Fransız savunma sanayii sektörünün önde gelen şirketi Dassault Aviation, yeni siparişleri karşılamak için yakın dönemde önceliklerinin Rafale savaş uçaklarını üretmek olduğunu bildirdi.
BFMTV’nin haberine göre, Dassault Aviation’un CEO’su Eric Trappier, “Tedarikimiz orduların ihtiyaçlarına karşılık veriyor.” diyerek, Rafale’nin Rus ve Amerikan uçakları almak istemeyenler için Fransa lehine bir alternatif oluşturduğu değerlendirmesinde bulundu.
2032’ye kadar siparişlerinin olduğunu ve sipariş almaya devam ettiklerini belirten Trappier, yakın dönemdeki önceliklerinin, Rafale uçaklarının üretimini hızlandırmak olduğunu kaydetti. Öte yandan Trappier, Fransa, Almanya, İspanya ortaklığında geliştirilmesi planlanan yeni nesil savaş uçağı projesi Geleceğin Muharebe Hava Sistemleri’nin (FSAC), şirketin uzun dönem hedefleri arasında bulunduğunu aktardı.
Yakın dönemde Hindistan, 26 Rafale uçağı alacağını duyurmuş; Endonezya da 42 Rafale sipariş ettiğini açıklamıştı. Endonezya’nın 42 adetlik Rafale savaş uçağı siparişi kapamında şu ana kadar 24 uçağın kesin siparişi verildi.
Dassault Rafale
Rafale, 2004 yılında Fransız Donanması ve 2006 yılında Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (FASF) ile hizmete girmiş ve kademeli olarak önceki nesil yedi tip savaş uçağının yerini almıştır. Farklı konfigürasyonları bulunan Rafale, 4.5 nesil bir savaş uçağı olarak öne çıkmaktadır. Rafale F3-R, halihazırda kullanımdaki en modern Rafale konfigürasyonudur.
Rafale F3-R
Rafale’nin F3-R konfigürasyonu, 31 Ekim 2018’de Fransız Savunma Tedarik Kurumu (DGA) tarafından onaylandı.
F3-R konfigürasyonu, Rafale F3 standardının bir evrimidir. Uçağın operasyonel gerekliliklerinin; pilotların deneyimlerinden gelen geri bildirimler doğrultusunda sürekli iyileştirilmesi, süregelen sürecin bir parçasıdır.
F3-R konfigürasyonu, Rafale’in aşağıdaki ekipman ve silahları taşımasına olanak tanır:
- MBDA tarafından üretilen Meteor Uzun Menzilli Havadan Havaya Füze
Bu yüksek performanslı füze, 2013 ortasından bu yana teslim edilen tüm Rafale uçaklarında bulunan AESA Radarı ile maksimum etkiye ulaşıyor. - Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu
Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu, lazer güdümlü hava-yer mühimmatları için işaretleme gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. - Safran AASM Hava Yer Mühimmatı
Fransız Safran şirketi tarafından geliştirilen ASSM, havadan yere güdümlü bir mühimmattır. ASSM; IMU/GPS, IMU/GPS/IIR ve IMU/GPS/Lazer güdüm modlarına sahiptir. Burada kast edilen lazer güdümlü versiyon. - Çeşitli Sensör Sistemleri
Yunanistan, Endonezya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Katar ve Mısır, son dönemde Rafale savaş uçağına yönelen ülkeler arasında bulunuyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com