BM: Fransa Mali’de bir düğüne hava saldırısı gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşmiş Milletler tarafından özel olarak hazırlanan bir rapora göre Fransa’nın Ocak ayında Mali’de bir düğüne düzenlediği hava saldırısında 19 sivil hayatını kaybetti. Fransa ise BM tarafından yayımlanan rapordaki iddiaları derhal reddetti.

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu (MINUSMA) tarafından hazırlanan 36 sayfalık raporda 3 Ocak’ta Fransız Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının hava saldırısı düzenlediği iddia edilen Bounti köyünün ziyaret edildiği, uydu fotoğraflarının analiz edildiği ve 400’den fazla kişiyle röportaj yapıldığı belirtildi.

STM Banner

Raporda şu ifadelere yer verildi: “MINUSMA, aralarında Katiba Serma üyesi (El Kaide’ye bağlı bir gup) oldukları varsayılan beş silahlı kişinin de bulunduğu hava saldırısı bölgesinde yaklaşık 100 sivili bir araya getiren bir düğün töreni düzenlendiğini doğrulamayı başardı.”

22 sivil hayatını kaybetti, 8 sivil yaralandı

MINUSMA raporunda hava saldırısının hemen ardından 3’ü silahlı, 16’sı sivil olmak üzere toplamda 19 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Rapora göre hava saldırısının ardından yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 sivil daha hayatını kaybetti. Toplamda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 22 oldu. Olayda yaralanan sivillerin sayısı ise 8.

Rapor hakkında bilgisi olan bir kişi, Bounti’de sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini önlemek için yeterli önlemleri almaması nedeniyle Fransız kuvvetlerini savaş suçuyla suçladı. Raporun bir önceki halinde aslında Fransa’nın gerçekleştirdiği saldırının “savaş suçu” olarak nitelendirildiğini belirten yetkililer, Fransa’nın baskısı sonrasında raporda yer alan ifadelerin değiştirildiğini belirtti.

Fransız Ordusu Mali

BM ekibine konuşan bir kaynak: “Bunların hepsi o gün orada silahı olan tek bir adamın varlığı yüzünden oldu.”

Fransa Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada hava saldırısının “sağlam bir hedefleme sürecinden sonra” gerçekleştirildiği, hedeflenen bölgede milislerin hedef alındığı belirtildi.

Fransız Silahlı Kuvvetleri: “Bu raporun dayandığı tek somut kaynak yerel tanıklıklardır. Bunlar asla yazıya dökülmemiştir, tanıkların kimlikleri asla belirtilmemiştir, tanıklıkların hangi koşullarda toplandığı da muammadır. Bu nedenle, olası terör sempatizanlarının veya cihatçı grupların etkisi altındaki (tehditler dahil) kişilerin sahte ifadeleriyle güvenilir kaynakları ayırt etmek mümkün değildir.”

Tanıkların baskı altında olmamaları için yerleri değiştirildi

MINUSMA raporunda, her tanığın ifadelerinin diğer delillerle teyit edildiği ve bazı tanıkların özgürce konuşmalarına olanak sağlamak için yerlerinin değiştirildiği belirtildi.

Raporda yer alan ifadelerde adli tıp uzmanlarının bölgede çok sayıda silahlı milis olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunamadığı da not edildi.

Mali Fransa

“Bu hava saldırısı, silahlı çatışma kurallarına saygı konusunda önemli endişelere yol açıyor. MINUSMA, Malili ve Fransız yetkililerin bağımsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma başlatmasını tavsiye ediyor.”

Kuzey Mali’deki yerel yetkililer, Fransız ordusunu geçtiğimiz hafta düzenlediği bir başka hava saldırısında 6 sivili daha öldürmekle suçlamıştı. Fransa ise bir kez daha olayı inkar ederek “İslamcı milisleri” hedef aldıklarını açıklamıştı.

2013’ten bu yana Mali’deki çatışmalara müdahalede bulunan Fransa, Mali’de sıkışmış durumda. Özellikle son dönemde sivillere yönelik hava saldırılarının sayısının arttığı gözlemleniyor.

Çatışmalar, Fransa’nın müdahalesinden sonra Burkina Faso ve Nijer gibi Batı Afrika Sahel bölgesindeki komşu ülkelere de yayıldı. Bu durum, yerel aktivistler ve bazı politikacıların Fransız güçlerine yönelik eleştirilerinin artmasına yol açtı.

Fransa’nın 3 Ocak’ta düzenlediği hava saldırısı, olaydan bir hafta önce Fransız askerlerine yönelik 2 ayrı EYP saldırısında 5 Fransız askerin hayatını kaybetmesinin ardından gerçekleşti.

Dassault Aviation tarafından üretilen Rafale savaş uçağı, son dönemde küresel pazarda oldukça öne çıkmış durumda.

Serval Askeri Harekatı

Fransa, 2013 başında Mali’deki “Serval” isimli askeri harekatın ardından 2014’te “Barkhane Operasyonu’nu” başlatmıştı. 2013’ten bu yana operasyon kapsamında hayatını kaybeden Fransız askerlerinin sayısı 50’yi aşmış durumda.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika’nın Sahel bölgesinde terörle mücadelesine destek için oluşturulan “G5 Sahel Gücü” adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü’ne uluslararası camiadan da destek veriliyor.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların mevcudiyeti, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Fransa’dan Yunanistan’a ‘ücretsiz’ firkateyn teklifi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu