Fransız savunma sanayii şirketleri, artan siparişlerini yetiştirme konusunda istihdam kriziyle boğuşuyor. Sektör, nitelikli işçi bulamamaktan şikayetçi.
Jet üreticisi Dassault Aviation ve füze şirketi MBDA dahil olmak üzere Fransa’nın en büyük savunma şirketlerinden bazıları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan siparişleri karşılamaya çalışırken sektörün işgücü sıkıntısıyla boğuşması nedeniyle işe alımlarını hızlandırıyor.
Rafale savaş uçağının arkasındaki şirket olan Dassault, ikinci yıl için işe alımları arttırmak istiyor, ancak kaynakçı ve metal işçileri gibi bazı vasıflı işler için arayışın giderek zorlaşıyor.
İcra kurulu başkanı Éric Trappier bu hafta gazetecilere verdiği demeçte “Hepimiz işe alım yapmakta zorlanıyoruz” dedi. Dassault’un havacılık ve uzay şirketlerinin genç işe alımlar için hala bir miktar cazibeye sahip olması nedeniyle bazılarından daha az acı çektiğini, ancak sıkıntıların Avrupa’nın yanı sıra üretim tesislerinin bulunduğu ABD’de de görüldüğünü sözlerine ekledi.
“Tüm tedarikçilerimizin eleman bulma mücadelesinden dolayı acı çektiğini hissedebiliyoruz.”
Trappier’in yorumları, Covid-19 salgınının ardından çalışanları geri çekmeye çalışan sanayi şirketlerindeki daha geniş bir sorunu yansıtıyor. Ancak savunma sanayiinin işe alım sorunları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Fransa ve Avrupalı komşularının askeri harcamalarını artırmasıyla ortaya çıkıyor.
Blok dışından gelenler de dahil olmak üzere artan talep sektör için bir nimet olsa da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “savaş ekonomisi” çağrısı yaptığı bir dönemde şirketler üzerinde ek bir baskı yaratıyor.
Yıllar süren bütçe sıkıntısının ardından Fransa 2019’dan bu yana savunma harcamalarını arttırıyor ve önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor.
Macron hükümeti Ocak ayında 2024-2030 yılları için, 2019-2025 yılları arasındaki son bütçe döngüsüne kıyasla harcamaları %40 arttırarak 413 milyar Avro’ya çıkaracak yeni bir askeri bütçe önerdi. Parlamento şu anda hükümetin bu yaz sonuçlandırmak istediği bütçe önerisini inceliyor.
Bu arada Fransız Savunma Bakanı Sébastian Lecornu, Fransız Senatosu’na yaptığı açıklamada 2024-2030 döneminde devletten alınan siparişlerin Airbus için yüzde 40, Dassault, savunma ve siber grubu Thales ve füze üreticisi MBDA için yüzde 70 ila 75 oranında artacağını tahmin ettiğini söyledi. Nexter’in siparişleri yüzde 90, motor üreticisi Safran’ın siparişleri ise yüzde 100 artacak.
Yunanistan, Endonezya ve Hindistan ile yeni siparişler imzalayan Dassault, geçen yıl 1.000 ila 1.500 arasında ekleme yaptığı 12.000 kişilik işgücüne bu yıl yaklaşık 1.000 kişi eklemeyi planlıyor. Trappier, bu rakamların önceki yıllık alımlarından önemli ölçüde yüksek olduğunu ve kısmen emeklilik dalgasının yerini alacağını söyledi.
Yüzlerce kişi işe alınacak
Kaynak: Financial Times, SavunmaSanayiST.com