Fransa ve Endonezya Arasında Kapsamlı Savunma Anlaşması

Roketsan-ATMACA-Banner

Fransa ve Endonezya, Rafale savaş uçağı dahil kapsamlı bir savunma alışveriş anlaşması için imzaları attı. Beklenen gelişme daha büyük sürprizlerle gerçekleşti.

Endonezya’nın Rusya’dan Su-35 savaş uçağı alımı CAATSA tehditlerinin ardından iptal etmesinin ardından bir süredir Rafale alımı için müzakereler yürüttüğü biliniyordu. Nitekim Fransa Savunma Bakanı Florence Parly dün Endonezya’ya ayak basmıştı ve bir anlaşma imzalanmasının an meselesi olduğu belirtiliyordu.

STM Banner

Bugün imzalanan anlaşmalar kapsamında Endonezya, Dassault Aviation’dan toplamda 42 adet Rafale savaş uçağı siparişi verme kararı aldı.

Şu an için sözleşmesi imzalan uçak sayısı altı ile sınırlı olmakta birlikte Endonezya’nın 36 adetlik de opsiyon seçeneği bulunuyor.

Fransa ve Endonezya Arasında Kapsamlı Savunma Anlaşması
Fransa ve Endonezya Arasında Kapsamlı Savunma Anlaşması

Böylece Fransa’nın Rafale savaş uçağı sattığı ülke sayısı 7’ye yükselmiş oldu.

Rafale savaş uçağı anlaşmasının toplam bedelinin ise 8.1 milyar dolar olduğu aktarıldı.

İki ülke arasında imzalanan diğer anlaşmalar ise şu an için mutabakat muhtırası seviyesinde.

İmzaların atılmasının hemen ardından Twitter üzerinden bir açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise şunları kaydetti:

“Stratejik ortaklığımız savunma ilişkilerimizin derinleşmesinden fayda sağlayacaktır. Fransa, ASEAN ve Hint-Pasifik’te kilit rol oynayan ortağımızın silahlı kuvvetlerinin modernizasyonuna katkıda bulunmanın gururunu duymaktadır.”

İptal Olan Su-35 Anlaşması

Endonezya geçtiğimiz yıllarda Su-27 / Su-30 uçaklarının yerini alması için Rusya’dan 11 adet Su-35 tedariki planlamıştı. Fakat CAATSA yasalarından kaçınmak için Su-35 tedariki iptal edildi. Bu alımın arkasından yeni savaş uçağı ihalesine F-15EX ve Rafale savaş uçakları kaldı.

Rafale savaş uçaklarının üretiminden sorumlu olan Dassault Aviation CEO’su Eric Trappier ise geçtiğimiz Ocak ayında, Endonezya’nın 24 ila 40 adet arasında savaş uçağı siparişi vermek istediğini belirtmişti.

Anlaşmanın toplam tutarı ise yaklaşık 4 milyar avro olarak geçiyordu.

Diğer Anlaşmalar

  • PT PAL ve Naval Group arasında iki adet Scorpene sınıfı havadan bağımsız tahrikli (AIP) denizaltı alımı için iş birliği mutabakat muhtırası
  • Dassault Aviation ve PTDI arasında Rafale savaş uçaklarının bakımında iş birliği için mutabakat muhtırası
  • Savunma uydusu için mutabakat muhtırası
  • Mühimmat üretimi için mutabakat muhtırası
  • Nexter Group ve PT Pindad arasında Ceaser obüsü üretimi için mutabakat muhtırası

“Kara bahtlı” Rafale

10 yılı aşkın bir süre boyunca birçok ülkeyle yürütülen müzakerelere rağmen Rafale hiçbir ülkeye ihraç edilememişti. Hatta Rafale için bir dönem “satılamayan uçak” dahi deniliyordu. Ta ki 2015 yılına kadar. Mısır, uçağın ilk müşterisi oldu. Fransız havacılık devi Dassault Aviation’un ürettiği ve 2004 yılından itibaren satışı için büyük çabalar gösterdiği Rafale uçaklarına yönelik ilgi özellikle son yıllarda artmış durumda.

Mısır’a yönelik ihracattan sonra Rafale’in kara bahtı tersine döndü. Bir sonraki satış haberi birkaç ay sonra Katar’dan geldi. 24 adet Rafale’in 6.3 milyar euro  bedelle Katar Hava Kuvvetleri envanterine gireceği ilan edildi. Katar Emiri Temim’in sözleşmeye 24 uçağa ek olarak 12 adet uçağın satın alınmasına dair opsiyon eklettiği bilgisi Paris’te sevinçle karşılandı. Peşinden Hindistan ve Yunanistan… Rafale’in bugüne kadar ihraç edildiği ülkelerin sayısı 7’ye ulaşmış durumda. Pek çok ülkeyle ise müzakereler halen devam ediyor.

Rafale Savaş Uçağı İhracatları
Rafale Savaş Uçağı İhracatları

Rafale’in toplamda 250’den fazla yurt dışı siparişi bulunuyor. Bunların 158’i 2017 yılından bu yana gerçekleşti.

Rafale savaş uçaklarının üreticisi olan Dassault Aviation, 2020 yılında 5.5 milyar avroluk gelir elde ettiğini açıklamıştı. Şirketin toplamda 12.440 işçisi bulunuyor.

Rafale ihracatları

  • Hırvatistan: 12 adet
  • Mısır: 54 adet
  • BAE: 80 adet
  • Yunanistan: 24 adet
  • Hindistan: 36 adet
  • Katar: 36 adet
  • Endonezya: 42 adet

ÖNERİLEN İÇERİKEndonezya, Rusya’dan Savaş Uçağı Almaktan Vazgeçti


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Endonezya Medyası

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu