bahaneler bulmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

“Çin, Japonya’nın bölgesel barışa yardımcı olacak şeyler yapabileceğini umuyor.”

Japonya Başbakanı Suga ve ABD Başkanı Biden
Japonya Başbakanı Suga ve ABD Başkanı Biden

Artan Çin Tehdidi

SIPRI tarafından yayımlanan verilere göre Japonya’nın 2019 yılındaki savunma bütçesi Çin’in beşte biri kadardı.

Çin’in savunma harcamaları 26 yıldır aralıksız olarak artıyor. Çin’in harcamaları 2020 yılında yaklaşık 252 milyar $’a ulaşmıştı.

Japonya, geçtiğimiz aylarda yayımladığı resmi savunma raporunda Tayvan üzerindeki ABD-Çin geriliminin giderek arttığını ve bu gerilimin bölgesel istikrarı ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtmişti.

Japonya Savunma Raporu/2021 "Defense of Japan 2021"
Japonya Savunma Raporu 2021/ “Defense of Japan 2021”

Japonya’nın askeri harcamaları eski Başbakan Şinzo Abe’nin Aralık 2012’de göreve gelmesinden bu yana sürekli olarak artışta. Japon savunma bütçesi son 9 yılda %17’lik bir artış kaydetti. Abe hükümeti, 2015 yılında anayasanın savaşı reddeden 9. Maddesi’ne yeni bir yorum getirerek Japonya’nın öz savunma gücünün daha büyük bir uluslararası rol oynamasına olanak sağladı.

Japonya, giderek artan Çin tehdidine karşı artık bazı geleneksel kuralları bir kenara itiyor. Uyuyan devin yeniden uyanmaya başladığı yorumu yapılabilir.

Japon Savunma Bakanlığının harcama listesinden bir kesit:

  • Uzay projeleri için 765 milyon $
  • Siber savunma faaliyetleri için 312 milyon $
  • 8 adet F-35A savaş uçağı için 707 milyon $ ve 4 adet F-35B savaş uçağı için 471 milyon $
  • Yüksek enerji silahları için 78 milyon $
  • Hipersonik silah çalışmaları için 35 milyon $
  • R&D faaliyetleri için 3 milyar $
  • F-X savaş uçağı programı için 950 milyon $
  • 5 adet gemi ve bir adet denizaltı inşası
  • Japon adalarının savunmasının güçlendirilmesi ve tesis inşaatları

Değişen Güç Dengeleri

Japonya’nın “Defense of Japan 2021” adlı raporunda geçen bazı satırları paylaşmak bu noktada önem arz ediyor.

“İndo-Pasifik bölgesi dünyanın zindeliğinin özüdür ve aynı zamanda çeşitli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyadır. Güvenlik ortamında bu zorluklara karşı koymak için yalnızca Japonya’nın kendi savunma yeteneklerini güçlendirmek ve yerine getirebileceğimiz rolleri genişletmek değil, aynı temel değerleri paylaşan ülkelerle yakın iş birliği yapmak da önemlidir.”

Çin'in Savunma Bütçesindeki Değişim/Japonya Savunma Raporu 2021
Çin’in Savunma Bütçesindeki Değişim/Japonya Savunma Raporu 2021

“Çin; nükleer, füze, deniz ve hava kuvvetlerine odaklanarak, askeri gücünü niteliksel ve niceliksel olarak geniş ve hızlı bir şekilde geliştirerek, şeffaflık olmadan savunma bütçesinde üst düzey bir büyümeyi sürdürdü. Bunu yaparken siber, elektromanyetik spektrum ve uzay gibi yeni alanlarda üstünlük sağlamaya önem vermeye de devam etti.”

Çin'in Deniz ve Hava unsurlarındaki artış/Çin'in Savunma Bütçesindeki Değişim/Japonya Savunma Raporu 2021
Çin’in Deniz ve Hava unsurlarındaki artış/Çin’in Savunma Bütçesindeki Değişim/Japonya Savunma Raporu 2021

Defense of Japan 2021

Japonya’nın 1960’lı yıllardan beri her yıl yayımladığı resmi savunma belgesinde özellikle 2021 yılında radikal değişikliklere gidildiği çok net bir şekilde görülebiliyor. Bu değişikliklerin ilki kendisini raporun kapak fotoğrafında gösteriyor.

2019 ve 2020 yıllarında yayımlanan raporların kapak fotoğrafında Japonya’nın en büyük sembollerinden birisi olan Fuji Dağı ve kiraz çiçekleri içeren bir fotoğraf yer alıyordu. Arka planda ise güneş yükseliyordu. 2021 yılında yayımlanan raporda ise tüm silahlarını kuşanmış şekilde atının üstünde oturan bir Samuray fotoğrafı kullanıldı.

Japonya Savunma Raporu/2020 vs 2021
Japonya Savunma Raporu/2020 vs 2021/Nikkei

Elbette tek değişen şey kapak fotoğrafı olmadı. Aynı zamanda Japonya, Tayvan’ı Çin’den ayrı bir ülke olarak gördüğüne dair sinyaller de verdi. Raporda yayımlanan haritada Tayvan, Çin’in bir parçası olmaktan ziyade bağımsız bir ülke olarak gösterildi. Tayvan, Japonya’nın savunma politikasında artık çok büyük bir rol oynuyor.

Ayrıca savunma bütçesi konusu da 2021 raporunda işlenmişti. Savunma bütçesinin %1 marjını aşması Japonya’da büyük tartışmalara neden oluyor. 2020 yılında savunma harcamaları GSYH’e kıyasla %0.997 seviyesinde kalmış ve %1 sınırını geçmemişti. Ancak Japonya’nın savunma kabiliyetlerini geliştirmesi için bu psikolojik sınırı aşması şart.

Nitekim hem Savunma Bakanı Nobuo Kishi hem de Başbakan Suga bu yönde sinyaller verdi.

Raporda Tayvan’ın çevresinde istikrarın sağlanmasının Japonya’nın güvenliği ve uluslararası toplumun istikrarı için önemli olduğu vurgulanıyor. Bu yüzden de Tayvan’a daha önce hiç olmadığı kadar yakından bir ilgi gösterilmesi gerektiği kaydediliyor.

Aynı zamanda Japonya ve ABD arasındaki son derece yakın ilişkiler de raporda vurgulanıyor. Suga ve Biden arasındaki zirveye ek olarak savunma ve dışişleri bakanları tarafından düzenlenen 2+2 formatındaki görüşmelerin müttefikliği güçlendirdiği belirtiliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Ortak Çin Tehdidi Japonya ve ABD’yi Birlikte Çalışmaya İtiyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu